Els joves de les llistes independentistes a les municipals evidencien les diferències en el camí cap a la República

Foto: Jordi Pascual

Les forces polítiques independentistes coincideixen a dir que el municipalisme és clau en el camí cap a la República Catalana tot i que no es mostren d’acord amb quin és el recorregut a seguir fins assolir aquest objectiu polític. Així ha quedat palès divendres a la tarda en un acte organitzat per l’Assemblea Nacional de Joves Independentistes (ANJI) al casal de Torreblanca on han participat Marc Ledesma (Junts per Sant Cugat), Marco Simarro (CUP-PC), Alba Gordó (ERC-MES) i Meritxell Perelló (Primàries).

Mentre les tres primeres candidatures vinculen el treball independentista amb l’ampliació i generació de nous consensos que permetin arribar i convèncer persones que actualment no es defineixen com a independentistes, Primàries es reivindica com l’única opció que prioritza la independència, a la qual s’arribarà, diu Perelló, mitjançant accions que fomentin la mobilització popular, com va passar l’1 i 3 d’octubre del 2017.

Ledesma diu que cal seguir el camí cap a la República per aconseguir més suports i que a la política municipal ha de tenir en compte la diversitat, la proximitat i la cooperació entre actors polítics. Simarro diu que la independència té sentit si es treballa per un model més social i integrador i, per tant, des de ja, explica, s’ha de treballar per la construcció de sobirania també en l’àmbit econòmic amb models d’economia social i solidària i la gestió pública de serveis com l’aigua. Gordó reivindica ERC com el partit que intenta convèncer més ciutadans “necessaris per fer la República”.

Les diferències evidents en el camí a seguir per aconseguir un objectiu polític que comparteixen han centrat bona part del debat. Ledesma ha demanat confiança en els polítics actuals i, especialment, amb la posada en marxa del Consell per la República que, diu, està treballant tot i que no es poden explicar detalls. “Però la gent també crida ‘unitat’”, ha dit interpel·lant directament a la resta de forces polítiques.

Simarro tem que el país s’ha quedat bloquejat després de l’octubre del 2017 perquè “ens hem deixat endur per l’embat de l’Estat”. Per això crida a sumar majories i mantenir la solidesa perquè la gent se senti interpel·lada una vegada més, com ja va passar al referèndum. També diu que falta autocrítica dels lideratges polítics dels darrers anys i rebutja la unitat perquè, argumenta, l’independentisme no pot presentar-se com un espai únic i menys encara si això suposa la renúncia a ideals només per una part de les formacions.

Gordó també ha defensat la unitat d’acció però des de partits diferents. És així, diu, com s’expliquen els suports al govern municipal en els moments més complicats. Assegura que totes les forces independentistes voldrien tenir una República Catalana en ple funcionament però considera que per aconseguir-ho cal més força i, en conseqüència, eixamplar la base i començar a construir la independència des d’altres espais com el sector econòmic.

Finalment Perelló es mostra especialment crítica amb els lideratges polítics anteriors, a qui culpa de la manca d’estructures d’estat. Per això, crida a deixar de banda la confiança i començar a exigir als polítics, el que passa, diu, per mantenir una mirada crítica sobre tot el procés. Tem que en l’actualitat no s’estan fent accions per avançar cap a la independència.

Els representants joves dels partits sí coincideixen en dos aspectes: el suport als exiliats i presos i la manca de suports internacionals. Ledesma diu que l’arribada de la causa del procés a Estrasburg serà una nova oportunitat d’internacionalitzar el procés alhora que caldrà treballar per situar Catalunya com un actor tecnològic en la globalització mentre Gordó, tot reconeixent l’impacte de l’1 d’octubre i la feina feta des de l’anomenada Casa de la República de Waterloo, cal buscar aliances amb altres lluites com l’antifeixista, la feminista i l’ecologista.

Simarro recorda que la CUP sempre s’ha mostrat crítica amb el paper de la Unió Europea i diu que els suports a l’independentisme en bona part passen per la consecució d’estats més democràtics arreu del món. Perelló diu que cal buscar aliances a l’Amèrica Llatina i al Pròxim Orient –amb esment directe a Israel– des d’una òptica d’estratègia que vagi més enllà de la foto. El debat, que ha estat seguit de parlaments polítics i ha estat acompanyat de música, ha estat moderat per Pau Solé.

Notícies relacionades