El conseller Buch anuncia una reducció del nombre de robatoris en una visita amb manifestació de rebuig

Foto: Jordi Pascual

Prop d’una quinzena de persones convocades pel CDR local han rebut el conseller de l’Interior, Miquel Buch, en la seva visita aquest dimarts a la tarda a l’Ajunatment, on ha acudit per participar en la Junta Local de Seguretat. D’una banda, ha hagut de respondre a les peticions de dimissió que han cridat els manifestants. D’altra, ha fet repàs de la situació de la seguretat al municipi, amb una atenció especial als robatoris a domicilis.

Els concentrats han acudit amb una pancarta en contra de la repressió policial i, al pas del conseller per davant de la protesta, han cridat “Buch dimissióˮ. Una filera d’agents dels Mossos d’Esquadra han separat Buch dels manifestants, que abans d’acabar la protesta han llegit un manifest en què l’apunten com a responsable de les actuacions policials davant les mobilitzacions en resposta a la sentència del judici del procés: “Malgrat la repressió, seguirem sortint al carrer decidides a lluitarˮ. També han fet esment al cas de Guillem, el valldoreixenc de la dessuadora taronja detingut en una de les protestes a Via Laietana i que ara es troba enmig d’un procés judicial acusat d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics.

Davant la protesta, el conseller ha dit que és lògic el descontent de molta gent davant la sentència del judici del procés. “Durant tota l’etapa democràtica no hi ha hagut cap conseller d’Interior a qui no se li hagi demanat la dimissióˮ, enraona, “lamento que hi hagi ferits a les manifestacions i, concretament, els periodistes que estan treballantˮ.

Davant la imputació, detenció i càrregues a periodistes, diu que cal treballar amb els col·lectius de periodistes per garantir que els professionals de la comunicació puguin fer la seva feina de manera segura. “La magnitud dels fets que han succeït durant els darrers mesos a Catalunya feia molts anys que no es donavaˮ, valora, “ara toca revisar-nos tots plegats per garantir que els periodistes puguin fer la seva feina, que els Mossos d’Esquadra puguin garantir l’ordre públic i, a la vegada, garantir el dret fonamental a manifestacióˮ.

Baixada dels robatoris

La Junta Local de Seguretat ha girat al voltant de la situació de seguretat al municipi. El conseller considera que Sant Cugat té molt bones xifres tot i que això no implica no seguir atents a l’evolució. També ha reconegut que el municipi és atractiu per als robatoris en habitatges per la proximitat de zones boscoses que permeten als lladres amagar-s’hi.

Segons el conseller, el Pla Operatiu Específic d’Habitatge ha aconseguit una davallada dels robatoris amb força a domicilis en un 30% al 2019. A més, assegura que hi ha hagut un 30% més de detencions i els fets resolts tenen un increment d’un 3,3%. Sant Cugat se situa així per sota de la mitjana de fets delictius per cada mil habitants. Un 29,3% de les infraccions penals són furts i un 19,4% són estafes, el que suposa que l’ús de la violència és residual en els robatoris i la resta de fets delictius. Sobre les estafes, diu que la majoria de casos es donen per internet i per això la majoria de formacions a instituts i a la ciutadania en general s’han emmarcat en la internet segura.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, per la seva banda, reivindica que davant les darreres dades es pot assegurar que “Sant Cugat és una ciutat seguraˮ i diu que la baixada dels fets delictius s’ha donat a tot el municipi, disminuint també en els barris on s’havien detectat més robatoris com la Floresta i algunes zones de Valldoreix. El govern defensa la col·laboració entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra com a clau de l’èxit.

La subcomissaria no serà necessàriament a Valldoreix

Per donar resposta a l’abast territorial dels robatoris el govern va anunciar mesos enrere la creació d’una subcomissaria per aproximar la Policia Local als barris i, específicament, a Valldoreix. Ingla diu que encara es busca la ubicació de la subcomissaria, que pot anar ubicada a Valldoreix però que també donarà cobertura a la Floresta i les Planes. Mentre no es trobi no s’ha previst un espai provisional, una opció que no rebutja si s’endarrereix la recerca de la ubicació definitiva.

Davant la manca d’efectius a la Policia Local, a banda de l’anunci del govern de tornar a superar el llindar dels 100 agents, el conseller diu que part de la problemàtica es deu a la prejubilació de cop de molts agents arreu del país arran d’un decret del govern espanyol: “Els ajuntaments es van trobar que d’un dia per l’altre alguns agents deixessin de treballarˮ. Ara hi ha 750 agents dels Mossos d’Esquadra i 750 agents de Policia Local estudiant a l’Institut de Seguretat Pública i que durant els propers mesos iniciaran les pràctiques arreu de Catalunya.

Notícies relacionades