Primàries Sant Cugat comença el procés electoral intern amb 750 persones inscrites

Foto: Jordi Pascual

Aquest dijous l’assemblea d’electors de Primàries Sant Cugat donarà el tret de sortida al procés d’eleccions primàries per constituir una candidatura independentista de cara a les municipals del maig. La trobada, que es farà a dos quarts de nou a la Casa de Cultura, servirà per escollir un comitè electoral, aprovar el reglament i respondre als dubtes de les persones inscrites. El dissabte a les 12 del migdia al Casal de Mira-sol, amb la visita de Jordi Graupera i Toni Castellà, faran el primer acte públic en què es donaran a conèixer els primers candidats inscrits, tot i que es poden presentar fins el 8 de febrer.

El procés de primàries culminarà el 23 de febrer amb les votacions, que es faran de 9 a 20h. a la Casa de Cultura i a algun espai de Valldoreix encara per determinar. Les persones que decideixin fer un vot telemàtic hauran de validar-lo prèviament amb les taules que cada dijous a la tarda munten al Casal de Torreblanca.

Un cop passades les eleccions primàries, hi haurà dos dies per validar els resultats. La llista de les municipals seguirà l’ordre dels resultats de les primàries tot i que ajustant-los a la llei de paritat però sense optar per una llista cremallera. Jordi Manchón, portaveu de Primàries Sant Cugat, fa una crida a les dones a presentar-se com a candidates. Marga Codina, membre del comitè local organitzador, defensa que cal trencar l’estereotip de la política com a masculina i entendre que les Primàries també són activisme.

En cas que en les candidatures no hi hagi les persones suficients per omplir la llista de les municipals, durant la campanya s’acabarà de configurar. La confecció del programa electoral arribarà just després amb un procés participatiu en línia i presencial que haurà de servir per abordar els principals reptes del municipi. De moment, però, no donen detalls de com serà aquest procés col·lectiu.

Albert Latorre, impulsor del procés de Primàries Sant Cugat, defensa l’aposta com un instrument de participació ciutadana amb dos característiques bàsiques: l’aposta per aplicar el mandat de l’1 d’octubre i la regeneració política. En clau nacional, defensa la iniciativa ja que ha agrupat més de 43.000 persones registrades com a electores i ja hi ha prop de 100 candidates, tot i que esperen un increment durant les properes setmanes.

A Sant Cugat, explica Manchón, de moment hi ha quatre persones que s’han mostrat interessades per ser candidates i que ho formalitzaran quan s’aprovi el reglament aquest dijous. Ara, diu, hi ha 750 inscripcions com a electors però es marquen l’objectiu d’arribar a 2.000: “Volem que hi hagi gent de tot el corrent independentista i progressistaˮ. Tot el procés també contemplarà la confecció d’una candidatura per a la Junta de Veïns de Valldoreix.

Al marge dels partits

Tal com va avançar Manchón el mes passat a aquest diari, l’espai de Primàries treballa al marge dels partits polítics, el que no suposa que hi hagi persones vinculades a forces polítiques però actuant des de la individualitat. Ell mateix és membre de Solidaritat Catalana per la Independència, una de les forces que a nivell nacional, conjuntament amb l’Assemblea Nacional Catalana i Demòcrates per Catalunya, va apostar per unes primàries obertes a la ciutadania.

A la ciutat, Sant Cugat per la Independència es va desmarcar del procés de Primàries, considerant que no hi havia la necessitat de pugnar per una alcaldia independentista perquè les forces sobiranistes tenen molta força. Tot i així, va apostar per la creació d’una llista transversal, una proposta que, de moment, només ha recollit de forma oficial el PDECAT, tal com va avançar l’alcaldessa i candidata, Carmela Fortuny, abans del Nadal. La CUP-PC i ERC –encara sense saber si repetirà coalició amb MES– ja han iniciat el seu propi camí.

Encara no està clar el posicionament de Demòcrates, que actualment comparteix grup municipal amb el PDECAT. Tot i que Latorre dona per fet que el partit donarà suport a Primàries i no participarà de cap altra candidatura, el seu únic regidor, Carles Brugarolas, assegura que no s’ha fet cap pas respecte a la darrera assemblea en què es va decidir donar suport tant a la proposta de candidatura transversal independentista com a Primàries Sant Cugat. Encara no saben quina serà la decisió definitiva, segons el regidor.

Notícies relacionades