Pili Egea

No són un regal de Nadal

Encara avui recorrem als cadells com a regal ideal per Nadal per als petits de la casa. En fer una compra impulsiva, no pensem en totes les responsabilitats i necessitats que porten en si aquests animals. Aquest obsequi tan petit i tendre, va creixent i l’interès de l’amo es va esvaint. És angoixant saber que les estadístiques demostren que la meitat dels gossos que arriben a una llar per aquestes dates són abandonats mesos després.

L'Almudena Grandes, l'excel·lent veu dels perdedors

El passat mes de novembre va marxar una de les escriptores contemporànies més llegides, deixant darrere seu una estela difícil d'oblidar per a les seves lectores i lectors. L'Almudena Grandes va guanyar el premi Sonrisa Vertical per la novel·la titulada Las edades de Lulú en l'any 1989 i la seva versió cinematogràfica va ser dirigida per Bigas Luna un any després. La història de Lulú va trencar estigmes relacionats amb el sexe i va obrir les portes a la narració eròtica en un país poc acostumat a aquest tipus de literatura. L'Almudena Grandes va aconseguir amb aquesta novel·la tant èxit que es va fer un lloc com a escriptora en el món de les lletres. Inclús Las edades de Lulú va ser comparada per la seva temàtica amb Lolita de Vladimir Nabokov.

L’obra oculta d’Antonio i Manuel Machado

La Diosa Razón, l’obra de teatre dels poetes Antonio i Manuel Machado, veurà la llum després de 85 anys de romandre oculta al públic. La Fundación Unicaja ha aconseguit documents que obraven en poder dels hereus dels dramaturgs. Per circumstàncies, com la propera Guerra Civil, els manuscrits van romandre en mans de la família. Durant tres anys, filòlegs i historiadors han investigat, catalogat dades i reunit la documentació sobre el treball dels Machado. Aquesta peça teatral es trobava entre els documents i es tracta d’una obra èpica sobre una dona inoblidable. Els dos germans ja havien deixat constància d’aquest projecte conjunt, com així, el títol de l’obra: La Diosa Razón.

“Yo también leo”, una app inclusiva

En la “Taula de persones amb discapacitats” del passat setembre, que organitza l’Ajuntament de Sant Cugat, es va presentar “Yo también leo”.“Yo también leo” és una aplicació inclusiva que ajuda a l’aprenentatge de la lectura per nens amb síndrome de Down, TEA (trastorn de l’espectre autista) o qualsevol altre tipus de limitació cognitiva. Aquesta aplicació ha estat creada per la Gemma Fábregas i la Marie Anne Aimé i va néixer perquè els nens aprenguessin a llegir d’una manera divertida i didàctica amb reforç positiu. El seu protagonista és un simpàtic mussol que durant tot el joc acompanya al nen en el seu ensenyament.

La història dels Jocs Paralímpics

Amb motiu de la celebració dels Jocs Paralímpics, algunes persones s’han preguntat com van néixer. Encara que ja existien des de l’Antiguitat, va ser després de la Segona Guerra Mundial quan es van impulsar. La intenció era rehabilitar als soldats i civils que havien estat ferits a aquesta guerra.

230 sense Amadeus Mozart

Des de fa mil·lennis, la música ens acompanya, ens reconforta i ens ajuda a definir cada època històrica. En algunes pintures rupestres es poden observar grups de persones que estan dansant. No se sap si el ritme formava part dels primers habitants de la Terra, però tot apuntava que així era. Sigui com sigui, la música aviat va ser la companya de l’home en totes les activitats i esdeveniments de la seva vida.

Fem un Museu i el cinema mut

El projecte Fem un Museu, amb 13 edicions a la seva esquena, és un, per no dir, el projecte inclusiu d'àmbit cultural més important de Sant Cugat. Nascut i organitzat en Museus Sant Cugat per l’Helena Minuesa, és una iniciativa que pretén acostar el món de les arts a col·lectius de persones amb diversitat funcional (majoritàriament amb diferents capacitats intel·lectuals) i persones en risc d'exclusió social.

Pàgines