Mocions del Ple d'octubre: violència policial, eutanàsia, racisme i pavelló de La Guinardera

Fotos: Jordi Pascual

Només vuit mocions, cap institucional, s'han debatut al Ple d'octubre després d'unes setmanes especialment mogudes a nivell polític. De fet, la violència policial del referèndum ha encetat el bloc de propostes dels grups polítics. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

PDECAT-Demòcrates, ERC-MES i ICV-EUiA han portat al Ple d'octubre una proposta per condemnar la violència policial durant el referèndum així com per demanar responsabilitats a l'Estat, entre d'altres. La CUP-PC ha introduït la possibilitat de rebutjar la participació a actes de la Delegació del Govern i dels cossos de seguretat de l'Estat així com evitar convidar-los a aquells esdeveniments organitzats per l'Ajuntament. Finalment només Ciutadans i PP hi han votat en contra, quedant aprovades les propostes dels cupaires gràcies a les abstencions del PSC i el regidor no adscrit. Taronges i populars han fet pinya en contra d'aquesta proposta perquè consideren que oculta la violència que, diuen, també han sofert els cossos de seguretat i obvia, lamenten, que el referèndum estava suspès pel Tribunal Constitucional.

Només el PP ha votat en contra d'alguns dels punts proposta conjunta de PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, Ciutadans, ICV-EUiA, PSC i ERC-MES a favor de la mort digna. Amb aquesta moció s'ha aprovat donar informació als treballadors municipals sobre el Document de Voluntats Anticipades, facilitar el tràmit d'aquest document, col·laborar amb el Parlament i la Generalitat per simplificar-lo, garantir el bon servei dels programes d'Atenció Domiciliària així com reforçar-ne els serveis pal·liatius, donar suport a la proposta del Parlament perquè es despenalitzi la eutanàsia, demanar a la Generalitat un observatori de la qualitat de la mort, donar suport a l'Associació pel Dret a Morir Dignament i apostar perquè aquesta treballi en el marc educatiu. Tothom ha compartit la necessitat que han explicat membres de l'associació amb una intervenció explicatòria.

ERC-MES, PDECAT-Demòcrates, ICV-EUiA i PSC han presentat una moció conjunta que ha rebut els vots favorables de tots els grups polítics perquè l'Ajuntament aposti per la renda garantida de ciutadania. Amb la proposta, el consistori dóna suport a aquest tipus de renda i se'n declara promotor i insta a la Generalitat a aplicar-la i a l'Estat la compatibilitat amb el sistema PREPARA. També es demana al govern català l'actualització de l'indicador de renda garantida ciutadana, que està congelat des del 2010, i es pren el compromís d'avisar les famílies santcugatenques que tenen dret a acollir-s'hi.

A proposta inicial del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, el Ple ha aprovat una moció per elaborar recomanacions de bones pràctiques per evitar actituds racistes, xenòfobes i discriminatòries i fer-ho públic al lloc web del consistori. S'ha aprovat amb aquests termes després que s'hagin acceptat les esmenes del PDECAT-Demòcrates i PSC. La proposta del no adscrit també partia amb una moció alternativa del seu antic grup municipal, la CUP-PC, que apostava per crear una guia en un termini inferior a sis mesos, donar compliment a una moció del 2014 per fer una campanya antirumors racistes i promoure la formació antiracista als centres educatius. Si bé, la proposta alternativa ha decaigut pel vot contrari del govern i del proposant, els dos grups que, amb ICV-EUiA, han votat a favor de la moció i les esmenes del gove

A proposta d'ERC-MES, el Ple d'octubre ha debatut la possibilitat de donar un ús social a la planta superior del pavelló de La Guinardera. En la moció els republicans, prenent la veu de diverses entitats esportives, demanaven realitzar obres de rehabilització en un període de sis mesos des de l'aprovació, amb la corresponent partida pressupostària al 2018 i el consens de les entitats esportives. Finalment, el govern i el PP han permès la incorporació d'una esmena que desdibuixa la partida pressupostària, de moment, i no marca un termini.

Ja ho havia advertit el govern però, així i tot, s'ha debatut la proposta de Ciutadans perquè el bus llençadora que connecta el centre de la ciutat amb el nou paveló de La Guinardera fos gratuït. La proposta partia amb una contraproposta d'ERC-MES en què es proposava la gratuïtat només temporal durant el curs vinent i l'adaptació dels horaris de forma consensuada amb els clubs. Els proposants, que han parlat amb les entitats esportives a les quals se'ls havia dit que el servei seria gratuït, han acceptat les esmenes dels republicans però el vot contrari del govern i ICV-EUiA han fet que decaigui la proposta a l'espera de redefinir la xarxa de transport urbà.

En la línia de la proposta del regidor no adscrit, ICV-EUiA ha presentat una moció amb la voluntat de desenvolupar una Xarxa Antirrumors formada per agents i entitats de la ciutat i que hauria de desenvolupar un estudi diagnòstic que permetés detectar els col·lectius més afectats. A partir d'aquí es fomentaria la coordinació amb altres ciutats, es farien actes i materials informatius. Davant la proposta del govern, els ecosocialistes han retirat la moció per poder treballar-la conjuntament i arribar a una proposta de consens.

Amb els divorcis com a principal argument, el PP ha presentat una moció de suport a la família en què proposava fer una diagnosi de la situació a Sant Cugat com a base per fer un Pla municipal en contra del que anomenen desintegració familiar. Els populars proposen la col·laboració entre administracions, la creació d'una Oficina d'Atenció Personalitzada a Famílies, de grups de suport, d'activitats de formació i d'un servei d'intervenció socioeducativa, amb la col·laboració de Familias en positivo. Entre crítiques per ser una moció poc inclusiva i no contemplar models de família diversos, només el proposant n'ha donat suport mentre la resta de grups han votat en contra de la proposta, excepte Ciutadans que s'hi ha abstingut.

Notícies relacionades