Els millors amics

S’acostuma a dir que el gos és el millor amic de l’home; ara sabem que no només poden ser bons companys de vida, sinó rehabilitadors per a tots aquells col·lectius que necessiten una atenció especialitzada. Aquest efecte terapèutic no només el trobem en els gossos, també destaquen els cavalls i els dofins entre d’altres animals que “curen” més d’un mal entre persones de totes les edats.

La realització d'un programa d'intervenció assistida per animals implica la realització de valoracions inicials dels usuaris, la proposta de treball d'objectius concrets, la realització d'una metodologia de treball adaptada a cada cas, les valoracions de cada una de les sessions i les valoracions finals dels usuaris. És a dir, respon a una metodologia concreta i a un esquema de treball, no només significa passar temps amb els animals, sinó que existeixen un conjunt d’exercicis dissenyats per respondre a les necessitats especifiques del pacient. 

Els programes d'intervenció assistida amb gossos són les que destaquen perquè es poden realitzar en una varietat diferent d'ambients, poden ser en grup o de manera individual, i estan oberts a persones de totes les edats. Existeixen diverses associacions en el nostre territori que es dediquen a aquesta tasca.

Al pla social, emocional i cognitiu del pacient als problemes d’interacció social així com en l’ àmbit de la discapacitat psíquica, física, dels trastorns de desenvolupament i del comportament.

Amb quines persones es pot realitzar una Intervenció Assistida amb Animals?

És recomanable per a la població infantil amb diverses discapacitats psíquiques, físiques i sensorials. Les més comunes són:

–       Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat

–       Trastorns de conducta

–       Trastorns de l’ Aprenentatge

–       Trastorn de l’ Espectre Autista

–       Trastorn Disocial

–       Depressió

–       Ansietat

–       Timidesa patològica

A la població adulta, pot aplicar-se a persones amb:

–       Trastorns mentals

–       Trastorns de la personalitat

–       Depressió

–       Ansietat

–       Fòbies

–       Dependències

També es treballen directament les problemàtiques psicològiques, socials o físiques que tingui la persona i s’ofereix l’ oportunitat d’ establir un vincle amb un animal a aquells col·lectius que poden tenir més dificultat per a fer-ho.

En les persones de tercera edat, és ideal per a treballar diferents problemàtiques cognitives, emocionals i físiques com:

–       l’Alzheimer

–       Demència Senil

–       Ansietat

–       Depressió

–       Problemes d’ orientació o percepció

–       Malalties cardiovasculars

Són molts els beneficis que proporciona a una persona el comptar amb la presència d’un animal en una intervenció, ja sigui terapèutica o educativa. Dins els més importants trobem els psicològics, socials i físics.

També és important que els pares quan decideixen adoptar un animal a casa estan provocant efectes molt positius en el desenvolupament dels seus fills ja que està demostrat que els nens i nenes que creixen amb una mascota a casa aprenen a relacionar-se millor en l’entorn social, són més responsables i madurs.

Així doncs animeu-vos a donar el pas si encara dubteu ja que el benefici serà molt més que un amic per tota la vida.

Melina Belzunce Martínez

Educadora social i mediadora familiar

melina@actua.cat

Notícies relacionades