Ni amb una sentència

Fotos: Jordi Pascual i captures del directe de Cugat.cat

CONTRACRÒNICA. Que Convergència ens va robar ja ho sabíem. Que tenia un sistema de comissions per obra pública, també. I que a Sant Cugat la comissió en lloc del 3% va ser del 4%, a repartir amb Fèlix Millet, ho teníem constatat. De fet, ho teníem ben clar des que al gener del 2018 l'Audiència Provincial de Barcelona va dictar la sentència en què deia que la trama corrupta havia fet una mossegada de prop de 167.000 euros a l’obra de construcció del PAV3. Però, amb totes les garanties jurídiques pel mig, hem hagut d’esperar a finals del mes passat a què el Tribunal Suprem digués que sí, que això era així i ja no hi havia res més a apel·lar. Però a nivell polític no ha estat suficient.

El Ple de maig, el primer ordinari en dos mesos, ha incorporat una moció d’urgència a proposta dels tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC), a la qual s’ha sumat Ciutadans, per reaccionar a la ratificació de la sentència per part del Suprem. I això suposa rebutjar la corrupció i estudiar com l’Ajuntament pot recuperar els diners robats pels convergents. Com si algú gosés votar en contra d’això!

Potser el punt més curiós és la reiteració en fer una auditoria o estudi sobre la contractació del PAV3. No només perquè ja hi ha una sentència sinó perquè ja al mandat passat es va acordar aquesta mateixa mesura, tenia reserva pressupostària i fins i tot es va iniciar. El problema és que l’empresa que havia de guanyar el concurs era donant de Convergència, i com per a refiar-se’n. Així que en un exercici de malabarisme es va aturar el procediment com quan l’exalcaldessa Mercè Conesa va fer marxa enrere amb la denúncia al seu expartit. I es va quedar en un calaix.

Tornar a passar-ho per Ple era tan innecessari a nivell pràctic com interessant a nivell polític per a un govern que sustenta bona part de la seva legitimitat sobre els dubtes de mala gestió del 32 anys d’alcaldies convergents: indicis de més comissions, les possibles comissions de Teyco, l’acumulació de contractes a regularitzar i, en última instància, el cas de la grua municipal, la documentació sobre el qual es va entregar a la Fiscalia la setmana passada. No és estrany, per tant, que aquests assumptes hagin aparegut al debat.

Però allò més punyent del text eren dos punts que sí resultaven difícilment acceptables per a Junts. Un exigia responsabilitats polítiques i, en conseqüència, dimissions de persones com Conesa, ara a la presidència del Port de Barcelona. L’altre demanava que Junts retornés els diners robats per Convergència. Amb aquests punts, tota la resta de grups units, peticions de disculpes i explicacions i amb Lourdes Llorente, tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, repassant la sentència lluint dels seus coneixements com a advocada, a Junts només li ha quedat assumir la minoria però lluitant per la seva imatge.

Carmela Fortuny, exalcadessa i portaveu de Junts, ha dit que amb la moció es posa en dubte els treballadors municipals –en cap punt es parla d’ells explícitament però considera que se sobreentén– i ha recordat que la sentència no apunta cap càrrec electe ni treballador municipal i que determina que és Convergència qui ha de reposar la quantitat sostreta. Així que, “amb l’adjudicació més investigada de la història de l’Ajuntamentˮ, només li ha quedat dir que el govern llança injúries i calúmnies “per ocultar la seva manca de projecteˮ, el que ha exemplificat amb què ens trobem al maig amb el pressupost del 2019 prorrogat.

Paral·lelament i preveient el que estava per vindre, el seu company de grup Carles Brugarolas s’ha anticipat a les critiques en el punt en què la intervenció municipal ha presentat els resultats del control intern, on es recullen diversos reconeixements de crèdit per contractes que estan per regularitzar. Ell ho ha venut com una cosa normal, és a dir, contractes que s’allarguen més del compte a l’espera de preparar una nova licitació generalment –tot i que també hi ha acumulació de contractes menors que s’haurien d’haver licitat per la suma total– mentre el govern ho ha recriminat com una herència del govern anterior.

Brugarolas ha perdut l’oportunitat de dir que més o menys el mateix feia el govern tripartit al punt en què s’ha aprovat l’allargament de la concessió de l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET) a l’empresa TeamPartners un cop acabat el contracte i les pròrrogues. El tripartit busca un canvi de gestió i, mentre es determina com és, no té més remei que mantenir viva la relació amb l’empresa, el que no dista tant d’algunes de les irregularitats apuntades per la intervenció municipal, tot i que moltes d’elles tan allargades en el temps que sonen a desídia; que és segurament el que critica el tripartit.

El debat ha anat fent bots entre el cas Palau i els altres afers i bàsicament només Llorente s’ha centrat en la sentència en si, fins que la confrontació de posicionaments amb Fortuny ha anat creixent: “Vostès van influenciar en els serveis de contractació per a lucrar-se. La responsabilitat penal ja està clara, però en matèria política es dimiteixˮ. La cupaire ha citat David Fernández amb el famós “fora la màfiaˮ, el que ha indignat Fortuny.

La resta de grups han anat a la una i només Ciutadans se n’ha desmarcat una mica. El seu portaveu, Aldo Ciprian, ha preguntat què feien els partits ara a govern i anys enrere en l’oposició mentre es produïa l’espoli del PAV3 i altres indicis de corrupció. L’asseveració ha molestat el socialista Pere Soler, que en la seva resposta ha acabat guanyant-se un nou greuge dels taronja, que li han recordat que durant menys d’un any del mandat anterior ell mateix va ser regidor de govern de la mà de PDECAT-Demòcrates.

La ratificació de la sentència ha deixat més que clar un afer que ja sabíem, que ens han robat i que, encara que sense poder apuntar a ningú concret, segurament es manipulaven els concursos per a garantir-se comissions i que així Convergència arribés dopada a les eleccions. Però això no és prou a nivell polític, sembla, i ara el consistori es torna a aventurar en una auditoria o estudi i busca les vies per recuperar els diners.

Notícies relacionades