Mobilitzacions de suport a l’escola catalana i vaga d’estudiants a l’espera de la independència o el 155

Assemblea del CDR. Foto: Jordi Pascual

Nova setmana clau al carrer que arriba en forma de dues mobilitzacions assegurades i una tercera que encara està per veure. La primera d’elles serà dimecres, quan el Marc Unitari de la Comunitat Educativa ha convocat manifestacions a les capitals de comarca d’arreu del país per defensar el model educatiu català davant les crítiques per presumpte adoctrinament. A aquesta mobilització hi participaran les AMPAs d’arreu de la ciutat. Si bé, per tal de facilitar la mobilització, el Comitè de Defensa de la República (CDR) ha decidit en assemblea fer alguna acció a la ciutat, segurament una concentració a les portes de l’Ajuntament a les sis de la tarda. La Coordinadora d’AMPAs ha decidit sumar-se a la convocatòria i, avança la seva presidenta, possiblement també cridarà a mobilitzar-se a la ciutat.

Dijous arriba el torn de la vaga d’estudiants, que també compta amb el suport del CDR, i que afectarà a alumnes de secundària –per sobre del tercer curs– i d’universitat. Cridats per Universitats per la República i amb el suport d’organitzacions com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i el Sindicat d’Estudiants, l’aturada pretén reclamar la proclamació de la república catalana sota el lema República ara! així com criticar el que consideren una estratègia autoritària de l’Estat i demanar l’alliberament dels líders de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La vaga té clau santcugatenca amb la trobada a dos quarts d’11 a l’estació per acudir a la manifestació unitària a Barcelona.

La tercera mobilització és la que ja avançava dissabte el coordinador de l’ANC a Sant Cugat, Josep Lluís Lliberia, i que arribarà en funció dels esdeveniments polítics. Tant si s’aplica definitivament la intervenció de l’autonomia com si es proclama la independència –o ambdues coses–, el sobiranisme sortirà al carrer de nou. De moment a l’assemblea del CDR, seguint les propostes sorgides a nivell nacional, s’ha plantejat la possibilitat d’acudir a la plaça de la Vila si es proclama la república. Si bé, són conscients que potser la mobilització es desplaça al davant de les institucions catalanes a Barcelona. Per això no han tancat cap proposta en concret i deixen la porta oberta a una coordinació amb la resta d’entitats.

També està per veure quan es farà la col·locació simbòlica d’un cartell a la plaça del Rei per reanomenar-la plaça de l’1 d’octubre. Mentre la proposta de canvi oficial ja està feta a l’Ajuntament, segons va explicar la tinenta d’alcalde Cristina Paraira a la darrera sessió plenària, es proposa la possibilitat de fer una col·locació provisional. L’assemblea del CDR ha debatut la possibilitat de fer coincidir aquest acte amb la celebració de la possible proclamació de la república o en el marc de la Festa de Tardor que se celebra el proper cap de setmana, aprofitant així la gent que hi serà present. La proposta, de moment, ha quedat oberta.

Per tal de no solapar-se, CDR i ANC han celebrat una reunió conjunta. Tal com expliquen els representants del Comitè que n’han donat compte a l’assemblea oberta de dilluns, ambdues entitats seguiran sent independents però podent fer convocatòries conjuntes. El debat va arribar quan alguns membres de l’ANC van cridar a no mobilitzar-se quan el CDR va convocar una protesta a les portes de la seu del PP durant la visita del seu líder a nivell català, Xavier Garcia Albiol. Respecten les desavinences polítiques i, per evitar malentesos, expliquen, es proposen marcar més clarament quines convocatòries són unitàries i quines independents.

En el marc dels futurs possibles també queda la possibilitat d’una vaga general o aturada de país que pretengui aturar l’activitat productiva de Catalunya com a resposta a algun dels escenaris que potser es produeixen durant els propers dies o setmanes. Els CDRs a nivell nacional, que tot just comencen a coordinar-se per prendre decisions sota una lògica comuna deixant independència a les assemblees locals, ja han repartit les afectacions a les comunicacions que hauria d’assumir cada territori. El CDR local ja sap quines accions desenvoluparia però no en dóna detalls per evitar que es filtri la informació.

També a nivell nacional els CDRs han acordat tenir una agenda d’accions pròpia però coordinant-se amb l’ANC i Òmnium, tenint en comú amb aquestes dues entitats el caire pacífic de les protestes però no necessàriament d’acord amb el posicionament polític. Tot just preparen una nova estructura de comunicació entre assemblees i la coordinació nacional, amb les comarques com a element vertebrador –potser més endavant ho són les vegueries–, i enllesteixen un manifest conjunt en contra de la repressió. Descarten, de moment, determinar de forma més clara el seu posicionament polític ja que, diuen, ara cal transversalitat i en el marc d’un procés constituent ja prendrien una determinació i la farien pública.

D’altra banda, passada la data del Ple del Parlament que podria suposar la declaració d’independència així com el del Senat que pot suposar l’aplicació definitiva de l’article 155 de la Constitució, Societat Civil Catalana ha convocat una nova manifestació en defensa de la unitat d’Espanya. Serà diumenge al migdia al passeig de Gràcia de Barcelona, amb una crida en defensa de “la llibertat i la democràcia”, en la línia de la petició de diàleg en el marc de la Constitució que ja van fer els representant de l’entitat el passat 8 d’octubre, quan van celebrar la manifestació més gran de la seva història amb 350.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i més d’un milió segons els organitzadors.

Notícies relacionades