Lluís Fernández: “No vam marxar d’Unió i muntar Demòcrates per anar amb el PDECAT”

Fotos: Jordi Pascual

Va tenir la seva pròpia etapa com a president de la Fundació Sant Cugat Actiu encara com a membre de l’extinta Unió però el procés ho va canviar tot. CiU es va dividir i Unió també. Amb d’altres companys del partit es va decidir per crear la secció local de Demòcrates, que es va presentar públicament fa dos anys. Llavors Carles Brugarolas va ser l’únic regidor d’Unió que va anar a parar a la nova formació forçant la formalització d’un pacte de govern entre companys que havien compartit llista però ara defensen sigles diferents. Així naixia el grup municipal PDECAT-Demòcrates, hereu del del CiU. Lluís Fernández, esdevingut portaveu de Demòcrates, porta mesos intentant visibilitzar la tasca de la seva formació, que ha fet un cop sobre la taula anunciant que anirà en solitari a les properes municipals. Confia que el discurs de regeneració política podrà esgarrapar vots a les formacions més veteranes i portar-los a un Ple que de ben segur seguirà fragmentat.

Aneu sols a les eleccions del 2019. Ha fallat alguna cosa amb el PDECAT?

– No. Quan vam fer el pacte de govern ja vam dir que era una cosa puntual i que la nostra intenció era anar sols. Igualment, sempre hem demanat unitat per fer República. En el moment que tinguem eleccions en la República, com ara a les municipals, anirem sols per defensar el nostre ideari. Hi ha gent que no ha volgut entendre que aquest era un pacte entre dos partits, com el que es va fer amb el PSC.

Sí, però, tot i que amb altres marques, els regidors van anar junts a les eleccions del 2015. El PSC no.

– No vam marxar d’Unió i muntar Demòcrates per anar amb el PDECAT. A banda de la independència, hi ha moltes coses que volem millorar en quant a estructures. En aquest sentit no veig moltes diferències entre el que era Unió i el que és el PDECAT ara. Tot i així, a Sant Cugat tenim un 25% de voluntaris que venen d’Unió, la resta s’ha apropat perquè els agrada la nostra forma de fer política, impensable al PDECAT.

Tenim molta fragmentació. Hi ha prou espai polític per a una altra candidatura?

– La gent està descontenta amb la política perquè veu que hi ha persones que porten 24 anys de regidores o passant d’una administració a una altra. Això no pot ser! Nosaltres treballem per canviar-ho, que ens vegin com una gent que fa un bé pel país. Hi ha aspectes necessaris: limitació de mandats, llistes obertes, finançament transparent... L’únic partit que actualment representa això és la CUP però a nivell ideològic estem bastant diferenciats.

Per què segueix el pacte vigent? Us ho ha recriminat el PSC també.

– Les crítiques del PSC no tenen cap sentit. Diuen que és una deslleialtat presentar-nos sols però, si ara ells estiguessin al govern, s’haurien de presentar conjuntament amb el PDECAT a les properes eleccions? A Sant Cugat CiU ha pactat amb ERC i amb el PP i després no s’han presentat plegats a les eleccions. Amb la pinta que fa, a més, s’hauran de fer pactes postelectorals.

S’haurà de pactar, d’acord. Quines són les línies vermelles? El tema nacional, assumptes locals com l’habitatge, Torre Negra..?

– Torre Negra, per descomptat. D’àmbit nacional, no podrem pactar amb qui dóna suport a que hi hagi persones innocents a la presó. Per tant, és impossible pactar amb PSC, PP i Ciutadans.

Per què es va pactar amb el PSC, llavors?

– Va ser abans de tenir gent a la presó i, així i tot, ens va costar molt. Per això ara s’ha trencat el pacte i tenim clar que, si els socialistes tornen al govern, Demòcrates i Carles Brugarolas marxarem.

Un únic regidor i sense cartera. Quin paper jugueu al govern?

– El pacte preveu reunions periòdiques per seguir l’acompliment dels acords. Si hi ha alguna cosa nova que ens preocupa, ho podem parlar. Brugarolas no té cartera però participa a les juntes de govern i altres òrgans.

No és el mateix tenir una cartera, on tens més capacitat de decisió, que només fer reunions per veure que es compleixen uns compromisos...

– Correcte i això diu molt de Demòcrates. Aquí hi ha dos senyors [Brugarolas i ell, que era president de la Fundació Sant Cugat Actiu] que van marxar del govern però vam seguir donant estabilitat.

Justament la feina que vau fer amb els dos càrrecs va ser posada en dubte pel PP per allò que el seu portaveu va anomenar “el xiringuito de Brugarolas”, és a dir, una Fundació Sant Cugat Actiu utilitzada per col·locar amics.

– Es va fer bona feina, i el convido a trobar-me amb ell per parlar-ne. No és mèrit exclusiu de Brugarolas ni meu, però Sant Cugat va ser l’única ciutat que va créixer durant la crisi. Es va crear més ocupació de la que es va destruir. La ciutat té 47.000 persones actives sobre un total de 90.000 habitants i 65.000 llocs de feina creats. Tot això s’explicava i Benejam fins i tot em felicitava.

Tot i així, no es compta prou amb la gent, i és una de les crítiques que li fem al PDECAT. S’ha de comptar amb la ciutadania. Si vols fer una cosa per al comerç, ho has de fer de la seva mà. Igual amb el turisme o el sector empresarial. A la Fundació ho vam fer, convidant a les entitats empresarials, comercials i gremis per prendre decisions de manera conjunta. Benejam barreja noms i coses que no tenen res a veure.

Parlava en termes d’enxufisme.

– Es va fer bona feina, està demostrada i felicitada. Per exemple, no ens vam gastar gairebé ni un euro fent vivers d’empreses i en teníem tres: Trade Center, ESADE Creapolis i Vita.

Potser Vita no és el millor exemple, s’ha acabat rescindint el contracte.

Hi va haver expectatives que no es van acabar de complir. S’hauria de veure què ha fallat, potser la comunicació. De totes maneres, aquí hi ha una persona [el director d’Inbens, empresa que tenia el contracte de gestió de l’espai] que ha estat criticada pel PP però ha sortit perjudicada econòmicament. Mentre el PP fa aeroports que no pot utilitzar la ciutadania però gràcies als quals s’han enriquit unes quantes persones, aquí tenim una persona mig arruïnada però, gràcies a pensar en el bé públic, la ciutadania conserva a un preu irrisori un centre que fa conferències, cursos...

Tornem a les eleccions. Us vau presentar amb ERC a les darreres catalanes. Per què no repetiu l’aliança a les municipals?

– No hi ha cap opció de pacte a no ser que hi hagi una necessitat concreta d’unir les forces independentistes. Posem el país per sobre de tot. Si creiem que cal fer una candidatura conjunta, ho farem.

L’Ajuntament té competències limitades. Què hauria de passar perquè ens calgués una llista unitària a Sant Cugat?

És el model de Graupera a Barcelona. A més, el món local ha tingut importància en el procés. A Lleida, per exemple, no va ser fàcil votar al referèndum. No ens convé que hi hagi molts ajuntaments on governi Ciutadans, el PSC o el PP. A Sant Cugat no crec que cap d’aquests partits tingui opció de governar.

Bé, aneu sols, llavors. Què li dius a qui dubta entre vosaltres i el PDECAT?

– Ens diferencia la manera de fer política. S’ha de comptar més amb la ciutadania, sobretot per a les decisions importants. Som un partit molt humanista, amb caràcter social, sense dubtes en l’eix nacional... De fet, internament vam mostrar el nostre enuig amb Conesa per les declaracions en què dubtava del procés i la independència. A més, la gent exigeix nova política, amb Demòcrates donem l’opció de canviar-la.

Cal més participació però en aquest mandat han començat els pressupostos participatius, s’ha augmentat la quantitat destinada als diners de lliure disposició dels consells de barri... S’estan fent coses.

– S’està començant i està molt bé però queda molt camí per fet.

Què us diferencia d’ERC?

– Ells són més assemblearis, com nosaltres que hem votat, per posar un exemple, el nostre posicionament sobre la investidura de Torra a través d’una plataforma digital. Si bé, ideològicament som diferents. Nosaltres som hereus de les coses bones de CiU; aquest partit centrat i de seny. Ells, ho diu el seu nom, són d’esquerres.

O sigui, sou a la dreta?

– Al centre. Encara que sembla que l’eix dreta-esquerra cada cop pesa menys. Ens importa, sobretot, la forma de treballar, donar més del que esperem a canvi; som voluntaris i ho tenim clar.

Parlem de terminis. Heu d’elegir candidat, llista, programa...

– Es treballa internament tot i que el debat nacional ens preocupa. Quan això se solucioni, abans d’acabar maig, iniciarem les primàries. No som gens presidencialistes i per això creiem que, a banda d’un bon candidat, ha d’haver una bona llista. Conec molt bé els voluntaris de Sant Cugat i són molts potents.

Els eixos programàtics també depenen d’aquest procés?

– Bé, ja s’hi treballa.

Hi ha molts temes de ciutat, hi ha algun que us preocupi especialment?

– Torre Negra, per descomptat, però hi ha força unitat. Ens preocupa molt la seguretat també. Hi ha temes com les queixes dels veïns de Mas Gener pels sorolls o el debat sobre la millora urbana de Can Cabassa en què s’ha de tenir molt en compte el que digui la ciutadania. Buscarem tenir experts en cada matèria.

I del debat nacional, què pot fer l’Ajuntament per desenvolupar la República?

– Estar al costat. Un únic ajuntament potser no fa res però històricament s’ha demostrat que molts d’units tenen força, ho vam veure l’1 d’octubre. L’Ajuntament és el primer lloc on toca la ciutadania. Ha de quedar clar que mai fallarem a la República per al que necessiti.

Notícies relacionades