Jaume Claret: "Volem portar endavant una petita revolució cinematogràfica"

Fotografies: Anna Poquet

L’Associació Jove de Cinema es va estrenar el passat 20 de gener amb la publicació d’un video promocional i l’obertura de les xarxes socials, i ha culminat el dia 27 de gener amb l’estrena del primer curtmetratge, SAM. És un projecte rodat a Barcelona, Sant Cugat i Valldoreix, del grup FroscoTeam, integrant de l’associació. Entrevistem els membres de l’associació JoCine perquè ens expliquin en què consisteix el projecte dedicat als joves aficionats al cinema. Una associació sense ànim de lucre que ha nascut per fomentar la col·laboració entre els joves, perquè puguin portar a terme els seus projectes personals.

– Com va sorgir la idea de crear l’Associació Jove de Cinema (JoCine)?

– Bernat Bonaventura (BB): Ja hi havia un petit grup, format per uns quants amics que ja a l’institut vam començar a fer treballs en vídeo i ens vam anar aficionant, perquè ens agradava molt el món del cinema. A més de treballs, vam començar a fer curts pel nostre compte fins que es va començar a fer gran.

Cada cop s’afegia més gent i  vam conèixer altres persones de Sant Cugat que els interessava el tema. Perquè fer curts pel teu compte, de manera individual, és molt difícil, implica molt temps, diners, material, etc. Vam pensar que estaria molt bé tenir un lloc on tota la gent, amb els mateixos interessos que nosaltres, ens poguéssim reunir, trobar i donar suport.

És a dir, la idea és crear un punt de trobada en què tota aquesta gent que hem anat coneixent al llarg del temps i que ara ens ha contactat es pugui reunir per tal de crear diferents projectes audiovisuals.

– Comentes que és molt difícil crear un projecte audiovisual de forma individual, amb quines dificultats es troba una persona que vol crear un curt individualment?

– Àlex Pulido (AP): Normalment, la gent s’especialitza o li agrada,  per exemple, només fer guions, però no sap com realitzar-los. Per tant, a través d’anar contactant amb gent, pot reunir un equip perquè pugui gravar el curt que a escrit a títol personal.

– Com us organitzareu?

– AP: L’objectiu és fer pinya, tenir contactes en forma de base de dades de gent que li agrada realitzar curts i que se li dona bé. Englobem gent de tot el món audiovisual, gent que ha fet so, direcció, etc.

– Jaume Claret (JC): Hi ha diferents projectes, alguns que són més globals de tota l’associació i altres més individuals, on una persona demana ajuda i a canvi ofereix una de les seves qualitats.

– BB: Després està el tema de difusió, per mitjà del canal de Youtube. Tots els curts de la gent que s’apunti i formi part de l’associació apareixeran al canal perquè puguin tenir una millor difusió. A més, farem projeccions per Sant Cugat i algun concurs de curtmetratges, però això més endavant.

– JC: Ara amb les noves tecnologies és molt més fàcil gravar respecte a anys anteriors, el problema és que el cinema continua sent un mitjà molt car, per tant, a través d’ajudes de gent pot sortir un projecte molt més accessible i poder englobar més.

A més, a mida que avanci l’associació, podrem fer front a aquest monopoli del cinema que s’ha implantat a Espanya, perquè som joves que volem portar una nova generació per tirar endavant una petita revolució cinematogràfica, estem en contra de com està actualment el món del cinema.

– Ara que gairebé tothom té la possibilitat de gravar amb qualsevol dispositiu, ha baixat la qualitat dels curts a la vegada que hi ha més competència...

– BB: L’avantatge d’ara és que tothom té un mòbil i tothom pot gravar una cosa molt interessant, realitzar-la i penjar-la a internet, al costat d’altres idees que tenen molt més pressupost. A més, és més fàcil donar-te a conèixer, però a la vegada també té coses dolentes i és que hi ha molta més competència.

– Quins reptes us heu marcat?

– AP: A curt termini assentar-nos, donar-nos a conèixer i crear el model en el qual estem treballant, per poder començar a fer algun projecte i veure com funciona tot. A llarg termini volem fer activitats a nivell local, com per exemple, projeccions de cinema, cinefòrum, concursos, etc.

– BB: Ara el més important és que la gent ens conegui i ens tingui en compte. A partir d’aquí, volem que sigui un projecte que pugui anar funcionant per si sol, que vagi entrant com més gent millor i que pugui durar molt més temps del que nosaltres puguem estar dins.

– Vau fer coincidir la presentació de l’associació amb l’estrena del primer curtmetratge.

– BB: Sí, amb el curtmetratge SAM. Va tenir una acollida bastant bona, perquè vam arribar a molta gent i vam rebre moltes inscripcions. És una de les coses que volem, que arribi al màxim número de persones i que tothom que estigui interessat en aquest món pugui formar part de l’associació.

– Per tant, diríeu que hi ha interès per la cultura audiovisual entre els joves santcugatencs?

– JC: És sorprenent la quantitat de gent que de diferents àmbits o escoles de cinema com l’Esart o altres grups, fan curtmetratges. Hi ha bastant gent i interès a Sant Cugat, tot i que comparat amb altres poblacions, no ho sabem. Els avenços en les noves tecnologies han provocat que a Catalunya hi hagi molta més gent que es vulgui dedicar a aquest sector.

– No només seran projectes propis sinó que col·laborareu en altres projectes, sempre del mateix estil o esteu oberts a qualsevol tipus de projecte?

– AP: No ens tanquem a res, el que ens proposin benvingut serà.

– BB: Com més varietat de propostes tinguem millor. Hi ha molt tipus de gent i maneres de fer diferents, així que és molt interessant ajuntar-nos i parlar dels diferents tipus de projectes i estils.

– JC: El que és inevitable que passi és que a mesura que anem creixent s’aniran fent grups segons l’estil. Però col·laborar amb persones de diferents estils cinematogràfics és molt enriquidor.

– BB: No només ens volem centrar en ficció, en curtmetratges, sinó que també estem oberts, per exemple, a la realització i gravació d’un videoclip o un documental. Qualsevol projecte interessant serà capaç de motivar-nos a tots per portar-lo a terme.

Notícies relacionades