Un treball sobre cuina molecular guanya el premi Manuel Vázquez Montalbán

Fotos: Jordi Pascual

Olga Bautista, Maria Casademont i Marina Monsó són les autores de La remolatxa, de la cuina al laboratori, el treball de recerca guanyador del premi Manuel Vázquez Montalbán que cada any atorga el memorial que porta el nom d’aquest periodista. Tal com elles mateixes expliquen, el treball tracta aquella frontera entre la cuina i la ciència de laboratori que pot permetre fer escumes i altres textures. És l’anomenada cuina molecular. El guardó és de 400 euros.

Aquest treball es publicarà l’any vinent en forma de llibre gràcies a la col·laboració entre el memorial, l’Ajuntament i l’Escola d’Art, els alumnes de la qual dissenyen la publicació. En l’atorgament dels premis d’enguany també s’ha donat a conèixer la publicació del premi de l’any anterior de Marc Fornt, Miquel Saucedo i Guillem Mayoral sobre Els llevats, els artesans de la cervesa.

El jurat, presidit per Antonio López, també ha atorgat quatre accèssits amb un premi de 150 euros cadascun. El primer d’ells és Redissenys dels espais d’aprenentatge d’un institut amb 3D i RV de Guillem Coll i Miquel Fàbregas. El segon, Ulleres: la solució al daltonisme?, de Marta Castelló, Pau Cuenca, Anna Dembski i Miriam Gausachs. El tercer, Els sucs de fruita, una font de salut? Sucs processats vs. Sucs naturals, d’Erika Borjas i Lidia Tiessler. El quart, The splatter games: the world will be washing, de Jaume del Pozo i Pablo Clavero.

Gràcies a la col·laboració amb el Grup d’Estudis Local (GAL), cada any aprofitant l’entrega del premi Vázquez Montalbán s’entrega el Joan Auladell, que porta el nom d’un químic santcugatenc, com a reconeixement al millor treball de recerca de temàtica local que posteriorment es publica a la revista especialitzada de l’entitat, Gausac. Aquest any, però, la categoria ha quedat deserta. Per això, Jordi Casas, representant del GEL, ha animat els joves a fer més treballs de temàtica local i a sortir de l’àmbit de les ciències naturals, que acostuma a ser protagonista de la majoria de treballs de caràcter santcugatenc.

El jurat ha destacat la qualitat de la majoria de treballs i ha recomanat als joves que desenvolupin més la part gràfica, la part de recerca sense pressuposar cap hipòtesi, la bibliografia i el rigor metodològic dels treballs que utilitzen enquestes. La regidora d’Educació, Esther Salat, ha posat en valor l’“esperit crític” dels treballs així com la tasca d’acompanyament del professorat. La presidenta de la coordinadora d’AMPAs, Carme Roca, ha reivindicat l’ensenyament públic ja que molts dels treballs provenen de centres públics “malgrat els entrebancs de l’administració”.

Notícies relacionades