MINUT A MINUT: Reacció a la sentència del procés

Imatge: Jordi Pascual

Clara Ontañón i Jordi Pascual | Fem seguiment al nostre Twitter i a la notícia recollim els principals fets de la jornada.

Dia 18. 12:00h. Concentració al davant de l'Ajuntament

Prop d'un centenar de persones es troben al davant de l'Ajuntament responent a la crida que ha fet el CDR. Moltes d'elles venen dels piquets informatius que han començat una hora abans. S'hi ha llegit un manifest en què es demana la dimissió del conseller Buch i es demana al PSC local posicionar-se contra la repressió. S'han citat a trobar-se a les 16h. a la plaça Lluís Millet per acudir junts a la manifestació de Barcelona.

Dia 18. 11:20h. Un 70% dels treballadors municipals se sumen a la vaga

Segons informa l'Ajuntament, prop d'un 70% dels treballadors municipals s'han sumat a la vaga general. S'han respectat els serveis mínims i "el servei públic ha funcionat amb normalitat".

Dia 18. 10:50h. Finalment sí hi ha piquets al centre

Desenes de persones fan un piquet en forma de cassolada als carrers del centre de la ciutat. Animen els comerços a tancar i els enganxen cartells cridant a la vaga. En la terrassa d'un bar han recollit les cadires. Canten en favor de la vaga i per la desobediència a la sentència del procés.

Dia 18. 10:00h. Es cancel·len els piquets informatius

El CDR, que havia previst piquets informatius al centre de la ciutat a les 10h., prioritza les marxes i anul·la les accions previstes fins a les 12h. A aquesta hora hi ha convocada una manifestació al davant de l'Ajuntament.

Dia 18. 9:55h. La columna de Sant Cugat s'uneix a les Marxes per la Llibertat a la C-58

Unes 12.000 persones en total, després que gent vinguda de Bellaterra i la UAB s'hagi unit a les 10.000 que han sortit de Sant Cugat, han arribat a la C-58, on s'han unit a les Marxes per la Llibertat provinents de Sant Quirze. Són les columnes que van sortir dimecres de Vic i de Berga. Ara avançaran per la C-58 fins a Barcelona i a la tarda participaran a la manifestació de les 17h. als Jardinets de Gràcia. Pots consultar les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit. (Foto: Bellaterra Diari)

Dia 18. 9:15h. La columna santcugatenca que va a buscar les Marxes per la Llibertat és a la B-30 i un grup de manifestants talla l'AP-7

Les 10.000 persones que han sortit de Sant Cugat es troben amb les procedents de la UAB i Bellaterra i avancen per la B-30 direcció a la C-58, on es trobaran amb la Marxa per la Llibertat provinent de Sant Quirze. Paral·lelament un grup de manifestants han tallat l'AP-7 i alguns participants de la marxa els han demanat que es destapin la cara. Pots consultar les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit. (Foto: Bellaterra Diari)

Dia 18. 9:00h. Acaben les accions dels manifestants convocats pel CDR

Després de marxar dels Quatre Cantons i negociar amb els Mossos d'Esquadra, que els han demanat no fer una acció a cada cruïla i permetre que es garanteixin els drets de tothom, els manifestants convocats pel CDR han acabat les accions. Es preveuen piquets a partir de les 10 del matí.

Dia 18. 8:35h. Tall de trànsit als Quatre Cantons

Els manifestants convocats pel CDR tallen el trànsit als Quatre Cantons i aturen la circulació al carrer Francesc Moragas. Els Mossos negocien per aturar la protesta i demanen que algú s'identifiqui.

Dia 18. 8:25h. Afectacions al trànsit per la sortida de la columna santcugatenca cap a les Marxes per la Llibertat

La columna santcugatenca de les Marxes per la Llibertat surt a buscar la de Sant Quirze provovant una retenció de trànsit a l'avinguda de les Corts Catalanes. també és talla la circulació entre el Parc de la Pollancreda i la rotonda de Cerdanyola. La marxa passarà pel Centre Direccional de Cerdanyola afectant al trànsit de l'AP-7 al seu pas per la UAB. Segons la Policia Local són 10.000 persones. Pots consultar les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit.

Dia 18. 8:00h. La columna de Vic de les Marxes per la Llibertat surt de Sant Quirze

La columna santcugatenca de les Marxes per la Llibertat surt de Sant Quirze per anar a Barcelona per la C-58 després d'haver-se ajuntat anit amb la provinent de Berga. A les 8h. la Mesa per la República ha convocat una trobada al parc de la Pollancreda per acudir a les marxes pel Centre Direccional de Cerdanyola i afectant al trànsit de l'AP-7 al seu pas per la UAB. Pots consultar les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit.

Dia 18. 7:55h. Trobada al Parc de la Pollancreda per acudir a les Marxes per la Llibertat

Desenes d'independentistes es troben al Parc de la Pollancreda seguint la convocatòria de la Mesa per la República per acudir des de Sant Cugat a les Marxes per la Llibertat. Travessaran el Centre Direccional. Es trobaran amb activistes de la UAB i afectaran a la circulació de l'AP-7 abans de trobar-se amb la columna provinent de Sant Quirze a la C-58. Pots consultar les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit.

Dia 18. 7:10h. Les primeres persones arriben a l'estació de Volpelleres i tallen l'avinguda de la Clota

Unes 30 persones responen a la crida del CDR d'acudir a l'estació de Volpelleres sota la mirada d'agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local. Els manifestants tallen durant uns minuts a l'avinguda de la Clota a l'alçada de la Via Augusta però els Mossos d'Esquadra els aturen. Van fer parades per decidir com actuar.

Dia 18. 0:00h. Comença la vaga general

Comença la jornada de vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

Els serveis mínims decretats per la Generalitat són d’un 85% en urgències i emergències, un 33% en Rodalies, un 50% en hores puntes i un 25% en els transports metropolitans (FGC, metro i autobusos), un 50% en el transports a l’aeroport, un 50% en les ràdios i televisions públiques. L’asssistència sanitària manté el funcionament normal a urgències, unitats especials, operacions inajornables, hoteleria de malalts ingressats i la neteja de les àrees de risc. Tampoc s’afecta al transport escolar.

Els serveis municipals han decretat uns serveis mínims d’un conserge per cada centre escolar de primària, dos a l’Escola d’Art i de Música i un a la Casa Mònaco. També dos auxiliars a la Biblioteca Gabriel Ferrater, a l’Ajuntament, a la Casa de Cultura i al Casal de Mira-sol. En seran un al Casal de Torreblanca, al Casino de la Floresta, al Casal de les Planes, a la recepció de l’Ajuntament, a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, a la Brigada Municipal, a Protecció Civil, als serveis informàtics municipals i als serveis d’arquitectura de l’Ajuntament.

A més, als centres educatius els serveis mínims decretats són: una persona de l’equip directiu a tots els centres i un terç de la plantilla a l’Escola de Música, l’Escola d’Art, el Taller Triangle i a les escoles bressol. Pel que fa a les instal·lacions esportives els serveis mínims són d’un auxiliar a cada instal·lació esportiva tret de la Zona Esportiva Municipal de la Rambla del Celler, on se’n preveuen dos.

Pel que fa al transport urbà, es preveu un 50% del servei d’autobusos amb una freqüència de 60 minuts per a la L2, L7A, L8 i L9, de 40 minuts en la L1 i de 20 minuts al bus de Park and Ride. La resta de línies mantenen l’horari normal.

A nivell polític l’alcaldessa i els partits independentistes ja han anunciat que secunden la vaga. D’aquesta manera, s’han suspès totes les activitats organitzades per l’Ajuntament i també l’obra de teatre Casa de nines, 20 anys després al Teatre-Auditori, que s’ajorna al 19 de desembre. També s’han cancel·lat les dues activitats del Festival Nacional de Poesia previstes per a divendres. Alhora, algunes entitats han pres partit i se sumen a la vaga. És el cas de l’Ateneu, que no obrirà les seves portes durant tota la jornada.

Dia 17. 19:52h. En cancel·la el Ple de Valldoreix per problemes tècnics

Uns problemes en la gravació del Ple obliga a cancel·lar la sessió en què estava previst debatre una moció de Ciutadans sobre "violència i terrorisme en democràcia" i una de Junts per Sant Cugat Valldoreix per la "no criminalització de l'independentisme". S'havia començat a debatre la moció de Ciutadans amb la vocal taronja, Anna Cano, comparant la situació amb el terrorisme al país basc i demanant estar "al costat dels que defensen els drets i llibertats". La vocal del PSC, Susanna Casta, ha assegurat que la moció no ajuda a buscar el diàleg i una solució i que abans d'aplicar cap pena ha d'existir un delicte: "No es pot apagar el foc amb més foc". Ferran Margineda, de la CUP-PC, ha posat en dubte el discurs de la violència dient que no hi ha hagut agressions físiques ni morts i assegurant que la proposta és una calúmnia basada en notícies falsejades. No s'han fet més intervencions. La sessió es reprendrà el dimarts a les 9 del matí.

Dia 17. 19:08h. El CDR talla la C-16 a l'alçada de Valldoreix

Els manifestants que havien respost a la crida del CDR per acudir a les 18:30h. a la plaça Lluís Millet s'han desplaçat a Valldoreix per tallar la C-16. Desenes de persones són a la calçada mentre altres persones resten a fora. Finalment l'acció ha acabat aproximadament a les 19:40h. quan els Mossos d'Esquadra han acudit amb un furgó i els manifestants han decidit sortir pel seu propi peu. Pots consultar les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit.

Dia 17. 19h. Comença el Ple de l’EMD de Valldoreix en què es debaten dues mocions sobre el context polític

Es dona inici a la sessió plenària ordinària de l’EMD de Valldoreix corresponent al mes d’octubre en què s’incorporen dues mocions referents al moment polític que viu el país. La primera d’elles, de Ciutadans, demana “condemnar la violència i el terrorisme en democràciaˮ en referència a les detencions dels membres del CDR a finals de setembre i als esdeveniments posteriors. La segona, de Junts per Sant Cugat Valldoreix, insta a no criminalitzar el moviment independentista i a demanar una solució dialogada i pacífica.

Dia 17. 18:30h. El CDR es concentra a la plaça Lluís Millet i es dirigeix a Valldoreix

Prop de 50 persones responen a la convocatòria del CDR i es troben a la plaça Lluís Millet. Es desplacen a Valldoreix.

Dia 17. 12:35h. El Síndic de Greuges crida a la calma i al diàleg

Davant les protestes de les darreres nits a Barcelona, que han derivat amb enfrontament entre policia i manifestants, amb càrregues policials i contenidors cremats i barricades, el Síndic de Greuges local, Ramon Palacio, ha emès un comunicat rebutjant "qualsevol acte de violència i/o intimidació" i fent "una crida a la calma i al diàleg d'entitats, associacions i, especialment, dels partits polítics, per mantenir la convivència i la pau a la nostra ciutat i a totes les ciutats del nostre entorn". El Síndic reivindica així la "mediació i el diàleg" i demana respecte al ·dret a la protesta cívica i pacígica" sempre i que es mantingui "el respecte a tots els ciutadans".

Dia 17. 7:30h. La columna de Vic de la Marxa per la Llibertat surt de la Garriga cap a Sant Quirze

La columna de les Marxes per la Llibertat en què hi participen santcugatencs ha sortit a les 7:30h. de la Garriga, on havien fet nit, direcció Sant Quirze, on té previst arribat a les 17:45h. Avui la marxa afectarà a la C-17, a la N-152, a l'AP-7, a la B-140 i algunes artèries de Sabadell. Es preveu passar per Llerona, les Franqueses, Granollers, Lliçà de Vall, Parets (on es farà el dinar), Mollet, Polinyà i Sabadell. Pots fer seguiment de les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit.

Dia 16. 20:15h. Tall de la circulació a l'hipòdrom

Prop d'una cinquantena de persones s'han desplaçat des de la plaça de la Vila fins a l'hipòdrom seguint la crida del CDR. Han tallat el trànsit per la rambla del Celler, el carrer Francesc Moragas, l'avinguda Rius i Taulet i la rotonda del Xic. A l'hipòdrom han caminat lentament i s'han assegut a la sortida de la C-16, afectant a la circulació de l'entorn, amb una gran afectació segons l'atestat policial. Els manifestants han cantat consignes en favor de la llibertat dels persos, per la independència i demanant la dimissió del conseller Buch. Els manifestants han negociat amb els Mossos d'Esquadra per mantenir la protesta fins a les 21:30h. i han tingut un aferrissat debat entre ells sobre si la mantenien tot el temps o marxaven abans. Finalment, han decidit marxar quan faltaven uns pocs minuts per a l'hora prevista. Durant la protesta els Mossos han redistribuït el trànsit per evitar el col·lapse total però això no ha evitat que un conductor hagi travessat la rotonda pel mig, essent aturat per la Policia Local, i que un motorista intentés passar malgrat la presència de manifestants, fent que els Mossos l'hagin apartat. Aquest mateix motorista ha exhibit una bandera d'Espanya quan marxava i, ja amb els manifestants a la vorera, els ha cridat: "¡Viva España!"

Dia 16. 19:30h. Concentració pels dos mesos de presó dels Jordis

L'ANC ha convocat una concentració per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart just quan es compleixen dos anys del seu empresonament preventiu. Ara han estat sentenciats a 9 anys de presó condemnats per sedició. Es tracta d'una concentració que s'ha repetit mensualment durant els darrers anys i que avui acull 200 persones, segons la Policia Local, a la plaça de la Vila. En la concentració s'ha cridat a participar a les Marxes per la Llibertat i a unir-se a la convocatòria santcugatenca de divendres. També han criticat el jutge Llarena i han rebutjat la resolució judicial. Desprçes d'uns parlament breus, al final de la concentració, el CDR ha cridat a anar a tallar la circulació a la rotonda de l'hipòdrom. Paral·lelament a Barcelona se celebra una manifestació massiva organitzada pels CDR i on també hi han acudit desenes de santcugatencs.

Dia 16. 8:30h. Comencen les Marxes per Llibertat

Desenes de santcugatencs s'han desplaçat a Vic per participar al primer tram de les Marxes per la Llibertat organitzades per l'ANC. Es tracta de caminades que travessen el país sortint de Girona, Berga, Vic, Tàrrega i Tarragona. La columna santcugatenca és la de Vic i durant aquest primer dia farà parada al migdia a Centelles i a la nit a la Garriga caminant per la C-17 i passant per Tona, Centelles, Aiguafreda, Tafamanent i Figaró. Pots fer seguiment de les afectacions al trànsit al Servei Català de Trànsit. (Foto cedida per l'ANC)

Día 15. 18:30h. Santcugatencs es desplacen a Barcelona per participar a la concentració a la delegació del govern

Desenes de santcugatencs responen a la crida del CDR per acudir a la concentració al davant de la delegació del govern a Barcelona. La manifestació es desenvolupa sense incidents durant les primeres hores però, passades les 9 de la nit, hi ha enfrontaments amb la policia, que carrega amb força després que un grup de manifestants encengués una foguera. La nit s'allarga amb contenidors cremats, marxes per diversos carrers de la capital catalana i càrregues policials.

Día 15. 10:30h. El Ple rebutja la sentència

L’Ajuntament ha celebrat un Ple extraordinari per donar suport a la moció de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en rebuig de la sentència del procés. La moció defensa el dret a l'autodeterminació, es demana l'amnistia i l'alliberament dels presos amb el rebuig a la sentència, es posa en valor el caràcter pacífic de l'independentisme català, s'insta a fer una assemblea d'electes a favor dels drets polítics i la llibertat i es reivindica el diàleg.

Aquest és un Ple que l’alcaldessa, Mireia Ingla, es va comprometre a celebrar poc després de fer-se pública la sentència. El grup de Junts per Sant Cugat també va demanar el Ple per aprovar la moció. Seguint el que va passar ahir a Valldoreix, la proposta s’ha aprovat amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC, l’abstenció del PSC, que crida a acatar la sentència i centrar-se en la política municipal, i l'absència anunciada de Ciutadans.

Día 15. 6:15h. Concentració a la plaça Lluís Millet

Es reprenen les accions de resposta a la sentència del procés. Desenes de persones s'han trobat a la plaça Lluís Millet, al davant de l'estació. Els concentrats agafen el tren fins a la Floresta. Es troben al costat de l'estació i decideixen desconvocar l'acció.

Dia 14. 20h. Manifestació multitudinària al centre de la ciutat

Més de 4.000 persones, segons la organització, i 2.000, segons la Policia Local, s'han concentrat a la plaça de la Vila en la convocatòria central per rebutjar la sentència del procés. L'acte, organitzat per la Mesa per la República, ha començat amb dos pilars aixecats pels Gausacs, que ham mostrat una pancarta amb el lema "Raül et volem a casa" en suport al santcugatenc Raül Romeva. Al davant de l'Ajuntament s'ha reivindicat la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats alhora que s'ha recordat les darreres deterncions. Així mateix, han cridat a mantenir la mobilització amb una trobada al dia següent a les sis del matí a la plaça Lluís Millet i animant la gent a acudir a l'ocupació de l'aeroport del Prat.

Un cop acabat l'acte, que també ha tingut una ballada de sardanes, els concentrats han començat una manifestació fins a la plaça Lluís Millet passant per la rambla del Celler, el carrer Francesc Moragas, l'avinguda Rius i Taulet i l'avinguda Lluís Companys. Durant la marxa s'han sentit consignes en favor de la independència i per l'alliberament dels presos. El cant dels Segadors ha posat punt i final a la concentració i posteriorment a la manifestació, amb mitja plaça Lluís Millet plena mentre centenars de persones esperaven encara a Lluís Companys per poder accedir-hi.

Dia 14. 19h. Valldoreix aprova una moció de rebuig a la sentència

El Ple extraordinari per sumar-se a la moció de rebuig a la sentència de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha acabat amb els vots favorables de Junts per Valldoreix i ERC-MES i l'abstenció del PSC, que reivindica la política local. No hi han acudit, amb comunicació prèvia, el vocal de la CUP-PC i un dels d'ERC-MES. Tampoc hi ha acudit la vocal de Ciutadans. La moció defensa el dret a l'autodeterminació, es demana l'amnistia i l'alliberament dels presos amb el rebuig a la sentència, es posa en valor el caràcter pacífic de l'independentisme català, s'insta a fer una assemblea d'electes a favor dels drets polítics i la llibertat i es reivindica el diàleg.

Dia 14. 17:30h. El PSC defensa el pacte de govern i els Comuns diuen que treballaran per la llibertat dels presos

Després de tot un dia desmarcats de les accions protagonitzades per l’alcaldessa, Mireia Ingla, el PSC ha fet una compareixença de premsa per explicar el seu posicionament davant la sentència. Seguint la línia marcada pel partit a nivell nacional, els socialistes santcugatencs aposten per acatar la sentència permetent l’opinió i posicionament sobre aquesta. Consideren que la sentència és resultat de l’error polític dels líders independentistes però criden a establir el diàleg.

En aquest sentit, ha defensat la part de la declaració d’alcaldia d’aquest matí en què es va referència a establir una taula de diàleg entre institucions tot reconeixent les diferències en l’eix nacional amb els seus companys de govern, ERC-MES i PSC. Els socialistes diuen que el pacte es mantindrà, demostrant la fortalesa de l’acord en clau local, i se solidaritzen “amb les persones que ho estan passant malamentˮ.

Mitja hora abans de la convocatòria del PSC, Sant Cugat en Comú ha enviat un comunicat rebutjant la vinculació del dret de manifestació i de lliure expressió, així com la utilització de la desobediència civil, amb el delicte de sedició i mostrant solidaritat amb les famílies i les persones condemnades. Els comuns critiquen la judicialització de la política i la violència policial durant el referèndum.

Davant l’atzucac polític els comuns aposten per una resposta transversal i unànime de les forces polítiques i socials catalanes “defugint d’aquelles iniciatives unilaterals que incitin a la divisió o a la confrontació estèril i que no s’orientin a la cerca de solucions polítiques inclusivesˮ. També insten les forces estatals a buscar el diàleg i a renunciar a les amenaces d’aplicació de l’article 155. Asseguren que treballaran en iniciatives polítiques, institucionals i jurídiques per aconseguir l’alliberament dels condemnats.

Dia 14. 17:15h. L'Ajuntament convoca un Ple extraordinari

El Ple extraordinari per sumar-se a la moció de rebuig a la sentència de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha estat convocat finalment per a demà, dimarts 15 d'octubre, a les 10:30h. Aquesta tarda a les 19h. també se celebra un Ple extraordinari a l'EMD de Valldoreix.

15:30h. Recull de reaccions a la sentència

A hores d'ara diverses entitats i partits s'han posicionat davant la sentència. Al marge del posicionament mostrat per alcaldia, els partits independentistes amb representació a l'Ajuntament, Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC, han cridat a la mobilització. El PSC, de moment, manté silenci i el govern assegura que no perilla el tripartit. Ciutadans no ha emès comunicat propi tot i que al proper Ple presentarà una moció en què es critica l'actitud dels polítics independentistes i es defensa la Guàrdia Civil. Des de fora del Ple, Ramon Gutiérrez, de Sant Cugat en Comú, ha cridat a una resolució política i a l'alliberament dels presos.

A nivell polític, el govern es compromet a fer un Ple extraordinari tot i que de moment no ha estat convocat, un fet que ha recriminat Junts per Sant Cugat, que exigeix la celebració d'aquest Ple per tal que el consistori santcugatenc se sumi a la moció de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) en què es defensa el dret a l'autodeterminació, es demana l'amnistia i l'alliberament dels presos amb el rebuig a la sentència, es posa en valor el caràcter pacífic de l'independentisme català, s'insta a fer una assemblea d'electes a favor dels drets polítics i la llibertat i es reivindica el diàleg.

Al marge dels partits, el grup de suport al santcugatenc Raül Romeva, Free Romeva, ha emès el seu propi comunicat en què es qualifica la sentència d'injusta i desproporcionada. Per això insisteixen en l'absolució. Asseguren que durant els propers mesos Free Romeva seguirà reclamant la llibertat de l'exconseller posant en valor el seu treball en àmbits com "la cultura de pau, la defensa dels drets humans, els drets de les dones, el medi ambient, la memòria històrica i la propagació dels valors de l'esport". Així mateix, com també han fet els partits independentistes, donen suport a la família i amics de Romeva.

També la seva colla castellers, els Gausacs, han publicat un comunicat de rebuig a la sentència: "Volem expresar el nostre suport cap a tots els seus familiars i amics, en especial a la Diana, l'Elda i el Noah, dona i fills del Raül, casteller de la nostra colla i persona molt estimada per tots nosaltres". Esl castellers se sumen a les mobilitzacions i defensen el "dret a decidir en un referèndum d'autodeterminació": "És per això que us demanem a tothom que estigueu atents als canals oficials de la colla, ja que us notificarem quins seran els nostres actes de rebuig a aquesta sentència".

Al marge d'aquestes entitats, l'Ateneu santcugatenc també ha emès el seu propi comunicat en contra de la judicialització de la política, denunciant "les conseqüències greus que la sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania, de manifestació, d'expressió, de lliure assocaició i de dissidència polítics" i per a la normalitat política de Catalunya. L'Ateneu crida a la llibertat i l'amnistia. Altres entitats socials, esportives i polítiques com Arran, el Sant Cugat FC, Olimpyc Floresta, la Coordinadora d'Entremesos, els Diables o l'Esbart s'hi han posicionat en contra. El Síndic de Greuges, Ramon Palacio, per la seva banda, també ha dit en un comunicat que "el disbarat s'ha consumat". Aquesta tarda a les 19h. hi haurà un Ple extraordinari a Valldoreix.

Dia 14. 13:30h. Centenars de santcugatencs participen a la protesta de l'aeroport del Prat

Molts santcugatencs, responent a la crida de Tsunami Democràtic, han acudit a l'aeroport del Prat per concentrar-se a les terminals i bloquejar-les. Durant el dia alguns santcugatencs que treballen a Barcelona han participat a les mobilitzacions que s'han produït a la capital catalana. També es produeixen talls als túnels de Vallvidrera i a l'hipòdrom, entre d'altres indrets de la ciutats. Manifestants es mobilitzen cap a l'estació.

Molts santcugatencs responen a la crida de @tsunami_dem per acudir a l'aeroport del Prat i bloquejar les terminals. #SantCugat #SentenciaProces pic.twitter.com/Bs054q843b

— elCugatenc (@elCugatenc) October 14, 2019

Dia 14. 12h. Concentració a l'Ajuntament

Un cop acabada la marxa pel centre de la ciutat a la plaça d'Octavià, els treballadors de l'Ajuntament s'han concentrat a la plaça de la Vila on l'alcaldessa ha fet lectura de la declaració sobre la sentència del procés. En aquesta ocasió ha estat acompanyada de la cupaire Núria Gibert i d'altres membres del govern. Junts per Sant Cugat, que també ha acudit a l'acte, ha anunciat que presentarà una moció de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) rebutjant la sentència. No hi ha acudit cap membre del PSC, que de moment prefereixen mantenir silenci, ni de Ciutadans. El govern rebutja trencar el tripartit que, recorden, es basa en els acords locals. Durant la concentració s'han sentit crits de "fora el 155" i s'ha cridat a acudir a les mobilitzacions de Barcelona i a les 20h. al davant de l'Ajuntament novament. Ingla també ha dit que no s'organitzaran actes de protesta com a consistori però anima la ciutadania i els càrrecs electes a participar-hi activament. En diverses ocasions s'ha fet referència a Raül Romeva. Posteriorment també s'ha fet una concentració a la Casa de la Vila de Valldoreix.

Dia 14. 11h. Mobilització al centre de la ciutat i declaració de l'alcaldessa

Responent a la crida de CDR, ANC i ADIC, la concentració al davant de l'Ajuntament ha esdevingut una marxa pels carrers del centre de la ciutat, que ha alterat el trànsit i ha deixat tallada la rambla del Celler al seu pas per la plaça de la Vila. Paral·lelament l'alcaldessa, Mireia Ingla, acompanyada de la portaveu de la CUP-PC i tinenta d'alcaldia Núria Gibert ha fet lectura d'un comunicat d'alcaldia arran de la sentència en què es demana l'amnistia, l'alliberament dels presos i establir un diàleg per trobar una solució política. En aquest moment no ha acceptat preguntes dels mitjans de comunicació. A les 12h. es tornarà a fer lectura d'aquest escrit a la plaça de la Vila un cop han comunicat la resolució als treballadors de l'Ajuntament. L'alcaldessa també ha anunciat la celebració d'un Ple extraordinari que, a ser possible, serà el dimarts 15 d'octubre.

Dia 14. 10:30h. Primeres mobilitzacions

Responent a la crida de CDR i l'ANC, desenes de manifestants s'apropen a les portes de l'Ajuntament per protestar contra la resolució judicial. A les 11h. hi ha prevista compareixença de l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Dia 14. 9:30h. Sentència

Aproximadament a dos quarts de 10 del matí, el Tribunal Suprem ha dictat la sentència condemnatòria als exmembres del govern de la Generalitat i als líders socials Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El santcugatenc Raül Romeva ha estat condemnat a 12 anys de presó per sedició i malversació.

Notícies relacionades