El veïnat proposa a Salut garantir atenció mèdica en dies alterns a la Floresta i les Planes

Foto: Cedida

Representants del moviment veïnal de la Floresta i les Planes per la reobertura dels consultoris dels barris s’han trobat aquest divendres en una reunió amb el Departament de Salut i la Mútua de Terrassa facilitada per l’Ajuntament. En aquesta trobada, que inicialment havia quedat sense data davant del repic de la pandèmia, han llençat una proposta d’obertura amb atenció mèdica. Conscients que la COVID-19 dificulta l’obertura total, proposen la incorporació d’un metge o metgessa per reforçar la infermera i l’administrativa que hores d’ara s’encarreguen de mantenir la reobertura parcial dels consultoris.

Amb aquest personal, el veïnat proposa que l’atenció sigui el dilluns al matí, el dimecres a la tarda i el divendres al matí a la Floresta i el dimarts al matí i el dijous a la tarda a les Planes. Es tractaria, per tant, de la creació d’una Unitat Funcional de la Floresta i les Planes que es mantindria operativa mentre duri la pandèmia amb el compromís de tornar a l’obertura total un cop passi l’emergència sanitària per la COVID-19. Segons expliquen els veïns en un comunicat, Salut i la Mútua s’han compromès a estudiar la proposta i donar-ne resposta abans del proper 6 de novembre.

La trobada s’ha produït després de l’ocupació del consultori de la Floresta del 22 al 26 d’octubre, un acte de protesta que tenia com a objectiu exigir la reobertura total del centre sanitari. En aquest sentit, Ramon Piqué, ha explicat el posicionament del veïnat: “Volem començar apuntant que l’objectiu de l’ocupació del consultori de la Floresta no era tenir una reunió amb el CatSalut i la Mútua, sinó la reivindicació de l’obertura total dels serveis de salut dels dos barris”.

El veïnat lamenta que ni Salut ni la Mútua han canviat de parer respecte a la decisió de mantenir una reobertura parcial tot i que agraeix el posicionament “d’alguns membres del consistori de Sant Cugat que sense embuts s’han posicionat a favor d’aquesta demanda i que no han dubtat a recordar que la Floresta ja va perdre el servei de pediatria”. Com ja van apuntar en el marc de l’ocupació, consideren que la voluntat expressada per la Generalitat de mantenir la qualitat de l’atenció primària és contradictòria amb mesures com el tancament total o parcial dels consultoris.

“Som conscients que l’única manera de fer canviar les coses és teixint xarxa, xarxa amb barris propers i amb pobles llunyans que viuen i pateixen situacions similars, per això no volem deixar passar l’ocasió d’acabar aquest comunicat fent una crida a organitzar-se per tal que les properes mobilitzacions tinguin encara més força”, reivindiquen en un escrit que han enviat després de la reunió als veïns que els van fer suport durant l’ocupació del cap de setmana passat.

Catalina Serra, directora executiva del CarSalut al Vallès Occidental, ha fet èmfasi en la situació actual. Segons expliquen els veïns, ha traslladat que les UCIs estan ocupades al 100% amb un 70% de casos COVID-19 i que l’atenció primària està tensionada per la gran quantitat de proves PCR que ha d’afrontar. Com ha advertit en diverses ocasions la consellera de Salut, Alba Vergés, els resultats de les mesures de restricció no són palpables fins dues setmanes més tard. En el mentrestant, s’ha hagut de readaptar el circuit de l’atenció.

El veïnat considera que l’única justificació del tancament dels consultoris no pot ser la pandèmia i consideren que hi ha una mancança estructural a l’atenció primària. En aquest sentit, també han apuntat a altres aspectes relacionats que els preocupen, com ara que la vacunació de la grip estigui centralitzada a la Casa de Cultura de Sant Cugat, obligant el veïnat dels barris de Collserola a desplaçar-se fins el centre de la ciutat.

La regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha explicat posteriorment a aquest diari que ja es fan algunes vacunacions al consultori de la Floresta, prioritzant les persones que tenen dificultats per desplaçar-se. Per això agraeix l’esforç organitzatiu que es fa des del CAP de Valldoreix per no deixar de prestar atenció a la Floresta i les Planes. En aquest sentit, explica, s’estudia incrementar l’atenció domiciliària i incorporar nous especialistes com fisioterapeutes i psicòlegs.

Aristoy diu que Salut es nega a fer una reobertura total perquè, tenint en compte la situació epidemiològica, és possible que s’hagués de revertir en pocs dies tot i que a llarg termini s’opta per mantenir el servei tal com es prestava abans de la pandèmia. “Ha estat una trobada necessària després de la reivindicació de la reobertura total amb l’ocupació”, valora la regidora, que diu que el veïnat s’ha pogut expressar i les representants de Salut i la Mútua han pogut explicar el motiu de les decisions preses.

Davant les crítiques del veïnat en el Consell de Barri celebrat el dilluns passat, on diverses persones van demanar que el govern prengués partit de forma més clara, Aristoy recorda que aquesta reunió ha estat possible a petició de l’alcaldessa, Mireia Ingla, que es va comprometre a fer-la quan el divendres de la setmana passada va visitar l’ocupació del consultori. La regidora defensa que el govern també veu necessària la reobertura total.

L’origen de la reivindicació

La lluita per la reobertura dels consultoris de la Floresta i les Planes va començar tan bon punt es van rebaixar les restriccions per la COVID-19, al darrer mes de juny. En la sessió plenària d’aquell mes, desenes de persones van acudir a l’Audiència pública per demanar el posicionament del govern, que es va comprometre a afavorir una reunió amb el Departament de Salut a la qual també es va remetre el veïnat de les Planes que havia demanat accions en el marc del Consell de Barri. La trobada finalment va servir per refermar la decisió i anunciar que els consultoris romandrien tancats fins a l’octubre, moment en què finalment s’ha fer una reobertura parcial.

La plataforma també va anunciar la creació d’uns consultoris de campanya que finalment es van haver de cancel·lar davant el risc de rebrot de la COVID-19. Llavors el portaveu de la plataforma, Paco Bailon, va advertir que una nova onada de la pandèmia podia allargar encara més el tancament dels consultoris. També va advertir que tampoc s’havia aconseguit tenir un metge, un auxiliar de transport sanitari ni un administratiu que garanteixi el servei als barris durant l’estiu.

El dimarts 20 d’octubre van fer una cua simbòlica al davant del Sociosanitari per demanar-ne la reobertura. Dos dies més tard va començar l’ocupació que ha copsat l’atenció de mitjans locals i nacionals. El divendres, després de rebre la visita d’Ingla, que els va recomanar abandonar l’equipament tenint en compte les restriccions sanitàries, van decidir mantenir la protesta, que es va allargar durant tot el cap de setmana i fins el dilluns, quan es va celebrar un Consell de Barri en què es va comunicar que no hi havia data concreta per a la reunió que finalment s’ha celebrat aquest divendres i que inicialment s’havia de produir el dimarts. Han rebut el suport de la Plataforma de Pensionistes i de la Marea Blanca.

Notícies relacionades