Pere Lecha: “Volem que el veïnat de la Floresta apliqui canvis en benefici de la sostenibilitatˮ

Foto: Jordi Pascual

La comissió de medi ambient del Consell de Barri de la Floresta ha preparat les jornades Alternatives energètiques sostenibles per a la Floresta, un cicle de xerrades temàtiques que giraran al voltant de l’estalvi energètic a la llar (17 de febrer, 19h.), les energies alternatives (16 de març a les 19h.) i la mobilitat sostenible (20 d’abril a les 19h.) i acabaran amb una fira de la sostenibilitat el 10 de maig d’11 a 14 hores al parc de les Dones. Totes les jornades seran al Centre Sociosanitari i tindran la participació de veus expertes en la matèria, algunes també de la ciutat com ara Eva Serrats, Francesc Pla i Jordi Parés. Pots consultar el programa complet aquí. Pere Lecha, representant de la comissió, explica els objectius de la iniciativa.

Com sorgeix la idea?

– A la comissió de medi ambient fem molta feina i això ens permet copsar inquietuds del barri. Hem tingut consultes sobre plaques solars, mobilitat sostenible... També als diners de lliure disposició han sorgit propostes com la de posar plaques solars al Centre Sociosanitari. Recollint aquesta preocupació i perquè a la comissió teníem ganes de fer coses, ens vam decidir per crear les jornades. Ho enfoquem des de dues perspectives: fer arribar la informació i intentar que la gent apliqui canvis.

La Floresta és un barri complicat per l’urbanisme...

– Començant per l’orografia. A més, les construccions són desordenades, de principis del segle XX, la majoria pensades com a cases d’estiueig que no són òptimes per aguantar l’escalfor... Totes aquestes característiques fan que la Floresta sigui un espai urbanitzat amb moltes dificultats per ser energèticament sostenible. Cal agafar més el cotxe, cal més energia per escalfar la casa... La idea de les jornades és precisament donar opcions, informació i coneixement.

Per què tres jornades teòriques i la fira?

– Volíem abordar tres grans temàtiques i una fira final amb la participació de membres d’ONGs, sectors públics i privats, cooperatives... que puguin presentar l’aplicació pràctica del que haurem treballat en les jornades.

Heu buscat gent propera per participar a les jornades.

– Sí perquè un dels objectius principals és que la gent pugui veure exemples propers. L’objectiu és intentar resoldre a la pregunta “què podem fer a la Floresta sobre aquest tema?ˮ Són temàtiques sorgides a la comissió tenint en compte les necessitats del barri. Tot i que evidentment hi ha temes que el superen, com la generació d’energia, que es pot pensar localment però també precisa d’accions globals.

El mateix ens passa en el cas de la jornada sobre mobilitat sostenible, que no només parlarem de la mobilitat en cotxe i bicicleta elèctrics sinó que també parlarem amb Albert Tortajada, enginyer de camins i director d’FGC Infraestructura i FGC Internacional. Així que haurem de parlar de transport públic i privat però compartit.

Com us organitzeu a la comissió?

– Com totes les comissions del Consell de Barri és oberta. Som un nucli fort i potent que hem pogut dividir-nos per comissions per preparar cada jornada i més endavant treballarem la fira en base a les idees que ja han anat sorgint.

És una iniciativa sorgida del veïnat i que, com està sota el paraigua del Consell de Barri, ha pogut picar a la porta de l’Ajuntament per demanar una subvenció per fer difusió, que ens han atorgat parcialment. També tenim suport d’infraestructures, espais, equip de so... Gravarem les jornades i quedaran penjades a un web.

El medi ambient ha estat una preocupació habitual a la Floresta: ho vam veure amb l’oposició als habitatges que es volien fer al carrer Estel, per exemple.

– Sí, i no només amb grans reivindicacions com aquesta. També amb els diners de lliure disposició, d’on han sorgit neteges de boscos, plaques solars...

Notícies relacionades