El Ple rebutja la inhabilitació del president Torra

Fotos: Jordi Pascual

Els vots favorables de Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC han servit per aprovar una moció de rebuig a la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, presentada pels tres mateixos grups. El PSC s’ha desmarcat de la posició dels independentistes i ha optat pel vot contrari mentre Ciutadans directament s’ha absentat de la sessió tot al·legant que es tractava de debatre una proposta que suposa fer suport “persones que salten la llei reiteradament”.

La decisió de la sessió plenària d’aquest divendres al matí suposa rebutjar la sentència del Tribunal Suprem, la instrumentalització de la Junta Electoral Central, defensar la democràcia i els drets fonamentals, condemnar la repressió contra el moviment independentista, exigir una justícia que doni garanties a l’Estat i a tota la ciutadania, reivindicar el respecte a les institucions catalanes i als seus representants i mantenir el compromís de treballar per a la consecució d’una República Catalana.

És una mirada política compartida per les tres forces independentistes amb representació al Ple però rebutjada pels socialistes ja que, segons ha dit el seu portaveu local, Pere Soler, la inhabilitació del president no és repressió, un atac personal ni a la llibertat d’expressió sinó que és el resultat de saltar-se la llei, en aquest cas en haver deixat una pancarta que demanava la llibertat dels presos a la façana de la Generalitat en ple període electoral.

Les tres forces independentistes han apuntat a una repressió generalitzada en contra del moviment independentista que tindria en la inhabilitació Torra una nova mostra. Emmarquen la decisió judicial en altres casos com ara el de Guillem, el noi de la samarreta taronja detingut en el marc de les protestes a la Via Laietana de Barcelona a l’octubre del 2019, que just aquesta setmana ha tingut una nova notícia sobre el cas: la querella per maltractes i tortura contra els agents que el van detenir no ha estat admesa a tràmit, una decisió que el grup de suport a l’encausat diu que s’ha fet ometent les agressions que va patir Guillem.

“Hi ha 2.850 persones represaliades”, ha denunciat la portaveu de Junts, Carmela Fortuny, tot dient que la independència és legítima i democràtica i que per desencallar l’atzucac polític s’ha de reconèixer el dret a l’autodeterminació: “El terreny de joc són les urnes, no la repressió”. La cap de l’oposició considera que s’ha situat la unitat d’Espanya per sobre dels drets fonamentals i ha criticat institucions com les judicials però també la monarquia, a la qual ha acusat de corrupta. Davant les eleccions que es derivaran de la inhabilitació del president, Fortuny ha defensat que hi ha una nova oportunitat perquè l’independentisme superi el 50% dels vots.

Francesc Duch, portaveu d’ERC-MES, ha aportat una mirada similar, tot apuntant a la independència com la forma de deixar enrere la repressió i aconseguir un país on no “s’inhabilitin càrrecs ni es prohibeixin urnes”. Els republicans criden a la unitat estratègica i al consens alhora que es mostren convençuts que cal aconseguir més suports, el que consideren que passa per deixar enrere discursos sectaris i excloents com els que diuen que es van escoltar a la concentració de dilluns al davant de l’Ajuntament, on el secretari nacional de l’ANC, Francesc Salvador, va qualificar el rei Felip VI de “psicòpata”, “nimfòman”, “curt de gambals” i “feixista”. “Hem de deixar els insults de banda tot i que no pensin com nosaltres”, ha defensat Duch.

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, ha estat l’única representant que ha criticat Ciutadans per absentar-se al Ple, el que considera que és un desistiment de la funció política. “Estem convençuts que aquest procés històric serà dur”, ha afirmat tot dient que la repressió és una arma habitual que arriba també a militants de base i que “és molt gros” inhabilitar el president i més encara sent un procés obert des d’un òrgan administratiu com la Junta Electoral Central. Dirigint-se a les persones que poden estar cansades pel procés independentista, ha assegurat que l’estratègia de la repressió sempre és buscar la frustració i que “la lluita per les sobiranies és un procés històric que trigarà anys”: “Cal que aportem intel·ligència política al moment”.

Soler, per la seva banda, ha defensat que la ciutadania necessita tranquil·litat, seguretat i, per tant, “un govern que governi”. Gairebé tota la seva intervenció ha estat la lectura del manifest que el PSC ha fet a nivell nacional davant la inhabilitació de Torra, un escrit amb cinc punts: respecte a les decisions judicials, convocatòria d’eleccions, rebutjar el “nou fracàs de la política catalana”, demanar al president del Parlament que iniciï la ronda de contactes per buscar un nou president –pas previ a la convocatòria d’eleccions si no hi ha cap candidat– i obrir “una nova etapa amb un govern fort i cohesionat”.

El Ple ha durat mitja hora i s’ha allargat una mica més del previst perquè Fortuny i Gibert han utilitzat el torn de rèplica, que també ha acabat prenent Soler per respondre les seves companyes de consistori. El socialista ha criticat la decisió tot dient que la Junta de Portaveus s’havia pactat no fer rèpliques. També ha demanat respecte cap al seu posicionament polític.

El Ple ha coincidit amb l’anunci del president del Parlament, Roger Torrent, de fer les eleccions catalanes que es deriven de la inhabilitació de Torra el proper 14 de febrer, una decisió que no s’ha arribat a comentar en la sessió plenària però que ja ha portat debat polític amb la portaveu nacional de Junts, Laura Borràs, criticant la decisió per no haver estat consensuada.

Notícies relacionades