El PSC demana el vot de les persones migrades i defensa una Catalunya intercultural

Foto: Jordi Pascual

Ernesto Carrión, número 25 a les llistes del PSC per Barcelona, i Luc André Diouf, diputat del PSOE al Congrés, han visitat aquest migdia Sant Cugat per demanar el vot per Salvador Illa i per reivindicar el Partit dels Socialistes com el que millor defensa la població migrada en una societat multicultural. La trobada amb els mitjans s’ha fet a una carpa al carrer de la Creu on el primer secretari local, Pere Soler, ha defensat la integració, la diversitat i la llibertat de les persones migrades.

Carrión ha fet èmfasi en el pes de la immigració en les eleccions del 14F i ha dit que el projecte polític socialista és el d’una Catalunya plural, diversa i intercultural: “No podem seguir amb una dinàmica de crispació continuada perquè així cap societat pot construir d’una manera positiva”. El candidat ha criticat ERC i Junts per Catalunya ja que considera que només defensen els drets de les persones migrades quan s’apropen els comicis.

El candidat diu que un diputat d’ERC li va dir que “la fi justifica els mitjans” per argumentar els acords polítics amb l’espai convergent i postconvergent: “Però jo defenso que els mitjans justifiquen el fi, que és una frase de Nelson Mandera, amb qui confio molt més que amb el senyor Rufián o el candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat”.

Diouf, per la seva banda, ha dit que Catalunya ja no es troba en la primera línia política per l’acollida, deixant de banda la idea de ser un cresol de poblacions d'orígens diversos. Per això ha demanat el vot de la població migrada, que és determinant per escollir set dels 135 diputats del Parlament: “El canvi no el poden fer els que ja han estat i han fracassat, només pot passar per les mans d’Illa”. En aquest sentit, diu que “posar els rellotges de la política de Catalunya en consonància de la política a nivell nacional” beneficiarà la ciutadania per millorar les seves condicions de vida en el repartiment pressupostari i dels fons europeus.

Una reforma de la llei d’estrangeria i un pacte d’estat sobre immigració

Preguntat per la petició de derogar la llei d’estrangeria que fan molts col·lectius de persones migrades, Carrión diu que el govern espanyol té la intenció de modificar-ne el reglament i, si cal, la llei. Hores d’ara explica, però, els esforços s’han centrat en respondre a les necessitats derivades de la COVID-19 també per a la població migrada.

Diouf, de fet, ha reivindicat la llei d’estrangeria com una iniciativa del PSOE als anys 80 per garantir drets, permetent amb modificacions posteriors concedir el dret a l’educació, a la sanitat, a l’afiliació sindicat i a la participació en associacions tot i no tenir la residència. També ha defensat que, en el marc de la pandèmia, l’executiu de Sánchez ha treballat per garantir el manteniment del permís de residència davant la saturació de les renovacions i la vigència dels permisos de residència d’estudiants.

Sobre el reglament d’estrangeria, el diputat estén la mà a la resta de forces polítiques per abordar l’atenció als i les menors que han migrat sense cap referent adult. “Som l’únic partit que demana un pacte d’estat sobre immigració”, ha posat en valor Diouf, “la crida la fem des del Congrés i també des d’aquí perquè la gent que demana un canvi en la llei d’estrangeria se sumi al pacte”.

També ha dit que estan en contra de les formacions que utilitzen les persones migrades com un boc expiatori. Tot i això, ni ell ni Carrión s’han posicionat sobre la possibilitat que Vox faci suport a Illa en la investidura si això serveix perquè cap partit independentista es mantingui al govern de la Generalitat. Sobre aquest supòsit, el candidat ha dit: “Estem totalment en contra de totes les propostes que fa Vox. Que els partits independentistes diguin que poden veure el futur és una altra cosa. Estem confiats que guanyarem”.

Un milió de catalans sense dret a vot

La campanya Votar es un derecho de Safia El Aaddam ha estat pionera en la possibilitat de cedir el vot a una persona migrada. Seguint aquest estel, altres entitats com Casa Nostra Casa Vostra, Òmnium Cultural i el Sindicat de Manters han llençat la campanya #1MiliódeVots en què es visibilitza el prop d’un milió de catalans i catalanes que no podran votar el proper 14F i on també es dona l’opció de cedir el vot. Fa anys que la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV) visibilitza aquesta problemàtica als nostres municipis.

Davant d’aquest moviment, Diouf ha reivindicat José Luís Rodríguez Zapatero com el president espanyol que més ha fet pel dret a vot de les persones migrades: “S’ha d’entendre que existeixen convenis internacionals que ens frenen. El govern ho té en compte i ha de treballar sobretot amb els països africans, ja que moltes persones que venen de l’Àfrica hem d’esperar 10 anys per optar a la sol·licitud d’una nacionalitat i perdent la d’origen, una cosa que no és així amb els països llatins”.

Segons el diputat, amb l’horitzó 2023, treballen per aconseguir millorar aquests acords bilaterals per permetre l’agilització del tràmit i el manteniment de la doble nacionalitat. Carrión, per la seva banda, ha dit que el vot no és obligatori però sí determinant per canviar situacions com aquesta i per això ha demanat a la comunitat migrant que ompli les urnes de vots a favor d’Illa.

Notícies relacionades