Diversos veïns demanen un Ple extraordinari monogràfic sobre seguretat

Foto: Jordi Pascual

L’audiència pública del Ple de juliol ha estat marcada indubtablement pel debat sobre seguretat ciutadana i convivència. Desenes de veïns s’han concentrat a les portes del consistori per demanar un augment de la presència policial i d’altres mesures preventives davant l’augment de robatoris que l’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha acabat acceptant en sessió plenària. Amb xiulets i cartells han visibilitzat la seva reivindicació i una desena de representants han acabat entrant a la sala de plens per parlar amb els representants polítics.

Les persones mobilitzades han demanat al consistori treballar per complir les ràtios aconsellades per la Generalitat pel que fa a Policia Local i Mossos d’Esquadra, ubicar més càmeres de seguretat en les zones en què la presència policial és més complicada i han demanat l’opinió de la resta de partits amb representació. Així mateix, i com a mesura principal, han demanat la convocatòria d’un Ple extraordinari perquè es tracti de manera monogràfica la seguretat a la ciutat.

Davant les peticions, la tinenta d’alcalde de Seguretat, Cristina Paraira, ha defensat que el govern és al costat dels veïns i que ja ha fet tots els esforços possibles per augmentar el nombre d’agents tot i que amb problemes legals per a la contractació. A més, ha recordat que han mantingut reunions amb els veïns, de les quals no n’ha donat detalls, en què s’han explicat les estratègies de seguretat. L’alcaldessa, Carmela Fortuny, també ha reivindicat les trobades en què, diu, es va acordar més coordinació, mesures d’autoprotecció i es va parlar de videovigilància. Al mateix temps, amb esment especial al regidor del PP, Álvaro Benejam, ha demanar no polititzar la seguretat.

Justament el popular ha estat el primer regidor de l’oposició en prendre la paraula tot dient que el problema ve de lluny i que ha crescut. El seu partit ha demanat en diverses ocasions augmentar la presència policial al municipi, tot i que sempre generant un ampli debat sobre el model policial. També Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha reivindicat el paper del seu partit en la petició de més mesures de seguretat com l’augment del nombre d’agents i ha demanat que es faci una nova reunió amb els veïns abans de l’agost, quan podrien incrementar-se els robatoris.

Pel que fa a la resta de partits, Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC i presidenta del Consell de Barri de La Floresta, un dels districtes més afectats, s’ha posat a disposició dels veïns per seguir el cas i ha demanat posar en valor aquelles mesures que ja s’han mostrat efectives. També ha culpabilitzat la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) impulsada pel PP a nivell estatal de les dificultats per contractar nou personal també en l’àrea de seguretat.

Ferran Villaseñor, d’ERC-MES, ha demanat una comissió informativa específica sobre aquest afer per definir accions a curt termini. Ramon Gutiérrez, d’ICV-EUiA, també s’ha oferit com a interlocutor, ha defensat que el govern ha pres una posició d’anàlisi “bastant sensata” i ha recriminat que alguns partits volen fer demagògia en ple any electoral. Pere Soler, del PSC, accepta que hi ha accions que triguen però que és necessari prendre, com posar més càmeres, destinar més recursos o augmentar la plantilla. Ha recordat que El Periódico ha publicat un article en què s’apunta directament a La Floresta com un dels llocs més conflictius pel que fa a robatoris. Cap dels dos regidors no adscrits, Dimitri Defranc i Xavier Cortés (Units per Avançar) han dit la seva.

Resistència a un col·legi privat a La Floresta

També amb una reivindicació de seguretat, diversos florestans han acudit al Ple per oposar-se a la possible construcció, de moment sense petició de llicències, d’una escola religiosa privada al barri. Segons diuen, la zona triada no pot absorbir més mobilitat podent generar problemes de circulació i inseguretat. A més, temen que la construcció pugui afectar a l’entorn natural i, alhora, causar molèsties als veïns. Rebutgen l’argument d’acceptar el centre per fer un barri integrador en tant que l’escola serà privada i, per tant, no tothom podrà accedir-hi.

Notícies relacionades