Primàries Sant Cugat es presenta contra “la impunitat dels partitsˮ en un acte amb Graupera i Castellà

Foto: Jordi Pascual

Després d’haver validat el reglament per a la presentació de candidatures i per a la celebració de les primàries, Primàries Sant Cugat ha fet el tret de sortida de cara a la celebració de les eleccions el proper 23 de febrer. Així ho ha fet en un acte celebrat dissabte al migdia al Casal de Mira-sol amb Jordi Graupera, candidat de Primàries a Barcelona, i Antoni Castellà, portaveu de Demòcrates, en què s’han reivindicat com una eina en contra del que han anomenat “impunitat dels partitsˮ.

Segons els dos convidats, els partits polítics han demostrat no estar a l’alçada de les circumstàncies ja que a l’1 d’octubre mentre la població “va canviar de xipˮ ni les forces polítiques ni les institucions ho van fer, en paraules de Castellà. L’arronsament de les forces independentistes davant la resposta de l’Estat és, diu el portaveu de Demòcrates, un gran error ja que suposa haver donat la raó a l’Estat després de “fer fallida a Catalunyaˮ durant la celebració del referèndum, quan va utilitzar “el seu últim recurs, la violènciaˮ.

Per a Graupera, l’1 d’octubre va demostrar que “érem normalsˮ perquè “quan et jugues la llibertat, poses el cosˮ. És ell qui ha utilitzat el terme d’“impunitat dels partitsˮ referint-se a la llei de transitorietat i del referèndum que, diu, es van fer sabent que mai serien aplicades: “Ara amb quina autoritat poden demanar al poble fer A, B o C?ˮ Critica que l’exili i la presó s’utilitza com un “xantatge emocionalˮ per no qüestionar les decisions polítiques i, en conseqüència, caminar cap a un moviment independentista “infantil i en degradacióˮ.

Els dos representants coincideixen a dir que la resposta de l’Estat durant el referèndum era l’esperable si la gent es posava a defensar les escoles. “L’anomenat Estat Major volia que féssim files als col·legis electorals per explicar al món que no ens deixaven votar però en canvi tots i ningú vam prendre la decisió col·lectiva d’ocupar les escoles; va ser aquell dia que ens vam autodeterminarˮ, ha reivindicat Castellà posant èmfasi en el valor col·lectiu més enllà dels partits. Per això defensa que cal canviar els lideratges.

Així és com es presenta Primàries en el seu primer acte públic a Sant Cugat, reivindicant-se com l’espai polític al marge dels partits que pretén ser el principi d’un “aprofundiment democràticˮ que, de moment, aparti el xantatge emocional i creï un espai polític municipal que doni llibertats a tothom. Són, diuen, una forma incipient de transformació de la democràcia liberal en democràcia directa i un element que vol “sacsejar-ho totˮ.

A l’acte hi han acudit prop d’una cinquantena de persones, davant les quals Jordi Manchón, portaveu de Primàries Sant Cugat, ha fet un repàs a la situació en clau local. A diferència d’altres municipis, no tenen el suport de l’ANC, que ha fet una crida per una candidatura transversal que ara per ara només ha estat acceptada per PDECAT. Alhora, estan a l’espera de Demòcrates, que dimarts vinent celebraran una assemblea per decidir si donen suport a les Primàries o la proposta de l’ANC. Segons el portaveu, hi ha 750 persones inscrites i esperen arribar a 2.000 abans del 23 de febrer, quan es faran les eleccions primàries que serviran per configurar la llista.

Notícies relacionades