10 candidatures s'enfrontaran a les eleccions de Primàries Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

Aquest dissabte de 10 a 20h. les 769 persones inscrites a Primàries Catalunya podran votar en les eleccions que designaran la llista de cara a les eleccions municipals del maig. És per això que en la recta final abans de les primàries i seguint el calendari previst s’han celebrat dues jornades de debat perquè les candidatures expliquin les seves propostes i motivacions. En qualsevol cas, el contingut de fons no arribarà fins al procés participatiu per elaborar el programa conjunt.

Jordi Manchón, portaveu de Primàries Sant Cugat, explica que l’objectiu de la candidatura és “acabar la feina que no van acabar aquells senyors que avui són jutjats injustamentˮ. Per aportar el gra de sorra per a la consecució de la República catalana des dels municipis, el sistema proposat per Primàries preveu que els candidats, un cop passades les primàries, es posin a treballar junts ja que seran l’equip que prepararà la candidatura.

En la primera de les trobades, celebrada dilluns a la tarda, hi van participar Joan Recasens, Marga Codina, Clara Forn i David Sempere. En la segona, celebrada dimarts, s’han presentat Violant Emilia Gonzalez, Òscar Parés, Juanjo Vara, Lluís Fernández, Xavier Olivella i Francesc Cardoner. Aquestes són les 10 persones que s’han inscrit com a candidates santcugatenques a la plataforma de Primàries Catalunya. Cadascuna d’elles ha compartit les seves inquietuds i perfils, ampliats al seu lloc web.

Les mirades de les candidatures

Recasens es presenta retornant a la vida política –va ser Diputat per Unió i ara és membre de Demòcrates– posant l’accent en les desigualtats i l’habitatge. Alhora, demana un govern municipal independentista que faci assemblees per rendir comptes. Aposta per una mirada metropolitana de la ciutat, també en matèria d’habitatge, apostant per més pisos socials però sense afectar a la qualitat de vida de la ciutat.

Codina parteix del descontent amb les forces polítiques independentistes i considera clau posar la independència per sobre de l’eix dreta-esquerra també al municipi. Així mateix, reivindica l’aprofundiment en la participació de la ciutadania, en la cohesió social, la millora del transport i l’ampliació de la quantitat d’habitatges socials. Reivindica el bé comú i la solidaritat en la política municipal.

Forn també reivindica la independència com l’element central amb la unitat d’acció. Aposta per una visió racionalitzadora de l’economia, amb reducció de despeses. Considera que cal treballar per recuperar pols intel·lectual i cultural fins fer de Sant Cugat una ciutat referent. Considera que cal retornar la vida al carrer. Tot plegat ho defensa des de la suma de mirades diverses com les que participen a Primàries.

Sempere posa l’independentisme al centre, i també una millora de la participació amb la celebració de consultes cada 4 o 5 mesos. Posa l’accent en la inclusió, la reducció de l’atur, la substitució dels autobusos per cotxes elèctrics compartits, la protecció de Torre Negra, frenar el creixement urbanístic i garantir l’accés a l’habitatge amb una mirada metropolitana i la compra d’immobles per fer-los públics.

Gonzalez diu que cal superar la lògica de partits ja que, assegura, estan plens de deutes i resulta difícil treballar des de la puresa. És veïna de Valldoreix i posa la independència al centre però també, en base a la seva experiència com a professora i coordinadora d’un grup de lectura, l’enxarxament social. Es considera una gran defensora de l’ensenyament públic.

Parés, que és el més jove dels candidats, reivindica una mirada social i transformadora hereva del seu pare, metge de Xirinacs, i d’un dels seus professors, l’antropòleg Manuel Delgado. Entén que la lluita nacional és la lluita social i per això defensa que posar l’independentisme com una prioritat esdevé necessari per a la construcció d’una societat més justa. També aposta, entre d’altres, per mesures de transparència, la incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques i fomentar l’emprenedoria social i privada.

Fernández, també membre de Demòcrates i expresident de la Fundació Sant Cugat Actiu, també defensa que cal prioritzar la independència però, alhora, entén la consecució d’una República catalana com un pas per a un canvi de paradigma, amb una democràcia més participada, amb limitació de mandats, llistes oberts i el treball per la dignificació política. Parla en termes de revolucionar l’Ajuntament amb la mobilització de recursos, el manteniment del model urbanístic propi però intentant corregir l’exclusió i la reducció de l’atur.

Vara, més enllà del punt comú sobre la independència, assegura que els partits han esdevingut lobbies de poder que es poden trencar amb la dinàmica proposada per Primàries. Com a català nascut i criat a Santander, defensa la diversitat com a característica del país tot i que alhora reconeix que Catalunya és molt diferent a Espanya i que un canvi català en forma de República pot arrastrar millores a Espanya i Europa.

Olivella reivindica la seva implicació des de l’època de Recoder en la lluita independentista. Convençut que la República catalana també s’ha de construir des dels municipis, ha defensat que entitats com el Cercle Català de Negocis, Solidaritat Catalana i Catalunya Estat han estat clau per empènyer els partits cap a l’independentisme. També ha comparat la situació que viu actualment el país amb el franquisme.

Finalment, Cardoner, que posa accent valldoreixenc, aposta per un aprofundiment en la participació i la transparència, aconseguir una mobilitat versàtil alhora que es maximitzen les zones residencials i potenciar la vida associativa. Pel que fa a projectes concrets defensa més habitatge social, interconnexió a peu i en bicicleta entre barris, donar ús social a la masia de Can Monmany i recuperar la gestió del pàrquing de l’estació de Valldoreix per a l’EMD, entre d’altres.

Notícies relacionades