El Comitè de Defensa de la República prepara mobilitzacions per fer efectiva la declaració d’independència

Foto: Jordi Pascual

Prop de 200 persones han participat a la primera assemblea oberta del Comitè de Defensa de la República (CDR) després que dimarts se suspengués la declaració d’independència. Alhora que l’Assemblea Nacional Catalana ha apostat per demanar que la declaració es faci efectiva, els activistes santcugatencs coordinats des de l’organització de l’ocupació dels col·legis electorals per al referèndum han estudiat formes de fer pressió perquè el govern de la Generalitat anul·li la suspensió.

Amb això, el CDR es planteja cinc eixos estratègics a abordar durant els propers dies: aturar la repressió i defensar els drets, demanar l’aplicació del resultat del referèndum a través de la pressió política, començar a fer efectiva la independència des dels pobles i la quotidianitat, preparar el procés constituent i eixamplar la base de suports tenint en compte la cohesió social, també arribant a persones estrangeres i ètnies minoritàries. D’aquesta manera, volen estar llestos per al que pugui passar durant la propera setmana, que pot ser des de l’aplicació de la declaració d’independència fins a la suspensió de l’autonomia amb, esperen, altes dosis de repressió.

L’assemblea està dotada d’un grup de treball que permet plantejar accions a curt termini per si en un moment donat consideren que cal fer una mobilització com a resposta a algun esdeveniment poc previsible. De moment, tenen en compte que dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha de respondre al govern espanyol si ha declarat la independència o no i, en funció d’aquesta resposta, pot ser necessari engegar una mobilització popular independentista. Tot i que en el marc de l’assemblea s’ha debatut sobre la jugada de suspendre la declaració inicialment, no hi ha hagut acord sobre si l’estratègia ha estat encertada o no però, en qualsevol cas, s’ha apostat per seguir el camí de fer complir els resultats del dia 1.

Mentrestant, per garantir la cohesió del grup i evitar un estat de tensió continu, els activistes han proposat activitats com encartellades per donar la benvinguda a la república, la realització d’un mural amb infants, fer punts d’informació, repartir fullets informatius, preveure accions a gran escala com tallar l’AP7 com a resposta a una possible aplicació de l’article 155 de la Constitució i d’altres mobilitzacions. Són accions que es vehicularan a través del grup de treball i que es comunicaran durant els propers dies.

Així mateix, Carlota Picanyol i Nahuel Quimasó han estat elegits com els dos representants locals que acudiran a la reunió de Comitès de Defensa de la República i del Referèndum i dels altres models d’assemblees populars sorgides arreu de Catalunya des d’abans de l’1 d’octubre que es farà dissabte a Sabadell. En aquesta trobada es debatrà si cal unificar algunes de les accions dels CDRs d’arreu del territori i quines mobilitzacions s’han de fer a nivell nacional davant d’escenaris previsibles com la suspensió de l’autonomia o l’aplicació de la independència real.

 

Part del debat de l’assemblea s’ha centrat en la repressió a la qual es pot veure abocat el moviment independentista, just coincidint amb el dia en què Human Right Watch ha determinat que la policia va utilitzar una força excessiva per aturar el referèndum i que el Consell d’Europa n’ha condemnat la violència. També s’ha comentat el paper que juga la Unió Europea, reiterant cada dia que es tracta d’un afer intern de l’Estat espanyol, i si la marxa enrere provisional de la independència representa un intent de pactisme. Tot plegat s’ha donat en ple dia de la Hispanitat, en què el CDR ha dit que no hi havia res a celebrar mentre Ciutadans i PP s’han sumat a la manifestació que se celebra cada any a Barcelona en motiu de la jornada.

Notícies relacionades