Publicitat

Valors d'abans

Aquest estiu sortia la notícia que nou dones havien denunciat al tenor Plácido Domingo per assetjament sexual. Ell sortia responen que "els valors d'abans no són els mateixos d'avui en dia" i que no sabia que les seves relacions amb les dones no fossin desitjades per ambdues parts. Elles començaven les seves carreres artístiques i a canvi de favors sexuals les dones deien que ell les ajudava a situar-se i a les que es negaven els dificultava el camí.

El nom de vuit d'elles no ha transcendit i per això els defensors del tenor els hi resten credibilitat. A la cantant que sí ha sortit amb el nom propi li retreuen que té afany de notorietat. Està vist que facin el que facin, per elles, no existeix la presumpció d'innocència.

El 25 d'agost, el públic de l'opera de Salzburg va posar-se en peu en una gran ovació. Era la primera vegada que sortia en públic després de l'escàndol, cridant el seu nom i donant suport d'aquesta manera a l'artista. I és que l'artista és genial però l'home no ho sé. Tendim a confondre el personatge públic amb la natura del que la persona sigui. Potser aquest senyor va aprofitar-se del seu poder, això ho determinaran les investigacions.

Però el que vull dir és que sovint creiem conèixer a persones que ens envolten o a personatges públics perquè surten als mitjans però de veritat sabem alguna cosa de la vida privada?, de les facetes íntimes?

Quan expliques a algun conegut que estaves amb un maltractador, de vegades les frases són: "però com és possible?, si s'emblava que estava tant per tu", "si semblava encantador..." Doncs sí, els maltractadors cap a fora acostumen a ser encantadors; res a veure amb el terror que inspiren en el pla íntim. La cara externa res té a veure amb mísera cara interna.

Les dones que van denunciar el tenor s'enfronten a ser qüestionades i insultades a les xarxes, a veure com el públic ovaciona l'artista però també a l'home. Calia fer-ho? Doncs sí, cal denunciar qualsevol tipus d'assetjament perquè així quedarà ben clar que els temps d'abans són diferents als d'ara.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades