L’efecte Puigdemont triomfa a les europees

Foto i gràfics: Jordi Pascual

16.400 persones (37,38% dels vots) han optat per Junts per Catalunya a les eleccions europees, un resultat que s’ha intuït durant bona part de la jornada electoral als col·legis electorals, on la pila de les paperetes de la candidatura del president Carles Puigdemont ha estat clarament més baixa que les de la resta de formacions. L’èxit de la formació ha anat acompanyat d’un rècord de participació, que ha passat del 56,21% del 2014 al 70,48%, al mateix nivell que les municipals.

Sant Cugat ha optat en segon lloc per Ara Repúbliques, la candidatura participada per ERC des de Catalunya, que s’ha emportat un 20% dels vots fent que l’independentisme hagi assolit prop d’un 60% dels vots, seguit del PSC (13,51%), Ciutadans (9,93%), Unides Podem Canviar Europa (6,69%) i PP (5,57%).

De les candidatures restants només Vox (2,56%) i PACMA (1,35%) han superat la fita de l’1% dels vots. Tot i el canvi de participació i de sigles, el canvi no és especialment evident en quant als resultats del 2014 ja que llavors CiU i ERC van ser primera i segona força.

L’eix nacional ha estat el clar protagonista de les eleccions europees del 2019. Tot i així la circumscripció és tot l’Estat de tal manera que els vots santcugatencs s’han sumat als de tota Espanya per acabar escollint els següents eurodiputats: 20 del PSOE, 12 del PP, 7 de Ciutadans, 6 de Unides Podem Canviar Europa, 3 de Vox, 3 d’Ara Repúbliques, 2 de Junts per Catalunya i 1 de Coalició per una Europa Solidària (CEUS).

A totes les autonomies el PSOE ha estat el clar vencedor tret del País Basc, on ha guanyat el PNB (inclòs a CEUS); la ciutat de Melilla, on ha guanyat el PP, i Catalunya, on ha guanyat Junts per Catalunya, seguits de PSC i Ara Repúbliques.

Notícies relacionades