La coordinadora local de Primàries es reactiva amb la mirada fixada en les eleccions catalanes

Foto: Jordi Pascual

Després de la crisi del projecte per no haver aconseguit representació a les darreres eleccions municipals, un grup de cinc persones es proposa reactivar la coordinadora local de Primàries Catalunya amb les eleccions catalanes del febrer com a primera fita. Així ho ha explicat Òscar Parés, actual coordinador local, en una assemblea celebrada de forma digital aquest dimecres per la tarda i on també han acudit els portaveus nacionals Carolina Frías i Mario Soria, que han explicat l’estratègia de l’espai polític a nivell català.

La trobada d’aquest dimarts ha agrupat cinc persones, que s’han marcat el repte de fer créixer l’espai polític. “El primer cicle de Primàries va acabar amb les eleccions municipals”, ha explicat Parés, “en aquell moment Demòcrates va tenir molta ascendència però no haver aconseguit representació i haver vist els moviments polítics a nivell nacional ha distanciat les posicions”. El coordinador assegura que, tot i haver perdut múscul des d’aquell moment, es troben en una situació estable i disposats a tornar a expandir el projecte.

Amb l’objectiu de fer com a mínim una assemblea al mes, la coordinadora local ha decidit abandonar el Consell per la República, seguit el que ha fet l’espai polític a nivell nacional. Segons Parés, la lògica del Consell és que un petit grup subordini la resta de persones associades i això, diu, és just el contrari del que defensa el seu espai polític. Soria ha anat un pas més enllà tot dient que el Consell no ha esdevingut part del govern de la República i que, de fet, la majoria de nuclis locals han esdevingut ramificacions municipals al servei d’un partit.

La coordinadora local de Primàries, que és una de les 36 actives arreu de Catalunya, ha decidit sumar-se a l’estratègia nacional de cara a les eleccions catalanes del febrer. Frías ha explicat que hores d’ara s’ha activat la primera fase del procés digital: la presentació de candidats a nivell comarcal que s’hauran de votar el proper 29 de novembre. En funció dels resultats d’aquell moment, s’iniciarà la segona volta que es basarà en ordenar a la llista electoral els candidats escollits en la primera fase, amb l’únic límit d’adaptar-se a la paritat de gènere ordenada per llei i l’objectiu d’aconseguir representació de totes les comarques.

El programa electoral es conformarà de forma conjunta entre els candidats de la llista –en el cas de la circumscripció de Barcelona, 85 persones– tot i que hores d’ara encara no s’ha definit com serà el procés participatiu. Sí està clara la relació dels possibles diputats amb la base, que funcionarà en base a consultes als electors, com treballen les coordinadores locals que tenen representació al consistori del seu municipi. L’objectiu de fons és clar, tal com ho explica Soria: “El nostre projecte és construir la República Catalana”.

L’assemblea d’aquest dimecres, més informativa que executiva, ha servit per reivindicar l’espai polític i animar-se a tornar a mobilitzar les persones que gradualment s’han apartat de Primàries però no per això no segueixen interessades en el projecte. També han dedicat uns minuts a parlar de la visibilització del seu projecte a la societat i, especialment, als mitjans com una cosa que va molt més enllà de la figura de Jordi Graupera i de les aliances electorals anteriors.

L’origen de Primàries a Sant Cugat

L’espai polític de Primàries a la ciutat va començar a néixer a l’octubre del 2018, quan l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va decidir que no calia fer unes primàries independentistes a la ciutat de cara a les municipals però sí demanar la unitat a les forces polítiques. Dos mesos més tard, valent-se de les prop de 600 persones inscrites a Sant Cugat, un grup impulsor va començar a treballar per fer unes primàries al marge de l’ANC. Al gener del 2019 aquest fet ja era una realitat i es donava inici al procés.

Aquell mateix mes van viure dos moments clau. D’una banda, el seu principal acte de campanya, una presentació de l’espai polític a la qual van acudir Jordi Graupera i el representant de Demòcrates Antoni Castellà. D’altra, l’anunci de Demòcrates a nivell local de desvincular-se de Primàries per fer suport a Junts per Sant Cugat, que intentava erigir-se com a representant de la llista unitària que havia demanat l’ANC tot i que no es va aconseguir una llista conjunta de les forces independentistes. Poc després la direcció nacional de Demòcrates va ordenar que l’agrupació local fes suport a Primàries i no a Junts, el que va acabar suposant la marxa de Carles Brugarolas del partit per tal de poder formar part de la llista de Junts.

Al febrer van celebrar les primàries i la força de Demòcrates va ser evident. Joan Recasens, exdiputat d’Unió i membre de Demòcrates, va ser escollit alcaldable. L’expresident de l’EMD Francesc Cardoner esdevindria el presidenciable per Valldoreix després d’un acord amb l’únic altre candidat David Sempere, que acabaria esdevenint el presidenciable ja que Cardoner es va desmarcar del projecte per fer suport a la candidatura de Susanna Casta, presidenciable pel PSC (tot i no ser-ne militant i, per tant, en categoria d’independent).

Finalment Primàries es va presentar a les municipals amb la marca Sant Cugat per la Independència - Primàries, el que va provocar que la secció local de l’ANC, que formalment rep el nom de Sant Cugat per la Independència, els retirés el suport que havia anunciat que faria a totes les forces polítiques en considerar que els havien usurpat el nom. El 26M no van arribar al 3% dels suports i als gràfics van quedar dins de la categoria d’altres. Aquell resultat els va deixar fora del Ple i amb una inactivitat de portes enfora que no s’ha reactivat fins ara.

Notícies relacionades