Reflexions artístiques sobre la ciutat, de l’escola al Maristany

Foto: Jordi Pascual

Del 10 al 16 de maig el Centre d’Art Maristany acull una exposició sobre el concepte de ciutat. No és una mostra preparada per cap artista professional sinó per 90 alumnes de primer d’ESO de l’escola Avenç en el marc de l’assignatura de projectes de plàstica i amb l’ajut d’altres set companys de tercer de secundària que han fet de comissaris i muntadors de l’exposició. El centre educatiu concertat treballa per projectes i la ciutat ha estat el gran tema que ha permès desenvolupar la feina que finalment ha quedat plasmada al centre d’art.

“Ens fa il·lusió poder mostrar el nostre treball”, explica Tomàs Barte, un dels alumnes participants, “ha estat una feina col·lectiva amb tots els grups de plàtica”. També destaca el valor de veure el seu nom i el de tots els seus companys plasmat al cartell de l’exposició. De fet, durant la inauguració, celebrada divendres a la tarda, i amb una sala plena de gom a gom per part dels familiars, diversos alumnes s’han apropat al cartell per buscar-se entre els signants i treure alguna fotografia.

Mònica Jordà, una altra de les alumnes que ha participat en el treball, és incapaç de destacar només un dels aspectes del treball: “Ha estat difícil i estem feliços d’haver-ho fet”. La seva professora de plàstica, Joana Llaurador, explica que va ser el Centre d’Art Maristany qui els va proposar exposar treballs tractats com si els alumnes fossin artistes contemporanis. “Ens ha permès fer investigació i debat”, diu. Han dedicat prop de vuit hores esplaiades entre altres feines de l’assignatura i acompanyades de la visita al Maristany, on els han explicat el procés per muntar una exposició, el funcionament i les professions que inclou un centre d’art.

Tenint en compte el valor d’unió de les ciutats així com els problemes que inclou, la mostra inclou tres obres. D’una banda, tres models de ciutat ideal a mode de pòsters a mode de plànols amb els carrers i els equipaments que els joves consideren necessaris per al poble. D’altra, un videoart amb imatges artístiques de símbols urbans de Sant Cugat tractats amb filtres que ells mateixos han creat. Finalment, un skyline imaginari creat amb joc de llums i ombres a partir de materials del taller de tecnologia.

Notícies relacionades