Publicitat

La Diada recorda les víctimes de la COVID-19 i es debat sobre el futur polític de Catalunya

Fotos: Jordi Pascual

Xavier Palahí i Jordi Pascual || Distància entre els participants a la via santcugatenca –la mobilització independentista d’Òmnium i l’ANC–, aforament limitat a les ofrenes florals, només sis persones per entitat, les associacions sense poder participar a l’acte institucional de Valldoreix... La COVID-19 ha marcat una Diada Nacional de Catalunya atípica però no només en les formes.

El discurs de l’alcaldessa, Mireia Ingla, en l’acte institucional municipal també ha tingut una extensa referència a la pandèmia. De fet, gairebé la meitat del missatge ha girat al voltant de la COVID-19, recordant les víctimes, el confinament, les complicacions que han viscut les residències de gent gran, la solidaritat entre veïns i les dificultats econòmiques que es fan més paleses amb el virus. “Hem patit pèrdues humanes, amb l’afegit que no ens n’hem pogut acomiadar de la manera que voldríem. La mort de les persones estimades en aquestes condicions ha suposat un impacte brutal que costa molt d’assumir i d’entendre”, ha reivindicat l’alcaldessa després de l’ofrena floral de l’Ajuntament.

Una mirada similar ha plantejat el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, a l’acte institucional valldoreixenc, que ha coincidit amb el santcugatenc a les 11 del matí. Ell, però, ha optat pel missatge de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) en què es reivindica el paper del món local en situacions complexes com la viscuda arran de la COVID-19: "Els pobles i ciutats hem tornat a demostrar, en un context d’extrema dificultat i ple d’adversitats, que ser al peu del canó és la nostra manera d’entendre el servei públic, que els regidors i regidores i alcaldes i alcaldesses són la columna vertebral d’un país que davant els reptes, dificultats i problemes s’esmerça en esdevenir útils per a la ciutadania".

Per això Puig, fent seves les paraules de l’ACM ha demanat més finançament per als ens locals així com més competències tenint en compte que els ajuntaments i EMDs han hagut de fer-se càrrec de competències sobrevingudes. El manifest municipalista no ha tingut gaire reivindicació política nacional més enllà del treball del municipalisme per les llibertats del veïnat en tota la seva diversitat i de dir que la Diada celebra “la perseverança i la tenacitat per sobre de l’opressió, de l’esperança per damunt de la por”.

Ingla sí ha tingut temps per a la reivindicació política nacional tot defensant el diàleg polític i les urnes com a solució al debat nacional: “L’essència de la política és parlar, dialogar amb qui pensa diferent, saber cedir. Les negociacions són lentes, complexes; cal dedicar-hi molta energia i ens generen desgast, és veritat”. L’alcaldessa reconeix que la ciutadania està tensionada però no dividida. Per això ha fet una crida als presidents català i espanyol per desencallar la situació.

“No podrem normalitzar aquesta democràcia mentre tinguem persones a la presó per les seves idees polítiques, amb una sentència al damunt que suma 100 anys”, també ha dit Ingla, reivindicant de nou el diàleg com a resposta política, “estic convençuda que les urnes són l’única opció possible”. Però alhora que ha fet aquest posicionament en l’eix nacional, també ha reivindicat els polítics com a representants de la ciutadania i, per tant, com a encarregats de defensar la diversitat ideològica de la ciutadania.

Ingla també ha llençat un missatge a Pedro Sánchez i Quim Torra: “Els presidents del govern espanyol i el català són els primers que haurien de desencallar el problema i afrontar dues situacions injustes. Un, no s’atreveix a abordar la situació dels presos i les preses polítiques; i l’altre, prefereix que les eleccions al Parlament les convoqui el Tribunal Suprem. Això no ajuda”.

La mirada nacional també ha estat present en molts dels discursos dels partits i entitats que han passat per la plaça Rafael Casanova, amb l’anunciada absència de Ciutadans, que considera que la Diada exclou la població no independentista. Sant Cugat per la Independència, per exemple, ha fet una crida per avançar cap a la República Catalana a través de la via unilateral mentre Òmnium no ha especificat si la forma d’arribar a la República és la unilateral.

Dels partits amb representació, Junts per Sant Cugat ha lamentat el que consideren una degradació de la democràcia i encoratgen l’independentisme a ser persistent i pacient. ERC ha defensat la independència com a forma d’aconseguir més justícia social i també ha tingut un recordatori especial per al seu company Raül Romeva, que ha enviat un petit escrit des de la presó. La CUP, per la seva banda, ha reivindicat uns Països Catalans governats per la gent i per a la gent. Només el PSC s’ha desmarcat de la mirada independentista, fent una crida en favor del diàleg i del pacte.

Dels partits sense representació només Sant Cugat en Comú ha participat en l’ofrena floral vinculant la reivindicació nacional amb la social, cridant a revertir les retallades i a recuperar la idea d’un sol poble com a “fil roig del catalanisme popular”. També han criticat el govern de la Generalitat tot dient que els catalans tenim el pitjor govern en el pitjor moment.

Algunes entitats culturals també s’han sumat a la reivindicació política. És l’exemple dels Castellers, que han mostrat el seu desig que Romeva els pugui acompanyar en aquest com el de la Diada. També l’Ateneu, que ha cridat per aconseguir una Catalunya “més sòlida, culta i feliç”. D’altres entitats només han fet l’ofrena o han fet discursos breus i directes. És el cas de la Unió Esportiva Sant Cugat: “Visca Catalunya i cuideu-vos!”

A continuació un recull fotogràfic de les ofrenes florals i actes institucionals:

L’independentisme torna al carrer

Més enllà dels actes institucionals, l’independentisme s’ha mobilitza de la mà d’Òmnium i de l’ANC en dos actes. El més multitudinari, que ha ajuntat prop de mig miler de persones a l’entorn del Monestir, ha estat una cadena humana amb distància entre els participants. Segons reconeix Josep Lliberia, coordinador local de l’ANC, es tracta d’un acte humil i adaptat a la COVID-19 però que demostra que es pot mantenir el dret a manifestació seguint els criteris de seguretat sanitària.

La via santcugatenca inicialment havia de recórrer la rambla del Celler però finalment s’ha optat per envoltar el Monestir, aconseguint dues fileres de manifestants al carrer de la Torre i tres a la plaça d’Octavià. Els manifestants han cantat en favor de la independència, de l’alliberament dels presos i per la llibertat mentre l’ANC, Òmnium i l’Assemblea Nacional de Joves Independentistes (ANJI) han repetit els parlaments del martí.

A continuació un recull fotogràfic de la via santcugatenca:

Sense fer una crida oberta per garantir el compliment de les mesures de seguretat per la COVID-19, l’ANC i Òmnium també han desplegat una estelada gegant al Turó de Can Mates. Un acte celebrat durant el matí i que ha consistit en desplegar teles per crear una estelada gegant de 70 per 40 metres, una imatge que s’emprarà en els actes d’àmbit nacional de l’ANC.

Lliberia ha demanat disculpes a totes les persones que s’han assabentat un cop han fet córrer el vídeo de l’acció a través de WhatsApp però ha assegurat que aquesta era l’única manera de garantir un acte controlat. També ha explicat que els problemes de megafonia a la cadena humana eren deguts a les restriccions, ja que no podien muntar un escenari amb un equip de so potent per evitar la concentració de persones.

Notícies relacionades