Les esmenes com a estratègia política

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Com en els millors temps de les passades majories absolutes d'una única força política el govern tripartit ha utilitzat l’estratègia de les esmenes a les propostes de l’oposició. Sempre està bé que qui governa aporti el grau de coneixement necessari per fer més factibles, versemblants i completes les mocions d’aquells grups que no poden tenir un contacte continu amb els treballadors de la casa, però quan això suposa alterar el sentit de la proposta, el debat està servit.

És, bàsicament, el que ha passat al Ple de febrer. Mentre seguim esperant debats potser molt més transcendentals com el del pressupost del 2020 –que a priori s’havia de portat a aquesta sessió plenària– o el del Pla d’Equipaments, la picabaralla política se centra en si les esmes del govern intenten desvirtuar les propostes de Junts per Sant Cugat i Ciutadans o si simplement són imaginacions d’uns grups impotents per la manca d’incidència política.

Ben vist és evident, almenys en la moció de Junts, que hi ha un element de fons diferencial. El partit que capitaneja l’oposició havia presentat una proposta per establir els tràmits per negociar la implementació d’uns jutjats de primera instància a la ciutat –ja el mes passat una moció impulsada pel govern demanava “dotar la ciutat d’òrgans jurídics propisˮ– però les esmenes del tripartit apuntaven a estudiar-ne la implementació al partit judicial en general i negociant amb l’Ajuntament de Rubí. És a dir, el jutjat que havia d’unificar serveis podria ser a Sant Cugat o a Rubí.

Per això Cristina Paraira, regidora de Junts, ha demanat saber, abans de decidir si es retirava la moció, si el govern defensava els jutjats per a Sant Cugat específicament. La resposta de la tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, ha estat clara perquè s’ha referit al partit judicial i no a la ciutat en concret. Amb la retirada de la moció, el debat ha acabat tot i l’intent de Carles Brugarolas, company de partit de Paraira, de reobrir-lo als precs i preguntes dient que el govern no aposta per uns jutjats a la ciutat.

Al final de la sessió la portaveu del grup, Carmela Fortuny, ha fet una roda de premsa improvisada criticant la situació i dient que, malgrat els desacords puntuals, el govern i l’oposició han d’establir diàlegs per a arribar a acords, com l’unànime que s’ha aconseguit arran d’una moció de Junts per demanar un consultori mèdic al Monestir-Sant Francesc. El partit adverteix que, davant altres desavinences, seguirà fent rodes de premsa postPle mentre que el govern deu pensar que no té sentit entrar en debats que s’han negat políticament en el moment de retirar-se la moció.

El cas de la moció de Ciutadans ha estat potser menys insistent perquè no hi ha hagut ni prec, ni pregunta ni roda de premsa. Els taronja havien presentat una proposta per demanar al govern fer les gestions per garantir la continuïtat de l’oficina de la Policia Nacional davant les condicions de l’equipament i instar el Ministeri de l’Interior a preveure la inversió per a unes noves instal·lacions. El govern ha respost amb unes esmenes que, entre d’altres, proposava mantenir una línia de diàleg –ja encetada, segons l’alcaldessa– amb la Delegació del Govern per renovar l’acord de col·laboració i buscar noves dependències i, ja de passada, abordar “la normalització del català a l’administració de l’estat, tant en la documentació administrativa, la senyalèctica, com en l’ús del del català per part del personal d’atenció al públicˮ.

“Quan el govern et presenta esmenes de tres pàgines [incloïen canvis en l’argumentació dels motius] per a una moció d’una significa que no vol que s’aprovi la propostaˮ, ha criticat el portaveu taronja, Aldo Ciprian, que abans de la retirada ha repassat els motius i l’històric de les dependències policials. L’alcaldessa, Mireia Ingla, diu que el govern hi treballarà i que si Ciutadans ha optat per la retirada és per l’esmena referent a l’idioma. Ciprian no li ha pogut respondre perquè se li ha negat la paraula.

Després d’una intervenció llarga, Ingla no ha permès seguir el debat perquè el Reglament Orgànic Municipal (ROM) no permet debats de mocions retirades. Ara bé, per què s’ha permès llavors tota la intervenció inicial de Ciprian? Clar que potser no sabia que enretiraria la proposta. I per què després l’alcaldessa s’ha permès el luxe de fer una resposta llarga? Clar que l’alcaldia pot parlar quan vulgui –ROM dixit– però si això es tradueix en una valoració política d’una moció que ni els proposants ni la resta de grups no poden respondre, quin sentit té endinsar-s’hi?

 

En definitiva, l’oposició està tastant una majoria absoluta tripartita que no li agrada, per molt heterogènia que sigui, i això acaba significant poques mocions i només aprovables les que el govern veu amb bons ulls. D’això se’n diu democràcia representativa. Presentar esmenes o no –i, sobretot, quin tipus d’esmenes– ja és una qüestió d’elegància i savoir faire. Debats de forma a l’espera dels de fons, diga-li pressupost, diga-li Pla d’Actuació Municipal.

Notícies relacionades