En Comú Podem proposa convertir l’Incasòl en el principal promotor d’HPO de lloguer de Catalunya

Foto: Jordi Pascual

Susanna Segovia, número 6 per Barcelona, i la santcugatenca Aina Balda, número 66, han presentat la proposta d’En Comú Podem en matèria d’habitatge de cara a les eleccions del 14F en un acte de campanya celebrat aquest matí a l’avinguda Francesc Macià, on han reivindicat que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) esdevingui el principal promotor d’habitatge públic (HPO) de lloguer del país, que es treballi per fer complir el règim sancionador de la llei de contenció de rendes aprovada al setembre i que es creï una nova llei de barris.

“Estem vivint una emergència habitacional, la Generalitat pràcticament no ha tingut iniciatives i el que s’ha avançat ha estat a proposta de moviments en defensa de l’habitatge”, ha criticat Segovia, que ha dit que el percentatge d’HPO sobre el mercat es troba en un 1,5%, per sota del 15% de la mitjana de la Unió Europea, i la inversió en habitatge públic en un 0,1% del PIB, per sota de l’1,6% europeu, “és una de les comunitats que menys inverteix en habitatge per persona”.

Partint d’aquesta anàlisi, la candidata demana el vot per aconseguir que l’Incasòl deixi enrere projectes polèmics i “depredadors del territori” com el Barcelona World per centrar-se en la construcció d’HPO de lloguer: “A Barcelona hi ha 2.000 pisos en construcció per part de l’Ajuntament mentre l’Incasòl en fa uns 1.600 a tota Catalunya. Hi ha ajuntaments que poden mobilitzar recursos però molts no tenen aquesta capacitat d’invertir”. Defensa la col·laboració entre empreses i instituts públics que promouen habitatges de protecció oficial.

En el cas de municipis que, com Sant Cugat, tenen poc marge de creixement territorial, proposa emprar els mecanismes previstos per mobilitzar els pisos buits o fer rehabilitacions a canvi de destinar alguns dels habitatges al lloguer social. La candidata ha recordat que la llei espanyola de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica preveu fer convenis i també que les administracions tinguin dret al tanteig i retracte (compra preferent) en els pisos buits provinents d’execucions hipotecàries: “Però resulta més car tenir un pis per compra que per construcció i per això apostem per la construcció allà on es pugui”.

Segovia demana, alhora, que es desplegui completament la llei de contenció de rendes per frenar els abusos de poder, fer complir l’índex de referència i sancionar “els flagrants incompliments denunciats pel Sindicat de Llogaters”. Per aconseguir-ho, diu, cal destinar més recursos a fer inspeccions i a sancionar.

Una nova llei de barris i foment de l’habitatge cooperatiu

Entre les propostes d’En Comú Podem han destacat la de fer una nova llei de barris, com la creada en el tripartit anterior, per tal de fer intervencions integrals en barris urbans i nuclis rurals amb la voluntat d’avançar en l’accés a l’habitatge, l’eficiència energètica i l’enfortiment sociocomunitari. Segovia calcula que la inversió necessària per desenvolupar aquesta llei ha de ser de 1.500 milions d’euros en cinc anys.

Alhora, preguntada sobre la relació de la seva proposta amb altres fórmules d’accés com el cohabitatge i l’habitatge cooperatiu, la candidata ha defensat que cal apostar per la cessió d’ús a cooperatives. Davant la campanya de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) per fer assequible l’habitatge cooperatiu, la proposta d’En Comú Podem contempla treballar de la mà de les cooperatives i també rebaixar-los els impostos: “El pacte d’estat d’habitatge ja finança l’HPO de coproducció però la construcció d’habitatge públic necessita més injecció de recursos”.

També a propòsit del debat sobre l’ocupació d’immobles, Segovia ha dit que cal diferenciar les ocupacions per necessitat de les delinqüencials: “La majoria són en pisos buits de fons d’inversió i grans tenidors. Aquests grans propietaris han d’oferir lloguer social a les famílies que ara no poden assumir els lloguers disparats i abusius”. Balada ha reforçat la mirada local recordant que Sant Cugat és un dels municipis de Catalunya on l’accés a l’habitatge és més car, el que comporta que moltes persones han de marxar de la ciutat.

Notícies relacionades