L’eix nacional esdevé un dels principals elements de pressió en les negociacions per formar govern

Foto: Jordi Pascual

Si en campanya el model territorial només era un apunt per a la majoria de partits, en les negociacions que han començat després d’unes eleccions que han deixat un possible pacte de govern sobre la taula ha esdevingut un afer central. La mateixa nit electoral, en saber-se els resultats, afiliats i militants de les cinc forces amb representació es preguntaven quin pes anava a tenir el procés independentista en un pacte de govern i ara, quasi dues setmanes després dels comicis, el debat es fa més palès.

L’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) ha estat la primera entitat de caràcter polític apartidista en pronunciar-s’hi amb un comunicat a través de les xarxes socials. En l’escrit interpel·len les formacions independentistes a no pactar amb cap de les formacions “que han impulsat, propiciat, aprovat i recolzat l’aplicació de l’article 155ˮ. Consideren que el pacte de govern ha de ser entre les forces que pretenen “solucionar la situació dels presos i preses polítics i exiliats/desˮ.

A més, l’ADIC fa una anàlisi electoral en base a l’eix nacional: “El manament de la ciutadania ha estat clar i així ho ha fet palès amb els resultats de les eleccions del passat dia 26 de maig, amb un 59,28% del percentatge de vot a forces independentistes i un total de 18 regidors sobre els 25 que conformen el Ple municipalˮ. Recorden que les dues llistes més votades, Junts per Sant Cugat i ERC-MES, són independentistes i que en 30 de 31 col·legis electorals ha guanyat una força independentista.

Poques hores després Sant Cugat per la Independència, la branca local de l’ANC, també s’ha pronunciat en roda de premsa i amb comunicat propi en un sentit similar. L'ANC demana no pactar amb cap dels partits que han donat suport al 155 per ser “responsables de tota la repressió que se'n deriva i del dolor que provoca en les personesˮ i fa esment especial al PSC i al PSOE perquè consideren que “amb la responsabilitat de govern a l'Estat són mantenidors necessaris de l'acció repressivaˮ. També reivindiquen la majoria independentista al Ple.

Artur Royo, tresorer de l'ANC a nivell local, diu que el país s'ha de tenir com a prèvia i que els afers que han marcat la campanya, com ara l'habitatge o el model de ciutat, s'han de parlar entre les forces que rebutgen el 155 i la repressió. Tant ell com el secretari, Francesc Salvador, asseguren que el comunicat no es deu a cap notícia d'acord que encara no ha transcendit sinó a la pregunta insistent dels seus socis.

Tot i les pressions externes, els partits continuen hermètics en quant a pactes. Després de l’anunci de les negociacions creuades per part de Junts per Sant Cugat (9 regidories), prioritzant ERC-MES, la força guanyadora de les municipals no explica en quin punt es troben les negociacions ni amb quins partits han seguit treballant. No es pronuncien sobre el comunicat de l’ADIC i la roda de premsa de l’ANC.

La cap de llista d’ERC-MES (6 regidories), Mireia Ingla, que tampoc valora el posicionament de les entitats, diu que tot segueix igual en quant a negociacions. Pere Soler, candidat del PSC (4 regidories), diu que l’ADIC i l’ANC exerceixen “la seva legítima protesta i pressióˮ. Els socialistes, diu, prioritzaran les polítiques socials i d’emergència a aplicar al municipi però no donen detalls sobre la traducció real d’aquestes línies en les negociacions.

Ciutadans (3 regidories), s’ha desmarcat de qualsevol possible acord i accepta restar a l’oposició com única força que representa l’espai polític del centre cap a la dreta favorable a la unitat d’Espanya. Finalment, la CUP-PC (3 regidories), a data de publicació d’aquest article, tampoc s’ha pronunciat sobre el posicionament de les entitats. En quant a les negociacions, tampoc especifiquen detalls tot i que, com en campanya, segueixen prioritzant el canvi de model de ciutat i mantenint per ara la seva candidata, Núria Gibert, com a alcaldable.

Les negociacions segueixen hermètiques i amb pressions i dubtes quan tot just falta una setmana per al Ple d’investidura en què es votarà qui serà l’alcaldessa de la ciutat. Si finalment no s'aconsegueix una majoria alternativa,el govern serà en solitari de la llista més votada, en aquest cas Junts per Sant Cugat, amb 9 regidors davant els 16 que sumarien els partits de l’oposició.

Notícies relacionades