La Floresta enceta una nova etapa del Pacte per la Convivència amb una consultora externa

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Consell de Barri ha iniciat una fase de prospecció comunitària per fer créixer el Pacte de Convivència de la Floresta, l’acord entre el veïnat per tenir un consens sobre l’ús de l’espai públic. Es tracta d’una iniciativa que va sorgir arran de les molèsties produïdes a l’entorn de l’estació especialment els caps de setmana, aconseguint així ajuntar tots els actors implicats –veïnat, restauració, mercadet, entitats...– per definir horaris, mesures de control, altres espais on fer activitats...

La pandèmia va aturar les reunions del Pacte de Convivència, que no es va reunir fins el passat mes de març, amb molts descontents sobre la taula: l’incompliment de mesures sanitàries al voltant de l’estació, les noves tensions per sorolls entre el veïnat i les persones que acudeixen a la plaça, el control dels gossos, la gran quantitat de rates als contenidors del carrer dels Pinyonaires... L’aturada va deixar sobre la taula moltes preocupacions i una pressió sobre l’Ajuntament per recuperar el Pacte com a espai de trobada i consens que permeti no reduir l’actuació pública a les accions de la Policia Local.

Marco Simarro, president del Consell de Barri i regidor de Participació i Barris, explica que des que un cap de setmana es va tancar l’accés a la plaça per evitar l’incompliment de mesures sanitàries al febrer, el govern ha recapacitat i ha pres el compromís de reprendre el Pacte com a via d’acord: “El tancament d'un espai públic hauria de ser l’últim pas”. Des de llavors, el servei de mediació municipal s’ha sumat al Pacte per acompanyar les sessions de treball.

Hores d’ara també han incorporat una consultora externa, la Perifèrica, –que no explicarà els resultats fins acabar la prospecció– per parlar amb tots els actors implicats i fer una observació. Pretenen acabar la tasca al setembre per, a partir de llavors –esperen poder enllestir-ho a l’octubre–, fer noves propostes d’actuació per millorar el funcionament del Pacte. D’allà es derivaran propostes per donar a conèixer el Pacte amb idees com una performance a la plaça, tenir enganxines per als establiments adherits o fer campanyes puntuals de convivència per a afers com l’ús de la plaça o portar els gossos lligats.

Guillermo Gallego, membre de l’Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta, és un dels integrants del Pacte. Recorda que des de l’entitat veïnal sempre han demanat que aquest afer es tractes en el marc d’una comissió específica però que es va optar per tenir un altre format. Tot i això, estan satisfets que es busqués un acord que no passés per la denúncia ni les vies legals amb trobades i acords per gestionar les tensions. “Tot i que hi ha una part del veïnat amoïnat, la situació no és tan greu com anys enrere i hem d’aconseguir que el Pacte es doti d’eines per evitar el conflicte”, apunta.

El representant veïnal també explica que un dels reptes de la participació en espais com aquest és que molta gent només s’hi implica quan hi ha un problema latent. En canvi, quan hi ha un cert equilibri, el veïnat s’aparta i és difícil fer un seguiment. En aquest sentit explica que a la darrera reunió del Pacte no hi va poder acudir cap represnetació dels comerços, la restauració i el mercadet, una absència puntual que el nou procés pretén salvar amb l’observació i amb una nova reunió al setembre.

“L’Ajuntament va veure que ha estat un instrument vàlid”, diu Ramon Piqué, expresident del Consell de Barri i veí implicat al Pacte, en referència a la reactivació d’aquest espai, “en la primera reunió de després de la pandèmia tothom va posar en valor el Pacte”. El veí diu que ara cal aprofitar la consultora externa per actualitzar els intelocutors i aprofitar el servei de mediació com un reforç. L’altre gran repte, diu, és donar a conèixer el Pacte al barri.

Notícies relacionades