La Xesca posa en valor la relació amb veïns i entitats pel seu segon aniversari

Foto: Jordi Pascual

A finals d’agost farà tot just dos anys que un grup de joves van ocupar l’edifici de l’avinguda Cerdanyola per crear el Casal Jove ocupat i autogestionat de La Xesca. Des de llavors han realitzat desenes d’activitats i s’han vist immersos en un procés judicial pel qual Solvia, immobiliària del Banc Sabadell i propietària de l’edifici, intenta fer-los fora. Després de lidiar amb desacords amb el govern municipal i les crítiques d’alguns veïns, creuen que el projecte està consolidat no només de portes endins sinó també per l’arrelament al barri del Monestir-Sant Francesc i la col·laboració amb diverses entitats.

A dos mesos i mig de l’aniversari, l’assemblea que coordina l’activitat del casal ha decidit iniciar la campanya 2 anys de la Xesca, 2 anys de vida amb què reivindiquen la feina feta des del naixement de l’espai. Segons han explicat tres dels seus representants en roda de premsa, són prop d’una quinzena de participants en les assemblees del casal i, sumant les entitats i persones a títol individual que han participat activament en algun moment a La Xesca, tenen un múscul de més de 100 persones que donen sentit al projecte.

De cara al setembre preparen una festa d’aniversari, de la qual no poden donar detalls. Serà una demostració més que “no hi ha espai per a la defallida ni el desànim”. El seu primer repte és arribar a aquests dos anys sense perdre l’espai i, en cas de produir-se un desallotjament, seguir amb el projecte, potser a algun altre indret però que difícilment serà municipal. “Ja abans que nosaltres l’Aplec Jove havia demanat un espai autogestionat per al jovent però l’Ajuntament mai ha acceptat l’autogestió”, recorden.

Dos anys després, però, valoren que és més difícil titllar-los de col·lectiu poc contructiu i conflictiu ja que han intentat vincular-se amb l’entorn amb diverses activitats i, especialment, amb la participació a la Xarxa del Monestir-Sant Francesc. Han col·laborat amb altres entitats, han posat el seu gra de sorra en l’esplaiada –la trobada d’esplais de Catalunya– i s’han adherit a la Federació de Casals Joves de Catalunya.

Alhora, posen en valor la tasca realitzada en l’edifici, acondicionant-lo i fent obres que, creuen, han deixat fora de dubte les advertències sobre aluminosi i inseguretat que va al·legar la llavors alcaldessa, Mercè Conesa, poc després d’ocupar-se l’edifici. Recorden que l’immoble portava vuit anys buit abans de l’ocupació i reivindiquen que gràcies a ells l’espai ha deixat de ser utilitzat per a l’especulació ja que l’han obert a tot el veïnat.

No ho veu així Francisco Pérez, director de Promoció i Desenvolupament de Solvia, que en una entrevista en aquest diari va dir que la primavera anterior a l’ocupació Solvia havia començat un concurs d’arquitectes per fer una proposta d’actuació a l’immoble: “No tenim els nostres actius aturats, seria una ximpleria”. Davant això, l’empresa espera que la justícia dirimeixi i, si la sentència els és favorable, fer fora La Xesca per continuar amb el projecte que assegura que ja han començat a preparar.

Fa més d’un any que el col·lectiu va ser cridat per anar al judici que podria suposar-los el desallotjament. Els seus integrants expliquen que el van perdre però van presentar un recurs que encara no se sap si s’acceptarà. En cas que no sigui admès o que, així i tot, la justícia doni la raó a Solvia, tard o d’hora rebran una ordre de desallotjament que els farà fora. Davant això, la Xesca seguirà reivindicant la tasca feta.

Notícies relacionades