El canvi d’hora del Ple i la redistribució dels Consells de Barri s’estudiaran a la comissió del ROM

Ferran Villaseñor (Centre-Est) i Ramon Piqué (La Floresta) són els únics representants de l'oposició que presideixen Consells de Barri. Foto: Jordi Pascual

La redefinició del Reglament Orgànic Municipal (ROM), el document que concreta el funcionament de l’Ajuntament prenent com a referència la Llei de Bases del Règim Local, està en marxa a través d’una comissió. És a aquesta comissió on s’han reconduït dos debats sonats des de fa temps i que van arribar en forma de moció al darrer Ple municipal, el canvi d’hora de la sessió plenària i la reconfiguració territorial dels Consells de Barri.

L’avançament horari del Ple per aconseguir acabar abans, ja que habitualment s’allarga fins a les 12 de la nit, i fer que la gent interessada es pugui assabentar no només de les mocions de l’oposició va arribar estar proposada pel PP. Els populars proposaven mantenir la freqüència amb una reunió ordinària el tercer dilluns de cada mes exceptuant agost però avançar l’inici de les 7 de la tarda a les 5. En conseqüència, també canviaria l’hora de l’Audiència pública prèvia.

La proposta partia amb una esmena d’ERC-MES que plantejava portar el debat a la comissió del ROM i del Reglament de Participació Ciutadana. Si bé, no es va arribar a votar ja que Álvaro Benejam, portaveu del grup proposant, va decidir retirar la moció acceptant portar el debat a la comissió del ROM.

Diferent va ser la contraposició d’idees en la moció per estudiar la redistribució territorial dels Consells de Barri, proposada per la CUP-PC. En aquesta es plantejava actualitzar el mapa de barris amb, si cal, la creació de nous consells, abordar els indrets que “requereixen d’una mirada i un tractament diferent de l’actual” i la realització d’un grup de treball per abordar la redefinició.

El plantejament dels cupaires també tenia una esmena, en aquest cas de Convergència, en què es proposava portar l’estudi de la redefinició dels Consells de Barri a la comissió del ROM. Ramon Piqué, de la CUP-PC, va considerar, però, que el plantejament dels convergents significaria allunyar el debat dels veïns i, alhora, allargar l’aplicació ja que, segons ell, “la comissió va lenta”.

Al costat de Piqué es van situar els ecosocialistes i el seu excompany i nou regidor no adscrit, Dimitri Defranc, perquè consideraven que calia abordar el debat “des de baix”. Ara bé, a mesura que la resta de representants parlaven quedava palès que la proposta dels cupaires no tindria els suports necessaris per prosperar. Segons Joan Puigdomènech, de Convergència, el lloc “idoni” per parlar-ne és la comissió del ROM.

Igualment es van expressar els representants d’ERC-MES i PSC. Álvaro Benejam, portaveu del PP, diu que “no és necessari canviar els barris” sinó “arreglar el funcionament”. Tot i haver encetat la discussió sobre el lloc de debat, no només la CUP-PC creu que cal un canvi al mapa. Munia Fernández-Jordán, de Ciutadans, també va dir que calia redefinir-lo.

Davant la insistència de Piqué, Puigdomènech va acceptar fixar un termini, que s’acabarà d’acordar en el marc de la comissió, però que respectaria a priori els 9 mesos proposats pels cupaires a la seva moció original. D’aquesta manera, en menys d’un any, la comissió del ROM hauria de dir si el mapa dels barris segueix igual o no. Un retard, segons l’alcaldessa, Mercè Conesa, hauria d’estar justificat. En aquests termes, la proposta es va aprovar per unanimitat.

Notícies relacionades