La Plataforma de Pensionistes critica els partits per no portar una moció al Ple de febrer

Foto: Jordi Pascual

Desenes de representants de la Plataforma de Pensionistes, vestits amb les armilles fluorescents del col·lectiu, han protagonitzat l’Audiència pública posterior al Ple de febrer per demanar explicacions al govern municipal i la resta de grups per no haver portat a debat una moció que havien acordat. L’objectiu d’aquesta era que el departament jurídic de l’Ajuntament que esclareixi si els ajuts econòmics per a persones amb pocs recursos estan exempts de tributar en la renda de les persones físiques.

La proposta, que a priori tenia el vist i plau de totes les forces polítiques i havia de ser presentada com a moció institucional al febrer, no ha estat incorporada a l’ordre del dia. Això ha indignat la Plataforma. “És una proposta que vam començar a treballar a l’octubre i que vam presentar formalment el mes passat amb l’objectiu de poder-se tramitar al febrerˮ, explica Josep Porta, representant del col·lectiu.

Per als pensionistes, els grups polítics mostren un baix compromís amb la gent gran i la perceptora de pensions. Aprofiten l’avinentesa per criticar el govern per la manca de resposta a les peticions locals. “Hem participat a totes les taules de participació que ens han demanat però continuem sense resposta a propostes concretes plantejades en reunions on no es va aixecar actaˮ, critica Porta, “per això demanem que segueixin l’exemple de l’Ajuntament de Manresa, amb un acord amb la seva plataforma de pensionistes, i concretin les bones paraules cap a la gent granˮ.

Davant les crítiques, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, ha reconegut l’error de no haver comunicat el retard en la tramitació de la moció. Diu que es portarà al Ple de març perquè així, d’una banda, es pot millorar tècnicament i, d’altra, podrà presentar-se com una moció general i no com a urgent. Tot i així, es compromet a aconseguir una aprovació en forma de moció institucional, tal com busca la Plataforma per evitar vincular-se a cap partit en concret.

Així mateix Gibert es mostra en desacord amb la Plataforma en quant a les crítiques al govern. Reivindica les reunions mantingudes i la participació del col·lectiu en les diferents taules de participació, especialment en la taula de la gent gran “en igualtat de condicions amb la resta de col·lectiusˮ. Tot i la resposta, abans d’acabar l’Audiència pública, Segundo Iglesias, representant de la Plataforma, ha insistit de nou al govern per demanar que les bones paraules en quant a la gent gran es converteixin en fets.

Les substitucions de les escoles bressol

L’altra gran afer de l’Audiència pública de febrer ha estat les substitucions de les baixes i reduccions de jornada a les escoles bressol municipals. Diverses mares han criticat l’Ajuntament per preveure substitucions de mig any no prorrogables, fent així que no hi hagi una continuïtat del professorat i la resta de personal.

La regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha explicat que això es deu a la inexistència d’una borsa de treball per categories professionals que tot just es crea. Mentre se soluciona, les substitucions d’urgència només poden ser suplides amb contractes de com a màxim sis mesos tot i que intentant que tinguin el menor efecte possible sobre els infants. La primera fita és preveure les baixes amb antelació perquè no siguin d’urgència i es puguin fer substitucions més llargues. La segona, aplicar la borsa. Tot i així, s’ha compromès a fer una reunió amb les famílies de les escoles afectades.

Altres reivindicacions

 

A banda d’aquests afers, hi ha hagut altres intervencions a l’Audiència pública. Yolanda ha demanat prioritzar la resposta habitacional per a les persones en situació de vulnerabilitat. Gibert li ha respost que no hi ha cap alberg a Sant Cugat tot i que sí hi ha recursos als serveis socials que preveuen fer créixer en el proper pressupost. En resposta a la petició del mes anterior, s’ha compromès a fer-li arribar els protocols estandaritzats de la Policia Local i els serveis socials.

L’Associació de Veïns de Can Barata ha preguntat per la millora de l’accés al barri. El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, ha dit que es mantenen les negociacions amb la Generalitat, on sembla que tenen problemes per justificar tècnicament la necessitat de fer una rotonda a l’accés al barri. Un altre veí del barri ha demanat agilitzar els tràmits per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a casa.

Una veïna del Monestir-Sant Francesc ha criticat novament els problemes generats per una obra de la constructora Som-hi, ja que diu que ha previst l’arbrat a unes distàncies que molestaran el veïnat. Segons Duch, se segueix la llicència d’obres però s’ha compromès a fer una visita amb el veïnat per tal de comprovar-ho de primera mà i emprendre accions si és necessari. Una altra veïna també ha demanat una inspecció a casa seva per la calor generada pels locals dels baixos i que arriba al seu domicili.

Notícies relacionades