Les Caramelles tornen a escoltar-se un any més pels carrers de Sant Cugat

La Coral La Lira en plena actuació davant el monument en el seu nom. Fotografia: Tino Rubio

La Societat Coral La Unió Santcugatenca i la Societat Coral La Lira van tornar aquest diumenge i dilluns a cantar pels carrers de la ciutat les tradicionals caramelles. Diumenge ho van fer durant tot el matí fent vuit parades en llocs emblemàtics de la ciutat com la Llar d’Avis Sta. Rosa, la Plaça Octavià i la llotgeta del Monestir, la Plaça Barcelona, Quatre Cantons, Plaça Sant Pere, l’Avda. Cerdanyola. Dilluns ho van tornar a repetir i, en el cas de la Coral La Lira, l’actuació es va estirar fins les 19:20 quan van acabar davant el monument en reconeixement seu a la Plaça Octavià.

Segons fonts de la Societat Coral La Lira, les caramelles “són un cant de salutació pasqual fet per una colla de cantaires pels carrers i masies d’una població; solen tenir també un caràcter de celebració de primavera i de galanteig a les noies casadores; els cantaires van abillats de manera tradicional i festiva i acompanyats, encara que no sempre, d’un grup instrumental; com a recompensa se’ls obsequia amb queviures i diners que són dipositats en cistelles engalanades”. A Sant Cugat però es dóna la especificitat que la Coral de la Unió no és només d’homes.

Recull de fotografies del Tino Rubio

En el Costumari Català de Joan Amades hi trobem que “és una tradició religiosa perquè la Pasqua és la primera festa que celebraren els primitius cristians però també és una tradició profana que podria ser la primera manifestació a les nostres contrades d’un cicle de festes que recorden cultes i ritus dedicats a les forces naturals, especialment a les vegetacions i als genis i divinitats que les simbolitzaven, les regien i personificaven”.

Es pot situar l’origen ancestral i rural de les caramelles al començament del segle XVI en els goigs del roser a la Catalunya Vella, la Catalunya Nord i nord-est i també en les cançons de ronda (corrandes) dedicades a les noies i en les festes de recollida d’aliments a les terres de ponent i del sud del país. A ciutat la festa és més tardana, situant-la a mitjans del s. XVIII i de la mà dels pagesos que s’hi ubicaren. No serà però fins l’arribada dels cors de Clavé que les caramelles queden perfectament estructurades i passen a formar part del seu repertori habitual.

Notícies relacionades