El veïnat prepara noves accions davant la negativa del CatSalut a reobrir els consultoris amb atenció mèdica

Foto: Cedida

L’oposició del Departament de Salut a garantir l’atenció mèdica diàriament a la Floresta i les Planes amb la proposta de tenir un metge en dies alterns feta pel veïnat serà resposta amb més accions de la plataforma creada per demanar-ne la reobertura. Per al veïnat organitzat, la COVID-19 no pot esdevenir una excusa per reduir l’atenció sanitària als dos barris i per això es proposen fer noves accions, que decidiran en una assemblea presencial el proper 1 de desembre a les 17:30h. a la plaça del Poble (Miquel Ros).

La resposta de Salut a la proposta veïnal llençada a finals d’octubre va arribar a la plataforma el passat dilluns, unes hores abans que el Ple municipal debatés una moció proposada per la Marea Blanca en què tots els grups polítics amb representació van demanar la reobertura total dels consultoris, el restabliment de l’atenció presencial, la recuperació de la figura del metge de referència i l’increment del pressupost d’atenció primària fins a un 25% del pressupost total de Salut.

Les dates no encaixen ja que la carta de resposta està signada el dia 2 de novembre i, segons Carme Galindo, representant de la plataforma, el col·lectiu veïnal va preguntar a l’Ajuntament si hi havia alguna resposta els dies 10 i 12, tot i que no la van rebre fins el 16. Sigui com sigui, Salut respon just el contrari que el que el Ple va aprovar aquest dilluns: “En aquest context, el prioritari és assegurar una atenció sostenible en el temps (no subjecta a les exigències de la pandèmia) i això passa per mantenir les condicions actuals dels consultoris de la Floresta i les Planes”.

Això suposa una obertura limitada: en el cas de la Floresta, el consultori atén els dimarts de 8 a 14h. i els dijous de 15 a 20h. mentre a les Planes l’obertura és els dijous de 10 a 14h. A més, en cap dels dos barris hi ha cap metge, només personal d’infermeria i d’administració, una situació que des de la reobertura parcial dels consultoris el 2 d’octubre –van tancar amb la declaració de l’estat d’alarma al març–, el veïnat ha qualificat d’insuficient.

“Una de les coses que més ens molesta és que vam demanar resposta de la Mútua de Terrassa però només ens ha enviat una carta el CatSalut”, lamenta Galindo, que diu que pressionaran a l’Ajuntament, “el govern municipal ha fet d’organitzador d’una reunió i ha fet declaracions en favor de la reivindicació del veïnat però li demanem que es posi al capdavant perquè tot i no tenir la competència sí és responsable de la salut de la ciutadania”.

La representant de la plataforma explica que no van intervenir al Ple del dilluns perquè no van tenir el temps suficient per preparar una intervenció en resposta a la carta de Salut: “La vam rebre el mateix dilluns a les 11:30h.” Diu que el manteniment de la reivindicació passarà per l’assemblea presencial del proper dia 1, quan hauran de debatre accions simbòliques com una cadena humana o més contundents, “al nivell de l’ocupació del consultori”.

La Marea Blanca dona suport a la plataforma i convoca una concentració per al dilluns

Assun Reyes, representant de la Marea Blanca Sant Cugat, diu que el col·lectiu respectarà les decisions de la plataforma i també fixa la mirada al govern municipal: “Ja sé que la regidora farà el que pugui però veu aquesta carta, que és una provocació, i no aixeca el dit?” Lamenta que a gairebé tots els municipis on s’ha presentat, la moció de la Marea Blanca s’ha aprovat per unanimitat però sense que això suposi la reobertura de cap dels 400 consultoris que romanen tancats arreu del país.

Però la representant de la Marea Blanca fixa l’atenció en la part de la resposta de Salut en què es parla del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària: “Sembla que la transformació va en contra de la presencialitat i menysprea els professionals de referència”. Apunta que els professionals estan sobresaturats i que, amb la potenciació de l’atenció telemàtica i telefònica, es deixa de banda la població més vulnerable. “Mai s’han preocupat per saber les necessitats de la població”, lamenta Reyes, “tenen una manca d’empatia total”.

Mentre esperen la celebració de l’assemblea de l’1 de desembre, tots dos col·lectius així com la Plataforma de Pensionistes i col·lectius en defensa de la sanitat de diverses localitats de l’entorn, es concentraran el proper dilluns a les 12h al davant de la seu del Servei Català de la Salut a l’avinguda Lluís Companys, 44. La convocatòria crida a una “sanitat pública digna i de qualitat”.

El govern municipal manté el posicionament

Davant dels darrers esdeveniments, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, manté la mirada que el govern tripartit havia aportat fins el moment. Segons la regidora, Salut es nega a fer una reobertura total perquè, tenint en compte la situació epidemiològica, és possible que s’hagués de revertir en pocs dies tot i que a llarg termini s’opta per mantenir el servei tal com es prestava abans de la pandèmia.

El tripartit s’ha posicionat a favor de la reobertura i per això va facilitar una reunió entre el veïnat i representants del Departament el passat 30 d’octubre, una torbada que va qualificar de necessària tot i que no va suposar cap canvi en l’atenció. L’ocupació del consultori de la Floresta va ser un detonant per permetre la celebració de la reunió.

Notícies relacionades