Uns premis de recerca amb gust a cervesa

Fotografies: Anna Poquet

La 11ena edició dels premis Treballs de Recerca de Batxillerat “Manuel Vázquez Montalbán” s’iniciava recordant la guanyadora de l’any passat, Marta Vila Bonet amb el treball “Il siciliano non scomparirà mai” en el qual, l’autora va portar a terme una investigació sobre l’ús i conservació de la llengua pròpia de Sicília. En aquesta edició, els assistents als premis podien endur-se el seu treball publicat en forma de llibre.

Entre els membres del jurat, Domènec Miquel, historiador i membre del GEL, ha felicitat als alumnes per la qualitat dels treballs tot i que ha lamentat  que cada cop són més els treballs en els quals s’incorporen textos copiats, tot recordant que “Montalbán va ser una persona ètica i aquesta és una de les coses que exigim als treballs de recerca presentats”.

Antonio Ontañón, president del jurat, també ha felicitat als participants dels premis Montalbán pel gran nivell i qualitat dels treballs, assegurant que alguns fins i tot són més bons que alguns treballs d’estudiants universitaris i ha destacat el predomini d’enguany de la temàtica científica, així com la poca qualitat de les enquestes, que ha assenyalat que “semblen més de caire anecdòtic”.

En aquests premis en els quals s’intenta guardonar la tasca ben feta a tots els treballs de recerca de batxillerat, el jurat ha destacat, per una banda, la bona redacció dels treballs, l’extensió adequada i el fet de mantenir un equilibri entre la part teòrica i la pràctica. Per altre banda, han trobat a faltar una citació puntual i correcte dins la bibliografia i webgrafia, així com la mala qualitat de les fotografies utilitzades en general i la falta de fotografies pròpies.

El primer premi Manuel Vázquez Montalbán, amb una recompensa de 400€, ha estat pel treball  'Els llevats, els artesans de la cervesa' dels alumnes Marc Font, Guillem Mayoral i Miquel Saucedo de l’Institut Joaquima Pla i Farreras, que han explicat que consisteix en un estudi sobre el procés de producció de la cervesa i que mitjançant l’anàlisi de les seves fases han volgut buscar un procés per tal d’accelerar la seva producció.

El premi Joan Auladell, que porta el nom del segon santcugatenc en obtenir un títol universitari amb la carrera de química, és per les alumnes Mònica Pueyo i Sílvia Ferrater, també de l’institut Pla i Farreras i porta per títol “Hi ha trens que és millor no agafar. Campanya de prevenció contra el consum d'alcohol en els adolescents”, en aquest cas les protagonistes han explicat que el que volen és conscienciar als joves santcugatencs de la importància del consum responsable d’alcohol. La dotació de les guanyadores d’aquesta modalitat és de 300 euros.

A més, el jurat ha reconegut 4 treballs que han rebut un accèssit cadascun d’ells, així com 150€ per treball, 'Transferència del món microbià: obtenir un mutant mitjançant la conjugació' (Iman el Kharraz Abezik, de l’institut Leonardo da Vinci), 'Light art: la llum com a eina artística' (Leia Ginés i Irene Conde, de l'Arnau Cadell), 'Un somriure, un impuls' (Andrea de Ferrater, Lisette Maiza i Mariona Vancells de l’Institut Pla i Farreras) i “Doomsday. Estudi, disseny i creació d'un vídeojoc en 3D” (Ariadna Campos i Nil Navarro, també de l’Institut Pla i Farreras).

Els alumnes que han presentat els seus treballs aquest any se’ls ha obsequiat amb el Memorial Vázquez Montalban i la revista Gausac, on es publicaran els treballs premiats. El Memorial és una iniciativa impulsada per un grup de ciutadans de Sant Cugat del Vallès que per mitjà d’accions de caràcter cultural, pretén mantenir viva una actitud de confiança en valors cívics i democràtics per tal d’aconseguir una societat el més justa i solidària possible.

El Premi de Treballs de Recerca de Batxillerat té com a objectiu promoure l’excel·lència del treball intel·lectual entre els alumnes de Batxillerat de la ciutat, ja que, els seus membres asseguren que “la recerca marca en l’historial educatiu dels joves una maduresa investigadora així com una experiència personal que apunta les seves capacitats de futur”. 

Notícies relacionades