El Bloc Florestà demana la República i aturar “la repressió de l’Estat” en el primer aniversari de l’1 d’octubre

Foto: Jordi Pascual

El cap de setmana previ al primer d’octubre ha estat marcat per la commemoració d’allò que va passar ara fa un any a la ciutat, la realització d’activitats diverses als col·legis electorals per evitar-ne el tancament i poder celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya que, tot i que invalidat judicialment, tenia el suport d’una bona part de la població del país. La commemoració de divendres al parc Ramon Barnils i el sopar per la independència de les entitats sobiranistes han posat la clau municipal però, una vegada més, La Floresta ha tingut el seu propi enfoc.

No es tracta només d’una reivindicació com a barri amb identitat pròpia sinó que l’1 d’octubre del 2017 i les seves derivades posteriors van tenir un impacte especial entre la població florestana ja que després de la segona vaga general, la del 9N, 16 veïns i veïnes van ser investigats pel tall als túnels de Vallvidrera durant la jornada de protesta. La causa va ser arxivada a principis de mes en no poder identificar quines persones van ser partícips de l’acció.

És per això que el Bloc Florestà ha estat l’organitzador de l’acte en clau florestana per commemorar l’1 d’octubre, que s’ha celebrat diumenge a la tarda al parc de les Dones. Dues representants del col·lectiu han fet lectura d’un manifest en què han reivindicat la jornada de l’1 d’octubre de l’any passat com “una expressió nítida d’autoorganització”. Consideren que l’organització popular d’aquella jornada connecta amb les lluites del 15M i la PAH i han criticar “l’estratègia de la por” que, al seu parer, també apliquen algunes esquerres en contra de l’autodeterminació de Catalunya.

“L’1 d’octubre veníem a defensar el dret a votar el futur del nostre país”, diu el manifest, que apunta que, amb la reacció policial, es van donar més motius per no formar part de l’Estat espanyol. Han recordat com la custòdia i arribada de les urnes i les estratègies per amagar-les i reaccions en cas que arribessin els cossos policials van ser un treball conjunt de desenes de ciutadans: “La Floresta, una vegada més, es va mostrar com una societat cohesionada”. Per això criden a “fer pinya” posant en valor el poder de l’organització de a ciutadania.

Jordi López, veí que va ser present en l’organització de la jornada, també ha intervingut en els parlaments centrals qualificant “d’èxit rotund” la celebració del referèndum a Sant Cugat, que va superar el 55% de participació i va aconseguir mobilitzar més de 3.000 persones a les cinc de la matinada, en el moment en què es preveia que arribessin els cossos de seguretat als centres de votació. Considera que la gent va saber organitzar el que la institució es mostrava incapaç de tirar endavant i que ara, de nou, “davant un govern que torna a l’autonomisme”, cal tornar a ser al carrer.

La veu més vinculada a la política institucional ha estat la de Núria Gibert, presidenta del Consell de Barri de La Floresta i durant el referèndum portaveu nacional de la CUP, que ha defensat el referèndum com “l’afirmació que si no se’ns garanteixen els drets, ens els defensem nosaltres”. Considera que tant l’1 d’octubre com les mobilitzacions posteriors representen un desafiament i impugnació al règim del 78: “Ningú ens pot obligar a ser súbdits contra la nostra voluntat”. Després dels esdeveniments viscuts durant el darrer any, considera que és normal el dubte i el debat de l’independentisme però alhora ha fet una crida perquè el poble mani i el govern obeeixi.

La jornada també ha tingut micro obert a la ciutadania, concert de la Coral Tardor i el Cor Jabato, activitats infantils i música. Al migdia s’ha fet una paella, els beneficis de la qual, així com de la barra, aniran destinats a la caixa de resistència. Durant l’1 d’octubre La Floresta va tenir tres col·legis electorals en què no es va produir cap incident.

Notícies relacionades