L’empresonament de Sánchez i Cuixart copsa el Ple i treu la gent al carrer

Fotos: Jordi Pascual

Quedaven tot just una moció i els precs i preguntes de la sessió plenària ordinària del mes d’octubre quan els mitjans de comunicació han donat la notícia. Els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, entren a presó incondicional acusats de sedició. Immediatament, només acabar el debat que estava en marxa, els regidors de la CUP-PC i ERC-MES han abandonat la sala i han deixat la resta de companys en un tram final enrarit. Finalment, només tres preguntes han posat punt i final al Ple, no sense que abans cupaires, republicans i l’alcaldessa, Mercè Conesa (PDECAT-Demòcrates), s’hagin referit directament als dos líders empresonats com a “presos polítics”.

Poc abans el Ple havia debatut sobre l’operació policial de l’1 d’octubre considerada desproporcionada per institucions com el Consell d’Europa, Amnistia Internacional i Human Right Watch. En aquest punt, Ciutadans i PP s’han encarregat de criticar l’independentisme per, diuen, haver vulnerat els drets dels diputats no independentistes i haver practicat –en paraules del portaveu popular, Álvaro Benejam, que s’ha felicitat per l’empresonament per Twitter– “violència extrema contra la policia”.

Els exemples d’aquesta violència els ha posat el portaveu taronja, Aldo Ciprian: destrossa de cotxes de policia, pintades, escarnis i impediment d’actuació dels cossos de seguretat durant el referèndum. Mentre la majoria de partits han fet pinya al voltant de la independència, Ramon Gutiérrez, d’ICV-EUiA, s’ha centrat en la violència policial i la resistència popular per defensar el dret a vot i Pere Soler, del PSC, ha cridat a la “convivència i cohesió social”.

En una primera reacció només acabar la sessió plenària, Conesa ha mostrat suport a Sánchez i Cuixart i ofert “mà estesa” a l’ANC i Òmnium locals. “És surrealista que hi hagi presos polítics”, diu, “és impensable anar contra la llibertat d’expressió, de reunió i d’associació en ple segle XXI”. Per això aposta per mantenir unes institucions pròpies “fermes”, entre elles l’Ajuntament. El seu soci de govern, el socialista Soler, que està al punt de mira de les forces independentistes per la llibertat en l’assumpte nacional al pacte amb el PDECAT més encara després que ERC-MES hagi dit al matí en roda de premsa que ha d’haver unes línies vermelles en el pacte, entre les quals l’aplicació del 155 i la detenció de Sánchez, Cuixart o Trapero, ha qualificat poc després via xarxes socials la decisió de l’Audiència Nacional d’“excessiva”. Ha demanat “serenor per no atiar el conflicte”.

Mentre el Ple ha viscut els seus darrers minuts ha començat a circular a través de les xarxes socials una crida per fer una casserolada popular als carrers a les 10 de la nit. A aquella hora, just al final de la sessió plenària, diverses regidores s’han sumat a la crida fent cops al mobiliari de la porta de l’Ajuntament. Alguns dels càrrecs electes també s’hi han sumat amb els clàxons dels seus cotxes i timbres de les seves bicicletes tornant a casa, mentre alguns ciutadans han baixat als carrers per fer la protesta.

Així se sent la cassolada just després del #plestc #SantCugat pic.twitter.com/lbHvageZQM

— elCugatenc (@elCugatenc) 16 d’octubre de 2017

Mentre, Conesa ha parlat amb la resta de partits sobiranistes per veure quines accions es poden prendre després de la notícia. De moment la pròpia alcaldessa ha cridat a concentrar-se dimarts a les 12 del migdia a la plaça de la Vila per demanar l’alliberament de Sánchez i Cuixart. El Comitè de Defensa de la República també ha cridat a aquesta “aturada de país” seguida a dos quarts de sis de la tarda d’una marxa amb inici a la plaça d’Octavià per baixar a Barcelona, amb enganxada de cartells inclosa, i una concentració a les set del vespre del dia següent al davant de l’Ajuntament.

Notícies relacionades