L’ADIC reivindica el Consell per la República en un acte amb Antoni Castellà

Foto: Jordi Pascual

Dos anys i un dia després de l’1 d’octubre del 2017 i a les portes d’una sentència que marcarà la vida política catalana, l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) ha anat més enllà de les reivindicacions dels divendres al davant de l’Ajuntament per tal de posar en valor el Consell per la República, l’òrgan impulsat inicialment per la Generalitat i presidit per Lluís Llach que es reivindica com “una ampliació del govern a l’exili per ser més transversalˮ.

En un acte celebrat dimecres per la tarda a la Casa de Cultura i que ha agrupat prop d’un centenar de persones, Roger Vilaseca, membre de la plataforma Fem Consell, ha reivindicat l’òrgan com l’espai on fer tasca jurídica, diplomàtica, d’internacionalització, de defensa de la cultura catalana i de creació d’eines digitals en favor d’una futura República Catalana. L’activista ha defensat el consell com a resposta al 155 i les darreres eleccions catalanes com a forma de buscar un suport “al govern legítim, que no és més que un govern a l’exiliˮ.

Considera que el Consell és clau per defensar els càrrecs electes independentistes, per mantenir la presència internacional tant a nivell institucional com social, defensar la cultura davant l’amenaça de l’extrema dreta de Vox. També ha defensat que l’òrgan serà clau un cop acabin les mobilitzacions que es puguin derivar de les sentències: “Caldrà una taula de negociació i el Consell treballa perquè l’independentisme hi sigui des de l’unitatˮ. Aquesta unitat, considera, també arriba de la mà dels inscrits, actualment prop de 75.000 persones.

Antoni Castellà, membre del Consell i diputat al Parlament des de l’any 1999 –ara per Demòcrates, que es va presentar amb ERC a les darreres catalanes–, ha anat un pas més enllà i ha defensat el Consell com a responsable de crear un nou full de ruta per a l’independentisme. Considera que és clau garantir la independència respecte a la institucionalitat autonòmica i els partits ja que així es garanteix la transversalitat de l’independentisme i l’existència d’una mena d’institució paral·lela per si mai s’anul·la la Generalitat o s’aplica un nou 155.

En aquest sentit situa el Consell com l’hereu de l’1 d’octubre i la declaració d’independència del 27 d’octubre del 2017 i, per tant, l’encarregat d’avançar cap a la República tenint en compte el resultat del referèndum. “Tots els moviments d’alliberament nacional amb conflicte han tingut un òrgan similar al Consell, que no és més que el govern a l’exiliˮ, ha defensat. Considera que arran de la sentència es fomentaran els Consells locals per la República i, davant la previsió de confrontació, assegura que l’exèrcit espanyol no podria actuar a Catalunya sense saltar-se els acords internacionals.

D’aquesta manera, l’acte de l’ADIC ha servit per reivindicar l’òrgan i posar-lo com una peça clau en la confrontació política. Per garantir la seva continuïtat han demanar més inscripcions i finançament, que en cap cas pot ser públic per evitar vinculacions entre l’estructura autonòmica i aquest espai tot i que Castellà diu que el poder judicial ja el veu com una “parainstituciónˮ.

Notícies relacionades