Una habitació pròpia

Advancing Women Artists (AWA) és un moviment feminista que reivindica el reconeixement de la dona en la història de l'art. Va néixer de la mà de Jane Fortune amb la intenció de fer visible el llegat de les dones artistes.

Quantes dones artistes vas estudiar als llibres de text? Ens va sobtar quan estudiàvem que quasi tots eren homes? Segurament no, ho vam normalitzar i no ens vam plantejar que van haver moltíssimes artistes que van ser molt reconegudes en el seu temps i que no van arribar a la nostra memòria, com si no haguessin existit.

L'actual història de l'art va construir-se al segle XIX pels intel·lectuals barons de l'època i amb les línies de pensament patriarcal, poques d'elles van passar el cribratge i molts quadres resten en dipòsits de museus en espera.

Poc a poc van apareixent persones amb mirades de recuperació de tot aquest talent amagat, persones del comissariat de l'art que veuen la necessitat de recol·locar tot aquest art i que els nostres nens i nenes estudiïn que va haver moltes dones artistes que van tenir molt de talent, dones que no sols van ser considerades objectes de l'art, posant pels homes sinó que van ser subjectes i creadores. Així anirem donant referències més reals als nostres infants.

El llibre Greet women artits parla de l'oblit de 400 dones en el món de l'art, moltes d'elles van haver de treballar amb pseudònims i amb roba d'home perquè no podien formar-se sent dones. Les obres d’altres van ser atribuïdes a algun famós de l'època. Altres a les ombres de les seves parelles artistes i engolides sense reconeixement propi. No els hi va faltar talent ni tècnica ni molts menys ganes ni esforços però van ser oblidades per la història.

D'aquí la importància de la mirada amb perspectiva de gènere. Aquesta resitua i no oblida que va haver moltes dones artistes brillants i creadores, dones artistes amb nom propi que esperen tenir una habitació pròpia.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades