Prop de 700 signatures i una moció per retirar la medalla d’or de Sant Cugat al rei emèrit

Foto: Amos Ben Gershom (Israel Ministry of Foreign Affairs)

Òmnium Cultural treballa perquè en el proper Ple ordinari l’Ajuntament retiri la medalla d’or de Sant Cugat al rei emèrit, Juan Carlos I. Segons explica Laia Carbó, membre de l’entitat, per aconseguir-ho han parlat amb els tres grups independentistes amb representació al consistori, Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC, i confien que ho aconseguiran per la predisposició mostrada per tots tres partits. Per reforçar la petició, Òmnium ha impulsat una recollida de signatures digital que ja ha rebut el suport de prop de 700 persones tot i que es marquen l’objectiu de superar les 1.000.

L’Ajuntament va atorgar la medalla d’or de la ciutat a Juan Carlos I al Ple municipal del 3 d’agost del 1977 amb un expedient iniciat al juny anterior sota l’alcaldia de Francisco de Paula Llatjós García i amb el suport de tot el consistori. L’acord, segons figura a l’acta de la sessió plenària, concedia la medalla al llavors rei d’Espanya, nomenat príncep d’Espanya per Franco al 1969 i esdevengut rei amb la mort del dictador el 20 de novembre del 1975.

Cal tenir en compte que el consistori del 1977 encara era franquista ja que les primeres eleccions municipals democràtiques no es van convocar fins l’any 1979, quan Àngel Casas (PSC) va esdevenir el primer alcalde democràtic després de la dictadura. En el mentrestant, els consistoris van mantenir la representació del final del franquisme.

Dos dies després del decés del dictador, Juan Carlos I va ser nomenat rei i va jurar els Principis del Movimiento Nacional a les Corts espanyoles. Es tracta d’un dels moments clau de la transició espanyola que a nivell legislatiu no va començar fins al gener del 1977 amb l’aprovació de la llei per a la Reforma Política que havia de permetre passar de l’estructura d’estat franquista a la de la monarquia parlamentària que tot just es començava a construir.

Va ser aquell mateix any, al maig, quan el seu pare, legítim hereu del tro, va renunciar als seus drets dinàstics. Segons la línia successòria, el seu germà Alfonso hauria d’haver esdevingut rei d’Espanya però això no va ser possible ja que el propi Juan Carlos va acabar amb la seva vida al 1956 en disparar-li un tret al cap a la residència familiar d’Estoril. La versió oficial és que va ser un accident mentre jugava amb un revòlver però, amb els anys, aquest és un dels fets que posen en dubte la figura del monarca, esquitxat també per indicis de corrupció i per altres escàndols.

Precisament aquests escàndols són part de la justificació de la campanya d’Òmnium, que apunta la monarquia com “un règim imposat i hereu del franquisme, que no està sotmès a cap control democràtic”. També consideren que “no reflecteix la realitat social”, que és corrupta “perquè són múltiples els escàndols de corrupció que han acabat amb la fugida de Juan Carlos I de Borbón per tal d’evitar l’acció de la justícia europea” i opaca “perquè el Congrés dels Diputats ha intentat obrir diverses comissions d’investigació que sempre han estat bloquejades”.

La junta local d’Òmnium lamenta que durant els darrers 43 anys no s’hagi proposat revocar l’atorgament de la medalla d’or de la ciutat a Juan Carlos I i per això va acordar fa una setmana l’inici de la campanya de recollida de signatures i de presentació de la moció. En aquesta apunten a la “falta d’exemplaritat i l’arrel antidemocràtica de la monarquia, de la seva persistència i de la falta de voluntat de canvi”.

Però en l’exposició dels motius van un pas més enllà i apunten l’actual rei, Felipe VI: “El 3 d’octubre de 2017, el Rei d’Espanya, Felipe VI de Borbón, va legitimar la violència policial contra més de dos milions de ciutadans que, pacíficament, vàrem exercir el dret de vot. Amb aquest posicionament, legitimant l’ús de la força per silenciar un gest tan democràtic com votar, el monarca va deixar clar que renunciava a ser el rei de tots els ciutadans de l’Estat”.

La petició de retirar la medalla d’or de la ciutat a Juan Carlos I s’emmarca en la campanya Coronaciao que anima a “esborrar la corona dels Països Catalans”. La campanya d’abast nacional recull signatures per denunciar la monarquia espanyola a Europa i alhora treballar per esborrar la monarquia del nomenclàtor dels municipis catalans i per revocar l’atorgament de medalles per part dels ajuntaments.

Notícies relacionades