Un Ple per fregir espàrrecs

Fotos: Jordi Pascual

El debat polític té les seves extralimitacions i, de vegades, es perden les formes. Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, en ple debat d'una moció sobre la pobresa energètica –que desenvolupem en una altra notícia– ha enviat, en paraules de l'alcaldessa, “a fregir espàrrecs” al regidor del PP, Álvaro Benejam. Ho ha fet amb el dit, amb una peineta que Conesa no ha trigat a recriminar només se n'ha assabentat. Les disculpes estan donades i l'acció queda com una taca que Ciutadans i populars han criticat via xarxes socials. Tot en el darrer Ple de l'any i amb un nou horari que contra tot pronòstic s'ha complit a la perfecció.

De fet, els punts de govern eren força ràpids, sobretot els d'economia. Allò de bueno, bonito y barato i estem pagant factures dins del termini i complint tot el que ens exigeix l'Estat. S'han aprovat uns preus públics que es mantenen intactes respecte a l'any passat, un acord amb les empreses que reindustrialitzaran Delphi perquè rebin una subvenció i tinguin l'IBI bonificat al 50% durant cinc anys tal com es recollia al pacte de reindustrialització i l'acord final amb Adif per pagar 6,5 milions d'euros per complir la sentència per haver construït la ronda nord en uns terrenys seus, un milió menys del previst en matèria d'indemnització per l'expropiació.

També a urbanisme gran part dels punts han estat referenciats a l'EMD de Valldoreix: que si aprovem l'expropiació del terreny d'Endesa per fer l'aparcament, expropiem altres terrenys al voltant de la seu de l'EMD per fer equipaments i comencem el tràmit –ara depenent només de l'Ajuntament– per treure a concurs l'explotació dels horts de Can Monmany. També un nou pas per tenir la nova biblioteca al parc Ramon Barnils, el primer pas per adquirir el xalet que hi ha entre l'avinguda Cerdanyola i Torreblanca i el retorn de la modificació del PGM al Centre Borja que ja es va debatre el Ple anterior però que, per error, es va aprovar sense la majoria absoluta que corresponia. Sense gaire més suc, a fregir espàrrecs ràpid tot el que depenia del govern.

El debat, com sempre, ha estat en les mocions pel seu marcat caràcter ideològic. Així el PSC ha decidit finalment retirar la seva proposta d'instar a la Generalitat a comprar terrenys a Torre Negra com a mesura de protecció davant de la falta de consens. El mateix ha fet Ciutadans amb la moció per dotar més partida pressupostària a l'educació d'entre 0 i 3 anys així com augmentar-ne les places ja que entre Convergència i ERC-MES l'havien carregat d'esmenes.

El mateix ha pogut fer Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, en la proposta per fer un Pla de gestió estratègica de la Policia Local però, malgrat saber que no tindria els suports suficients, ha “preferit perdre-la”. Així, ha vist com Ciutadans i PP li donen la irònica benvinguda a la preocupació per la seguretat mentre la resta de grups, a excepció d'ICV-EUiA, CUP-PC i Dimitri Defranc que han votat a favor, consideren que el pla no té sentit quan encara no es poden avaluar els resultats del Pla Local de Seguretat nascut a l'octubre. Tampoc el PP ha aconseguit que es faci un Ple d'estat de la ciutat un cop a l'any perquè, segons tots els grups, això ho haurien de proposar en la comissió de reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) on, diuen, els populars no han participat en moltes sessions.

De fet, de mocions se n'han aprovat cinc, dues d'elles institucionals. Tots els grups menys Ciutadans i PP han rebutjat la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·lava alguns dels punts de la llei per la igualtat efectiva entre homes i dones aprovats per unanimitat al Parlament. Per a Mireia Ingla, com a portaveu del grup proposant, taronges i populars no han sigut coherents amb el vot emès al Parlament mentre ells defensen que la sentència només parla de competències i no va en contra de la igualtat. Mentre, els grups favorables –que s'havien sumat a la moció per presentar-la com a conjunta– han criticat la desigualtat estructural i han lamentat que el TC pugui tombar-la en nom de la Constitució.

Així mateix, una altra moció d'ERC-MES per fomentar el comerç just ha estat aprovada amb els mateixos vots favorables i les abstencions de Ciutadans i PP. La proposta preveu elaborar un pla municipal durant el proper any i mig amb un seguit de mesures per estimular el comerç just i implementar-lo a les dependències municipals, donar suport a iniciatives en aquest sentit i estudiar sumar-se a la Xarxa Catalana per la Compra Pública Ètica. Sergio Blázquez, de Ciutadans, diu que la proposta dels republicans té molts punts positius però que també s'ha de defensar el dret dels consumidors a comprar el que vulguin i ho ha vinculat a la pressió fiscal que el seu partit critica habitualment: “Si no nos achicharrasen a impostos, la gent tindria més diners per comprar productes ètics”.

El Ple també ha aprovat una moció conjunta d'ICV-EUiA –de qui era la proposta inicial– i ERC-MES per prendre un seguit d'accions en la lluita contra la pobresa energètica. Té una part d'instància a altres administracions i una local. Finalment ha estat aprovada amb unes esmenes de Convergència i amb el suport de tots els grups exceptuant els proposants i Ciutadans en algun dels acords proposats pels convergents. Com ja s'ha indicat, desenvolupem aquesta moció en una altra notícia complementària, que se sumarà a d'altres del Ple que elCugatenc publicarà durant la resta de la setmana.

Així mateix, en forma de mocions institucionals, el Ple de desembre ha donat suport a la campanya de la Generalitat per a la reforma horària i la introducció de clàusules socials d'obligat compliment en la contractació pública des de l'any vinent, totes dues a proposta inicial de Convergència. També s'ha aprovat el nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2017-2021 en què s'inclou el destí del 0,7% dels ingressos de l'Ajuntament a cooperació –580.475 euros durant el 2016– amb les úniques abstencions de PSC i PP. I perquè no es digui que les mocions són inútils, s'ha donat compliment a a una proposada per Ciutadans al novembre del 2015 per sumar-se a la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, amb el vot contrari de CUP-PC i ERC-MES que no volen formar part de cap xarxa espanyola.

Notícies relacionades