Els detalls de la sentència que obliga a retirar l'estelada

Fotos: Anna Poquet 

El conflicte de l'estelada ja té un nou capítol més. El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Barcelona ha estima l'incident de nul·litat presentat per Societat Civil Catalana i obliga a l'Ajuntament a retirar l'estelada en un termini màxim de 10 dies. A més també imposa una multa de 300 € per les costes del procés que haurà de pagar el consistori.

La sentència encara no es ferma i es pot presentar un recurs d'apel·lació, amb el nou text jurídic l'Ajuntament ja no té cap escletxa legal per poder col·locar l'estelada en un lloc públic de la ciutat. L'auto indica que la decisió del consistori de traslladar l'estelada de la plaça Lluís Millet a la d'Octavià vulnera la sentència que obligava a l'Ajuntament a retirar l'estelada de la plaça de l'estació del ferrocarrils.

Per argumentar aquesta nova decisió la magistrada, Elsa Puig, al·lega que en els fonaments de dret de la sentència que obligava a retirar l'estelada de la plaça Lluís Millet ja deixava clar que la bandera independentista no pot onejar en cap edifici públic, mobiliari urbà i espai públic perquè “és un símbol partidista que cap administració pot col·locar”, malgrat que en el fallo només es citès de manera exclusiva la situada a la plaça Lluís Millet.

A més, en la nova sentència la magistrada deixa palès en diverses ocasions que l'alcaldessa Mercè Conesa no té cap intenció de fer complir la sentència i per això indica que aquesta s'ha de complir. El requisit actual de retirar l'estelada de la plaça d'Octavià arriba després que, com ja va avançar elCugatenc, Societat Civil Catalana presentés un incident de nul·litat perquè entenia que l'Ajuntament no estava acatant la sentència.

La mateixa Societat Civil Catalana s'ha mostrat satisfeta pel nou text i ha demanat a Mercè Conesa que deixi de fer “trampes amb l'ús del símbol independentista.” Pepe Domingo, vicepresident de Societat Civil Catalana de Sant Cugat, també ha indicat que la resta d'ajuntaments de Catalunya haurien de llegir la sentència i retirar l'estelada. L'Ajuntament ha declinat fer cap declaració fins que no rebi la notificació del jutjat.

Els partits opinen

Amb el nou escenari han tornat a aparèixer les opinions dels partits de la ciutat. Mentre que ERC-MES i la CUP demanen a l'alcaldessa que no acati, el PP indica que les decisions de Mercè Conesa divideixen els santcugatencs i li demanen que torni a encarar el camí de la responsabilitat. Per contra ERC-MES incita a Conesa a no traslladar l'estelada perquè hagi de ser la pròpia justícia qui hagi de retirar de dur a terme l'execució de la sentència. La CUP ja ha obert un hashtag per demanar a l'alcaldessa que no retiri l'estelada.

Us animo a fer servir el hashtag #ConesaNoLaDespengis per instar a l'alcaldessa no escoltar la sentència i sí als santcugatecs

— Núria #EnsVolemVives (@Nudenu) 24 de enero de 2017

Notícies relacionades