El dia de la hispanitat a Sant Cugat: treballar com a protesta

Fotos: Jordi Pascual

Tret d’alguna bandera espanyola als balcons i les que portaven les persones que han acudit a Barcelona a manifestar-se, el dia de la hispanitat a Sant Cugat no ha existit o, en tot cas, ha existit per l’altra banda, el de la crítica. A diferència de l’any passat, quan els favorables a la unitat d’Espanya van fer trobades per acudir a les marxes de la capital catalana el 8 i el 29 d’octubre, enguany no hi ha hagut cap indici de celebració fent que el protagonisme principal hagi estat el de “res a celebrarˮ.

El més significatiu ha estat, pel seu simbolisme, l’obertura de l’Ajuntament fins a les dos del migdia també per a la seixantena de treballadors i treballadores que havien demanat acudir a treballar. És la primera vegada que un 12 d’octubre es dona l’oportunitat al funcionariat municipal d’acudir als seus llocs de feina. Ha calgut un canvi a l’alcaldia i l’organització dels treballadors en l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) per fer el pas.

La concentració, on també hi havia representants d’ERC-MES, amb un doble manifest, ha tingut el seu reconeixement per a l’alcaldessa pel gest i, sobretot, una crítica al concepte d’hispanitat: “La conquesta, que no descobriment d’Amèrica, va suposar l’espoli i el saqueig sistemàtic dels recursos degut a un sistema de dominació i d’esclavitud que va suposar que els pobles originaris quedessin completament devastatsˮ. Amb una crítica a l’extermini indígena i l’esclavatge, han qualificat de vergonya que es commemori aquest moment històric i que l’Estat espanyol celebri la fita.

Però l’ADIC no només s’ha centrat en la vessant històrica sinó també ha recordat que el dia de la hispanitat és a Espanya un moment d’exaltació monàrquica i de la Guàrdia Civil, “una de les forces que l’1 d’octubre de l’any passat va portar a terme una brutal repressió a Catalunyaˮ. Annabel Busqué, que ha llegit el primer dels manifestos, ha lamentat la presència feixista als carrers en el marc del dia de la hispanitat.

Posteriorment Montse de Juan ha recordat que l’ADIC es concentra setmanalment a les portes de l’Ajuntament però que aquesta setmana ha tingut un element extra en negar-se a fer festa per uns fets “que des de fa anys ens neguem a reconèixer com a motiu de celebració; la raça, la hispanitat i el genocidi americàˮ. També han agraït l’alcaldessa, la gerent i el personal de consergeria l’obertura de la casa de la vila i ha encoratjat els polítics a treballar per la implementació de la República Catalana.

L’alcaldessa, per la seva banda, diu que la decisió ha estat presa perquè hi ha hagut un gran nombre de treballadors que ho han demanat –una seixantena han acudit a la concentració–: “No tenen res a celebrar però, a més, tenen feina acumuladaˮ. També ha recordat que s’ha mantingut l’activitat política al matí amb una reunió del consell de govern, és a dir, la trobada dels membres del seu equip sense la participació del secretari ni de l’interventor, funcionaris designats per l’Estat.

Per la tarda també hi ha hagut dues mostres de rebuig al dia de la hispanitat. D’una banda, Arran ha organitzat un torneig de voleibol al parc de Can Vernet. Amb lemes i crides antifeixistes, més d’una cinquantena de persones han participat en una competició estructurada per lligues durant tota la tarda. Les joventuts de l’esquerra independentista, que també havien cridat a participar a les mobilitzacions de Barcelona en contra d’allò que representa la hispanitat, fent una crítica al colonialisme i al genocidi de la població indígena americana i criticant les mostres de feixisme que acompanyen alguns actes de la jornada, han acabat el dia a la Xesca.

Paral·lelament el Jovent Republicà (les antigues JERC) han realitzat un taller de pancartes a la plaça Lluís Millet per després penjar-les per tot el poble. “El 12 d’octubre commemora el genocidi del poble indígena americà i, a més, vivim en un Estat on la memòria històrica sembla que no té importància perquè fem festa per la mort de milers de personesˮ, denuncia la seva presidenta, Ainhoa Miró. Han elegit fer l’activitat al davant de l’estació per ser un lloc concorregut. La Policia Local ha aixecat acta i ha identificat una de les participants.

Notícies relacionades