Ciutadans anirà als tribunals si l’Ajuntament no retira la pancarta per l’alliberament dels presos en 10 dies

Foto: Jordi Pascual

El debat sobre els símbols i la neutralitat institucional arriba a un nou grau d’intensitat amb l’anunci del grup municipal de Ciutadans d’acudir als tribunals si el govern no retira la pancarta amb el lema “llibertat presos políticsˮ que hi ha a la façana de l’Ajuntament. Així ho han anunciat en roda de premsa dimarts al migdia després d’un Ple municipal en què no es va aprovar la tramitació de la moció d’urgència que els taronja havien presentat per condemnar l’acció d’Arran a la casa del jutge Llarena a Sant Cugat, un altre dels fets que han criticat.

Munia Fernández-Jordán, regidora i diputada al Parlament, ha explica que els taronja han pres la decisió després d’haver demanat en reiterades ocasions el cost de la pancarta i qui l’havia regalada al consistori –el govern ha dit en diverses ocasions que es tracta d’un obsequi però els taronja diuen que no està registrat enlloc–. El grup municipal considera que la pancarta té un contingut partidista i, per tant, seguint la sentència sobre l’estelada de la plaça Lluís Millet, que va marcar jurisprudència, no pot estar ubicada en un edifici públic.

De moment han presentat la petició a nivell municipal i, si no els és resposta en un termini de 10 dies hàbils, acudiran a la justícia ja que consideren que hi ha la jurisprudència necessària perquè s’obligui l’Ajuntament a enretirar el símbol. “Denunciem que aquest és un govern sectari que governa només per a una part de la ciutadaniaˮ, insisteix Fernández-Jordán, que, repetint una de les seves intervencions més polèmiques al Ple de dilluns, ha dit que els polítics independentistes es creuen impunes per la seva condició de polítics. Demanen que els polítics no interfereixin en la feina de la justícia.

El grup municipal també ha aprofitat per donar a conèixer els dos informes que havien demanat a la secretaria municipal sobre dues mocions vinculades al procés debatudes al Ple de dilluns. Els escrits indiquen que votar afirmativament podria ser il·legal i tenir conseqüències penals per als regidors. Els taronja diuen que l’actuació després que els partits sobiranistes donessin suport a la proposta depèn de la Fiscalia tot i que el seu portaveu, Aldo Ciprian, no té grans esperances ja que sota la comandància del PP no es va actuar en un cas similar d’ara fa dos anys i no creu que amb el PSOE al govern d’Espanya canviï la situació.

El primer informe fa referència a la moció en què es demanava l’absolució i alliberament dels presos i es conclou que els regidors que han votat a favor de la moció poden tenir responsabilitats judicials per incompliment de la llei de bases del Règim Local. En el segon, referent a la moció per condemnar la monarquia espanyola –també debatuda i aprovada a l’EMD de Valldoreix–, també es considera que els càrrecs electes que han donat suport poden haver incomplert el Codi Penal per injúries al Rei. Tot i així, PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit van votar a favor de totes dues propostes.

En la roda de premsa els taronja també han denunciat que finalment no s’acceptés la urgència de la moció sobre el jutge Llarena ja que consideren que, sent uns fets ocorreguts després de la reunió en què s’acorden els punts que van a Ple, la resta de grups haurien d’haver acceptat la inclusió a l’ordre del dia i després prendre el posicionament que consideressin. Segons Fernández-Jordán, es demostra una actitud sectària i despreocupada pels ciutadans amenaçats. Ja han avançat, però, que tornaran a presentar la moció dins del termini per al proper Ple. El govern no ha respost a elCugatenc en la petició de resposta als diversos posicionaments apuntats pel grup municipal taronja.

Notícies relacionades