Marea Blanca

Una proposta populista per rescatar una atenció primària al límit, que hem de respectar

Sabem que la primària sempre ha estat la parenta pobra de la sanitat pública, que la seva situació va empitjorar arran de la crisi del 2010 i que, no havent-se recuperat mai de les retallades que van suposar les polítiques austericides desenvolupades des d’aleshores, ha tornat a exercir de ventafocs durant la pandèmia. No tornarem a analitzar els diferents balls que li ha tocat ballar, però sí constatem que l’últim, el de les darreres setmanes, senyalat principalment per les professionals que han de posar-se a la pista, és el més pervers.

La pròxima edició de la Marató de TV3

Abans de la pandèmia i sobretot després, els mitjans parlen del preocupant increment de problemes de salut mental a la població en general i especialment en els infants i joves. Donada la importància d’aquesta problemàtica i com a base per una necessària reflexió seriosa, creiem oportú difondre el comunicat de l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental de Catalunya - Asociación Española de Neuropsiquiatría (ACPSM-AEN), sobre l’enfocament biomèdic que se li dona al terme salut mental a TV3 amb motiu de la Marató dedicada enguany a aquesta temàtica. A Marea Blanca Sant Cugat coincidim amb la perspectiva biopsicosocial de la salut mental i amb el Model de Salut Mental Comunitària i recolzem la demanda d’incorporar aquesta perspectiva a l’esmentada Marató.

Encara voldríem i podríem fer més... Les farmàcies comunitàries

La teoria que la calor faria desaparèixer el virus no ha funcionat tampoc aquest any i hem vist que una variant delta del virus ens ha portat una brutal 5a onada, ja que a les persones ens agrada trobar-nos, celebrar, sortir i socialitzar-nos. Queda molt per aprendre del coronavirus i com conviure amb ell. Per a poder estar més tranquils, queda molta gent encara per vacunar. Però ja falta menys. Ànims!

Vacunes i Covid-19

Durant el segle XX, la vacunació es va convertir en la mesura mèdica de més impacte en la salut pública i la principal en prevenció primària, el que es va traduir sobretot en una gradual disminució de la càrrega de malaltia i de mort per malalties infeccioses a la infància dins els països on s’aplicaven aquestes polítiques.