Les entitats independentistes es mobilitzen per l’amnistia en resposta a la Junta Electoral

Foto: Jordi Pascual

Sota la crida a una concentració “en favor dels presos polítics, exiliats i represalitats”, el Consell per la República, com a entitat impulsora, i l’ANC, Òmnium, CDR i l’ADIC, que s’han sumat a la convocatòria, han mobilitzat més de 100 persones aquest dilluns al vespre en resposta a la decisió de la Junta Electoral Provincial de Barcelona de denegar l’autorització dels actes de suport als presos durant la campanya electoral. Tot i la denegació dels actes que havia comunicat l’ANC a nivell nacional per aquest primer de febrer i per al dia 8, l’entitat independentista ja va advertir que mantindria els actes.

A Sant Cugat, el Consell local per la República ha pres la iniciativa, a la qual s’han sumat les altres quatre entitats independentistes. “La concentració és un acte de desacord i de desobediència civil per la decisió de la Junta Electoral de prohibir aquestes concentracions de defensa, el que representa un atac a la llibertat d’expressió i de manifestació”, explica Núria Bou, presidenta del Consell local, que reconeix que podria haver intervingut la policia per evitar la concentració, “però ningú és responsable de l’acte, tothom qui és aquí és perquè vol i perquè no està d’acord amb la decisió de la Junta”.

La concentració, convocada a les vuit del vespre al davant de l’Ajuntament, s’ha produït sense incidents. Els manifestants han aixecat els mòbils amb les llanternes enceses i han restat en silenci durant bona part de la protesta. Només al final han cridat a favor de l’amnistia i per la llibertat dels proses. Han acabat la concentració cantant els Segadors. Algunes de les persones concentrades han portat pancartes amb els lemes “llibertat presos polítics” i “amnistia”.

La protesta es mantindrà també el proper 8 de febrer, el segon dia de la denegació de la Junta Electoral. De nou, el Consell, l’ANC, Òmnium, el CDR i l’ADIC criden a concentrar-se a les vuit del vespre a la plaça de la Vila. “A més, des del Consell posem de manifest que una institució jurídica espanyola com la JEP reconeix que a Espanya i ha presos polítics i exiliats, ja que així és com s’hi refereix la resolució judicial”, crida la convocatòria, en referència a una part del redactat de la resolució: “Es denega la sol·licitud de concentració dels dies 01/02/21 i 08/02/21en homenatge als presos polítics i exiliats”.

La Junta va denegar els actes tot argumentant que, tot i que les concentracions no són actes electorals, sí ressalten la figura de líders polítics que són figures importats d’alguns dels partits que concorren a les eleccions del 14F: “Indirectament deriven en reunions de suport electoral a les formacions polítiques a les quals pertanyen”. Tot i que el Consell local per la República es va presentar al desembre del 2019, s’ha acabat de constituir durant els darrers mesos. Aquest dimecres en presentaran novetats.

Notícies relacionades