Publicitat

La petició d’una auditoria marca l’inici del curs al Ple

Foto: Mireia Ingla

La primera sessió plenària del mandat, que se celebra avui a les quatre de la tarda, està marcada per una moció presentada pel grup de Ciutadans en què es demana una auditoria dels contractes posats en dubte per un informe de la intervenció general de l’Ajuntament. Es tracta de factures realitzades entre el 2017, el 2018 i part del 2019 per un valor total d’1,4 milions d’euros i que no haurien seguit els tràmits establerts a la llei de contractació.

Alguns d’aquests contractes són compres directes de baix cost però que sumades suposen milers d’euros per a algunes empreses. D’altres es tracta de la continuació de contractes en pròrroga o acabada la pròrroga sense haver iniciat un nou concurs públic. L’informe de la intervenció diu que es podrien considerar contractes nuls però que no havien suposat un perjudici per a l’Ajuntament ni l’erari públic mentre Ciutadans va anar un pas més enllà i va presentar una denúncia a la Fiscalia.

L’informe es va fer públic abans d’acabar el mandat anterior, sota el govern de PDECAT-Demòcrates, i demanava al govern l’inici d’un pla d’acció “que determini les mesures a adoptar per corregir les deficiències, errors i incompliments que s’han posat de manifestˮ. Paral·lelament la via judicial va avançar i el 22 de juliol l’Ajuntament va entregar als Mossos la documentació requerida per la Fiscalia.

Tot i que alguns mitjans van donar a entendre que l’Ajuntament passaria a ser part activa del procés judicial, a dia d’avui, segons fonts institucionals, el consistori ha facilitat la documentació però no s’ha sumat a la denúncia iniciada per Ciutadans, un fet que els taronja critiquen dient que cap altre grup s’ha preocupat de l’afer –a excepció d’ICV-EUiA i PP, ara sense representació– ni se’ls ha apropat quan van fer pública la denúncia.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, va lamentar que Sant Cugat es veiés immers en una polèmica d’aquestes característiques, tot dient que la ciutat “una gestió dels diners públics que se salta la llei de contractesˮ. En una entrevista a Catalunya Ràdio va assegurar que, tenint en compte que hi ha factures d’aquest estil que s’hauran de pagar també al 2019, el govern serà proactiu per portar els comptes d’aquest any a la Fiscalia.

Davant una situació que posava en dubte la gestió dels governs anteriors, Junts per Sant Cugat va emetre un comunicat dient que les factures eren per despeses urgents i de licitacions que no es van poder culminar a temps, que l’interventor deixa clar que no hi ha perjudici per a l’erari públic, que aquestes factures van tindre procediment i certificació tècnica tot i que no concurs públic i que les acusacions posaven en dubte la feina dels treballadors municipals. A més, el grup que ara encapçala l’oposició recorda que l’Ajuntament ha estat reconegut com a eficient en quant a la gestió i que el govern anterior va començar a implementar el pla demanat per l’interventor.

Un cop aquest afer torna a Ple, la portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, es referma en allò exposat al comunicat de l’agost: “És un atac a la institució, els serveis tècnics i a Sant Cugatˮ. Assegura que en el marc de les comissions informatives i la junta de portaveus s’ha constatat que cal unes disculpes per part de l’alcaldessa i del govern tripartit.

La petició de Ciutadans

La moció proposa fer una auditoria de tots els contractes apuntats per la intervenció municipal. Els taronja també demanen ampliar el període d’anàlisi i tenir els tràmits per licitar l’auditoria acabats abans d’un mes. Munia Fernández-Jordán, regidora de Ciutadans, també critica l’actual govern dient que no ha donat més mitjans a la intervenció i que no hi ha pla per abordar les licitacions pendents. Tem que allò apuntat a l’informe hagi estat un modus operandi i demana al tripartit que col·labori en tot el que requereixi la Fiscalia ja que estan obligats a fer-ho.

Davant la proposta, el govern no s’ha posicionat de moment i fonts institucionals diuen que cal esperar a la votació al Ple per saber si finalment es farà aquesta auditoria i en els termes que proposa Ciutadans. Junts per Sant Cugat, per la seva banda, segueix defensant que el govern anterior ja va començar a entomar l’assumpte.

Notícies relacionades