Els veïns de La Floresta s’aixequen contra la possible construcció d’una escola privada evangelista

Fotos: Jordi Pascual

Desenes de cases de l’entorn del passeig de Til·lers llueixen pancartes contra l’Escola Synergy, un centre educatiu impulsat per Synergy International Christian School i que ocuparia una parcel·la d’aquest mateix passeig, a una zona de pas restringit per a veïns i amb una forta pendent. La mobilitat és, justament, una de les principals preocupacions dels florestans que s’oposen al projecte i que van acudir al darrer Ple municipal per denunciar la situació.

Els impulsors de l’escola confirmen a elCugatenc la seva voluntat de construir-hi tot i que asseguren que els tràmits s’han allargat més del compte: “Al passat gener vam comunicar al nostre Facebook la previsió d’estar al terreny per al proper curs però el procés de presentar els projectes corresponents ha trigat més del previst i actualment no hi ha projectes presentats ni data prevista per a la seva presentació”. A més, asseguren que qualsevol altre pla i termini estarà marcat per l’Ajuntament i pel Departament d’Ensenyament.

Els residents de la zona, explica Ludovica Colussi, veïna del passeig de Til·lers, es van assabentar del projecte pel boca orella i, posteriorment, van confirmar el rumor a través de les xarxes de la Synergy Internacional Christian School. Això els va animar a aixecar la veu, tant pel motiu de mobilitat i la corresponent dificultat d’evacuació com per ser un projecte religiós (evangelista) que consideren elitista i excloent en un barri que, reivindiquen, té mancances de molts equipaments. També els preocupa l’efecte sobre l’entorn natural –la parcel·la limita amb una riera– i el soroll extra que pot causar un centre per a 130 alumnes.

En l’Audiència pública del darrer Ple, els veïns van entregar al govern municipal una carta amb 316 signatures en contra de l’escola alhora que van repassar les informacions publicades –algunes d’elles ja esborrades– per Synergy School al seu lloc web i xarxes socials. Van criticar al govern l’opacitat amb què, consideren, havia portat l’assumpte ja que, asseguren, quan ells es van assabentar de la possible construcció del centre els impulsors del col·legi ja portaven cinc mesos de reunions amb el govern municipal.

“Ells diuen que no hi ha res en ferm però vam fer una reunió amb tècnics municipals en què ens van mostrar un plànol molt semblant a un projecte en què ja es marcava la distribució de la parcel·la”, rememora Colussi. Això mateix confirmen també els impulsors de l’escola mentre l’alcaldessa, Carmela Fortuny, es va limitar a dir en el marc de l’Audiència pública que, de moment, no hi ha cap projecte presentat ni llicència atorgada.

L’alcaldessa també va recordar als veïns la reunió que van mantenir amb els tècnics i una carta que els va enviar, diu, amb la voluntat d’esclarir els dubtes. En aquest escrit, Fortuny explicava que l’ús d’equipament escolar és compatible amb la qualificació urbanística del terreny –4.338 metres quadrats, 1.593 dels quals són edificables– i que, en cas de presentar-se un projecte, es podria aprovar a principis del 2019. Segons la carta, l’Ajuntament obligaria al centre educatiu a prendre mesures per resoldre els problemes de trànsit que pugui causar la nova escola.

Els impulsors, sempre segons l’escrit de l’alcaldessa, hauran de presentar un projecte d’urbanització que reculli un nou vial i una zona verda, un projecte de reparcel·lació, tramitar una llicència ambiental i tramitar la llicència d’obres. A més, el Departament haurà d’autoritzar-ne la construcció. El govern ha pres el compromís de fer una reunió informativa amb els veïns si es comença a tramitar al projecte.

Notícies relacionades