L’institut Pla i Farreras triomfa als premis als treballs de recerca

Foto: Jordi Pascual

Com cada curs des de fa 14 anys el Memorial Manuel Vázquez Montalbán ha entregat els guardons als millors treballs de recerca fets per alumnes de segon de batxillerat de la ciutat. Aquesta vegada l’institut Joaquima Pla i Farreras pot estar d’enhorabona ja que l’equip guanyador ha estat d’alumnes del seu centre. A més, el Premi Joan Auladell que premia els treballs de temàtica local i tres dels quatre accèssits també són per a alumnes d’aquest institut.

El primer premi, amb un guardó de 500 euros, ha estat per a Marc Sales, Àlex Russa i Oriol Guivernau pel treball Déu a les cambres de gas. De la teodicea a l’antropodicea sobre les religions i la humanitat com a justificants de la barbàrie. El Joan Auladell, que a més d’un guardó de 300 euros serà publicat a la revista Gausac del Grup d’Estudis Locals (GEL), ha recaigut sobre Sofia Alférez amb el seu treball Un món amb problemes necessita una ciutadania crítica per millorar-lo.

Els accèssits han estat per a Joan Estop i Jaume Blanco per L’empenta de l’aigua, per a Paula Herránz per Les oportunitats de la dona xinesa del segle XXI (l’únic del Leonardo da Vinci), per a Thaïs Iravedra i Irene Roura per Afrodita i Venus a la literatura grega i llatina i per a Sabina Campos, Carmen Llorente i Marina Soriano per La jugada òptima. Juquen els androides amb fitxes digitals?

 

El jurat, encapçalat pel president de l’Ateneu, Àlvar Roda, ha considerat que els treballs tenen un bon nivell i només els ha encoratjat a millorar la bibliografia, la metodologia i a respondre a les preguntes que fomenten la recerca. Roda ha reconegut la feina feta pel Memorial i per la Fundació Sant Cugat durant aquests 14 anys de premis i també a totes les persones i professors que s’hi han implicat. Davant la dificultat d’haver de deixar sense guardó a alguns participants, ha dit que “de la derrota s’aprèn molt més que de la victòria”.

Domènec Miquel, president del GEL, ha posat en valor la figura d’Auladell, com el químic descobridor santcugatenc que va permetre, entre d’altres, la creació del sistema de producció industrial de gas refrigerant que utilitzen les neveres. També ha recordat que va ser el primer químic espanyol ressenyat als Estats Units. Per això creu que és valuós retre-li un homenatge anualment amb els premi als treballs de recerca de temàtica local.

Laura Alegre, presidenta de la Coordinadora d’AFAs de Sant Cugat, ha reivindicat la importància de la recerca en l’ensenyament i ha cridat a seguir defensant l’ensenyament públic i de qualitat. Considera que oferir la possibilitat de participar a uns premis com aquests és una responsabilitat per al jovent encuriosit. La regidora d’Educació, Esther Salat, també ha posat en valor els premis com a mostra d’“excel·lència” i ha cridat a prioritzar les polítiques educatives.

Notícies relacionades