El PP demana tenir en compte les empreses de gestió de residus com TMA en la distribució dels fons europeus

Foto: Jordi Pascual

L’exministra de Medi Ambient, diputada al Congrés i vicesecretària general d’acció sectorial del PP, Elvira Rodríguez, ha visitat aquest matí les instal·lacions de TMA-Grupo Sánchez a Can Fontanals i ha demanat que aquest tipus d’empreses tinguin accés als fons europeus per fer front a la crisi derivada de la COVID-19. Álvaro Benejam, president del PP a nivell local i número 14 a les llistes per Barcelona, ha acompanyat Rodríguez en una visita que s’emmarca en la campanya electoral del 14F.

Els populars han explicat que TMA té 400 treballadors fixes i que s’encarrega d’un servei bàsic per a la societat com és el cicle integral dels residus, amb la seva valorització i reaprofitament. “És el camí que ens marca Europa i el camí del segle XXI”, ha defensat Rodríguez per demanar que la distribució dels fons europeus tingui en compte aquest sector, colpejat per la crisi, “en la reunió amb la direcció ens han dit que tenen una planta de tractament de residus de creuers totalment aturada i que acumulen pèrdues de 800.000 euros al mes”. L’exministra ha dit que deixar caure una empresa així suposa abocar centenars de treballadors a l’atur.

“Aquesta és una empresa mitjana, que va néixer d’un emprenedor”, ha reivindicat Rodríguez, “és el tipus d’empresa que volem i impulsem des del PP”. La representant popular ha criticat el govern de la Generalitat per l’apujada de l’impost de successions i per la creació de l’Agència Espacial de Catalunya en plena crisi i ha defensat que el PP té una mirada diferent: “Hem presentat al Congrés una proposta per fer suport directe a les empreses amb una baixada d’impostos i altres mesures que serveixin per garantir la solvència econòmica del teixit empresarial”.

TMA com a exemple

Per la referencialitat a la ciutat, Benejam ha posat TMA com a exemple a seguir i també a escoltar per poder agilitzar la tramitació de llicències, operativa i permisos que permetin desenvolupar la seva activitat. Segons el president local del partit, l’empresa té dues plantes a punt d’operar però aturades per debats polítics entre municipis: “La gestió dels residus és molt complicada. S’ha d’agrair que les empreses tinguin un nivell tan alt”.

Però TMA és també un grup empresarial molt criticat i sancionat per les pràctiques ambientals. Tal com va explicar aquest mitjà, sobre el grup empresarial planen qüestions com sancions per superar el límit de residus permès a l’abocador de Can Carreras (Rubí) i per haver abocat un tipus de residu no permès a l’abocador de Lurima (Novelda, País Valencià), que es va incendiar en dues ocasions al 2016 i 2017. Sobre el grup empresarial també sobrevolen dubtes com ara el trasllat de moltes tones de residus des de Catalunya a la planta d’Hoya-Gonzalo (Castella-la Manxa) o l’aparició de dues de les empreses del grup als papers de Bárcenas, segons va publicar el diari Voz Pópuli.

“La diversitat en la regulació en aquest àmbit a cada comunitat autònoma genera problemes operatius”, ha respost Benejam preguntat per l’ombra de dubte que sobrevola TMA, “aquesta empresa s’adapta i lluita contra aquests problemes millorant els serveis”. També Rodríguez ha dit que al voltant dels residus es fa molta política “en minúsula”: “Dels altres assumptes en dubte no sé quant hi haurà de política en minúscula i quant de realitat. Allò més important és llençar un missatge per cridar l’atenció i no aturar-nos en aquest tema”.

Conscienciació per a un canvi de model

Rodríguez també ha aprofitat la visita a TMA per parlar del model de gestió dels residus que, reconeix, ha d’evolucionar cap a la generació de menys residus. “El nostre programa comença per tenir clar i conscienciar que hem de consumir menys recursos”, ha defensat l’exministra, “també s’ha de donar als residus un tractament intel·ligent que passa per la valorització, pel cicle integral i, en última instància, una incineració per produir electricitat, si es pot”.

El canvi de model suposa, segons Rodríguez, conscienciar la ciutadania i fomentar l’economia circular, que reaprofita els residus com a matèries primes. Tot i això, recorda que no generar cap residu és impossible i que, per tant, sempre caldrà trobar solucions: “Cal transparència i que les normes siguin raonables amb accions com homologar-les amb un debat amb conferències sectorials”. També ha proposat la possibilitat que els municipis que tinguin abocadors i plantes de tractament puguin obtenir algun tipus de retorn.

Notícies relacionades